Ανακοίνωση Γραμματείας ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού για τους ανέργους

Δημοσιεύτηκε στις

Οι χρυσοφόρες για τους επιχειρηματικούς ομίλους τουριστικές χρονιές συνεχίζονται. Τα δις ευρώ έσοδα προσθέτουν συσσωρευμένα κέρδη στα μονοπώλια, που συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα μερίδιά τους σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολουμένων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ελπίδα για καλυτέρευση των μισθών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, όσο η κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει το νομικό οπλοστάσιο που διασφαλίζει το βάθεμα της εκμετάλλευσης και την απαλλαγή των μεγαλοεπιχειρηματιών από τις ευθύνες τους να αφήνουν απλήρωτους και άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα παραμύθια για επέκταση της τουριστικής περιόδου δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική αλήθεια που αναγκάζει τους εποχικούς συναδέλφους μας να μένουν για μεγάλο διάστημα χωρίς δουλειά, αφού οι ξενοδόχοι και οι μεγαλοεστιάτορες κρατούν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, όσο χρόνο αυτές τους εξασφαλίζουν μεγάλα έσοδα.

Το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ έχουν φροντίσει να γίνει η κατάσταση ακόμη πιο ασφυκτική για τις εργατικές οικογένειες. Ελάχιστοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας-φτώχιας, για μόλις τρείς μήνες κι αυτό με καθυστερήσεις που ξεπερνούν το 6μηνο.

Έχουμε πολλές φορές αναδείξει ότι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν να επιβιώσουν με εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ το χρόνο, όσο δηλαδή εισπράττει ένας ξενοδόχος από ένα δωμάτιο το μήνα!

Έχουμε πολλές φορές αναδείξει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, των εποχικών εργαζομένων, για τα οποία η κυβέρνηση όχι μόνο σιωπά αλλά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, θέλοντας να απαλλαγεί πλήρως από τις ελάχιστα μέτρα που απέμειναν για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν έχουμε κανέναν περιθώριο για αναμονή, αφού η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Με ανεπάλληλες δηλώσεις ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε τη γραμμή στήριξης μεγάλου κεφαλαίου που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Οι ψεύτικες υποσχέσεις για «κοινωνική δικαιοσύνη» και «ανακούφιση», αποκαλύπτονται από το εφιαλτικό μέλλον που περιμένει για ακόμη ένα χειμώνα τους άνεργους και τους απλήρωτους εργάτες.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που πουλάνε καθημερινά σε όλα τα μέσα ενημέρωσης αποτελεί μεγαλύτερη απάτη ακόμη κι απ’ τη δήθεν κατάργηση των μνημονίων, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγα χρόνια. Δίκαιη ανάπτυξη με πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους χωρίς επί της ουσίας κανένα μέτρο προστασίας, με χιλιάδες απλήρωτους που δεν μπορούν να βρουν πουθενά το δίκιο τους, με μια εργατική τάξη με τσακισμένα δικαιώματα, δίχως να μπορεί να καλύψει της ανάγκες της δεν μπορεί να υπάρξει.

Αντίθετα, η ανάπτυξη που διαφημίζει συνοδεύεται από διευκολύνσεις και «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φοροληστεία και το τσάκισμα κοινωνικών δαπανών, για ένα κράτος ακόμα πιο «φιλικό» και στενά προσδεδεμένο στις ανάγκες των μονοπωλίων.

Τα επόμενα 110 προαπαιτούμενα που έχουν στόχο τη ζωή μας, ο νέος νόμος για τα εργασιακά που μεταξύ άλλων θα βάλλει και νέα εμπόδια στην οργάνωση και στη δράση των εργαζομένων, ο δύσκολος χειμώνας για τα λαϊκά στρώματα, μας οδηγούν στο να εντείνουμε την πάλη μας για τους ανέργους.

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσουν η αντίσταση και οι αγώνες σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε, με στόχο να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να τιμωρήσουμε όσους συνεχίζουν την τακτική της εξαπάτησης, να μας λένε ψέματα και να δοκιμάσουμε τη μεγάλη μας δύναμη.

Όσο πιο γρήγορα εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα βαδίσουμε το δρόμο των κοινών μας συμφερόντων τόσο πιο σύντομα θα γνωρίσουμε έναν κόσμο χωρίς ανεργία, εξαθλίωση, πολέμους, προσφυγιά. Και η υπόθεση αυτή είναι στα χέρια των ταξικών δυνάμεων σε κάθε κλάδο.

 

Καλούμε όλα τα σωματεία στον επισιτισμό και τουρισμό να αναλάβουμε δράση το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, παρεμβαίνοντας στους κατά τόπους ΟΑΕΔ, αναδεικνύοντας τα αιτήματα μας για την προστασία των ανέργων.

 

Την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού της Αττικής που θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, στις 2 μμ, την ώρα που θα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Απαιτούμε:

  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ για όσο διαρκεί η ανεργία.

  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% των 751 ευρώ του κατώτατου μισθού.

  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

  • Σε περιπτώσεις πτώχευσης ή πλειστηριασμών, να προηγούνται οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία σε σχέση με τις τράπεζες, τους πιστωτές και προμηθευτές.

  • Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ορούς και προϋποθέσεις.

  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.

  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

 

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

Περισσότερα

30 Μάρτη – Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης

Στις 30 Μάρτη, μετατρέπουμε την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης...

Κινητοποιήσεις σε ΚΑΤ – Ευγαγγελισμό ενάντια στις φιέστες για τα επί πληρωμη απογευματινά χειρουργεία ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ευαγγελισμός ενάντια στις φιέστες της κυβέρνησης για...