Ανακοίνωση Γρ. Αττικής για τις συγκοινωνίες

Δημοσιεύτηκε στις

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αττικής και στη στάση εργασίας που πραγματοποιούν την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη με θέμα την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με το στόλο των λεωφορείων και τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια που δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την μεταφορά του λαού.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, τους συνταξιούχους να εκδηλώσουν τη συμπαράσταση τους στον αγώνα τον εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Η πολύωρη αναμονή στις στάσεις για τους επιβάτες, τα μισοχαλασμένα λεωφορεία που πάνε δεν πάνε, τα οχήματα που δε διαθέτουν κλιματισμό, οι καθυστερήσεις στις αφίξεις και στις αναχωρήσεις των δρομολογίων, τα πανάκριβα εισιτήρια δικαιολογημένα δημιουργούν τον εκνευρισμό. Όμως ο θυμός του λαού πρέπει να στραφεί πρώτα και κύρια σε αυτούς που πραγματικά φταίνε.

Η φτηνή, τακτική, ασφαλής μετακίνηση του λαού της Αττικής δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα και ανάγκη. Είναι ευθύνη του κράτους. Και ως τέτοια ανάγκη πρέπει να ικανοποιείται από την κάθε κυβέρνηση που έχει και την πρώτη ευθύνη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνουν την επίθεση τους στο λαό, στους μισθούς, στα εργασιακά, στη φορολογία, παντού. Σ’ αυτά τα πλαίσια απαξιώνουν το σύστημα στις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, αφού για τα κόμματα του κεφαλαίου η μετακίνηση του λαού δεν είναι δικαίωμα αλλά εμπόρευμα. Γι’ αυτό ετοιμάζουν να ιδιωτικοποιήσουν εξ’ ολοκλήρου τις συγκοινωνίες στην Αττική ώστε για να εξασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους με απολύσεις, νέα συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου και πανάκριβα εισιτήρια. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που μας ετοιμάζουν.

Να πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με ευθύνη των κυβερνήσεων:

Τα μισά σχεδόν οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) είναι ακινητοποιημένα γιατί δεν υπάρχουν οι τεχνίτες και τα ανταλλακτικά για τη συντήρηση και την επισκευή των οχημάτων

Το προσωπικό, οδηγοί και τεχνίτες, έχει συρρικνωθεί κατά 40% και έτσι δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να επισκευάσουν και να οδηγήσουν τα λεωφορεία

Λόγω των παραπάνω προβλημάτων καταργούνται δρομολόγια και στάσεις λεωφορείων, μεγαλώνει ο χρόνος αναμονής πολλές φορές και για πάνω από μισή ώρα

Η τιμή των εισιτηρίων τα χρόνια τις κρίσης έχει αυξηθεί 75% (από 0,80 ευρώ το 2008 σε 1,40 ευρώ σήμερα)

Μπάρες και εκφοβισμός στους ανέργους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα

Δεν πρέπει να μείνουμε όμως στο θυμό. Χρειάζεται οργάνωση και αγώνας.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες πρέπει να ενώσουν την πάλη τους με συνδικάτα και με λαϊκούς φορείς στις γειτονιές. Να ενώσουν τη φωνή και τη δράση τους διεκδικώντας:

Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και την ανανέωση του στόλου

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα

Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%

Διεύρυνση του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών και κάλυψη όλης της Αττικής. Καμιά καθυστέρηση στα δρομολόγια.

Οργανώνουμε την αντίσταση και δυναμώνουμε την πάλη για συγκοινωνίες λαϊκή περιουσία που θα λειτουργούν με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και όχι το κέρδος του κεφαλαίου.

12/09/2017

Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τον κατώτατο μισθό

 Στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών απαντάμε με οργάνωση και αγώνα για αυξήσεις...

30 Μάρτη – Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης

Στις 30 Μάρτη, μετατρέπουμε την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης...