Αγωνιστικό Μέτωπο στην ΟΤΟΕ : Στην απάτη της κυβέρνησης για την “επαναφορά των ΣΣΕ” απαντάμε με αγώνες που θα βάζουν μπροστά τις δικές μας ανάγκες !

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τις τελευταίες μέρες, δίνουν και παίρνουν τα ψέματα της Κυβέρνησης για τη «νέα εποχή» που τάχα έρχεται μετά το «τέλος των μνημονίων». Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ριχτεί με τα μούτρα στην κατασκευή απατηλών επιχειρημάτων για να πείσουν το λαό ότι η πολιτική τους θα γίνει δικαιότερη. Υπόσχονται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Τέτοια επιχειρήματα ακούσαμε από τα κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας (κ Αχτσιόγλου και κ Νεφελούδη) μιλώντας για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Ούτε λίγο ούτε πολύ επανέλαβαν τα περί «γενναίων αυξήσεων» αποκρύπτοντας όμως συνειδητά την πραγματικότητα.

Είπαν ότι η κλαδική ΣΣΕ της ΟΤΟΕ τώρα θα επεκταθεί στο σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων. Λένε ψέματα. Η σημερινή κλαδική ΣΣΕ αφορά ήδη το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων που ανήκουν στους Οργανισμούς των τραπεζών, τους «μόνιμους» τραπεζοϋπάλληλους. Αποκρύπτουν όμως συνειδητά ότι στις τράπεζες υπάρχουν 8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, άρα και δεκάδες διαφορετικά μισθολόγια. Ότι για ίση εργασία υπάρχει άνιση αμοιβή. Ότι η εργολαβική και νοικιασμένη εργασία αφορά χιλιάδες εργαζόμενους και ότι οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση όλου του νομοθετικού οπλοστασίου που τους έχουν παράσχει οι εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να αυξήσουν τη κερδοφορία τους, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων. Αποκρύπτουν ότι και η σημερινή Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για τη διατήρηση και επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στον κλάδο.

Δεν μας είπαν τα κυβερνητικά στελέχη ότι αυτή η κλαδική ΣΣΕ που υπάρχει σήμερα για τους εργαζόμενους που ανήκουν στους Κανονισμούς των τραπεζών, έχει υποστεί μειώσεις άνω του 10% «λόγω κρίσης», ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χάσει μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τα οποία αυτός ο νόμος που επικαλείται σήμερα το Υπουργείο όχι μόνο δεν επαναφέρει, αντίθετα διατηρεί στο ακέραιο κάθε απώλεια.

Δεν πέρασαν παρά μόλις 2 μήνες απ’ όταν η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε την θυγατρική της εταιρεία PDS σε άλλον επιχειρηματικό όμιλο με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφαιρώντας από τους 300 εργαζόμενους της κάθε δυνατότητα να διεκδικήσουν την ένταξη τους στο προσωπικό της τράπεζας και στην ΣΣΕ της ΟΤΟΕ. Δεν πέρασαν επίσης 2 μήνες όπου συνεργαζόμενη χρηματοπιστωτική εταιρεία με την ALPHABANK που απασχολεί πάνω από 1.000 υπαλλήλους, αρνήθηκε να τους δώσει το επίδομα γάμου με το πρόσχημα ότι δεν είναι μέλος στον ΣΕΒ. Και δε μιλάμε για τις πλάτες που κάνει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες εδώ και 3 χρόνια όπου έχουν απολυθεί πάνω από 4.000 τραπεζοϋπάλληλοι με κάθε τρόπο (π.χ. «εθελούσιες»), ένας εκ των οποίων είναι η «απόσχιση κλάδου», δηλαδή η αφαίρεση ειδικοτήτων (καθαρίστριες, φύλακες, ταμίες κοκ) από τα οργανογράμματα των τραπεζών και η μετατροπή τους σε «εργολαβικούς».

Τελευταίο δώρο της κυβέρνησης προς τους εργοδότες είναι η πρόσφατη εγκύκλιος που τους έδωσε τη δυνατότητα να μπλοκάρουν όλη τη διαδικασία επέκτασης μιας κλαδικής ΣΣΕ, απλά και μόνο με το να μην δώσουν το μητρώο μελών τους για να πιστοποιηθεί αν η Σύμβαση καλύπτει το 50%+1 των εργαζομένων. Έτσι… για να μην υπάρχουν… παρεξηγήσεις!!!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

            Τίποτα καινούριο δε θα φέρει ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Μετά την «έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» η Κυβέρνηση δεν θα επαναφέρει τα δικαιώματά μας. Άλλωστε, οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η υπογραφή των Συλλογικών συμβάσεων, η διαπραγμάτευση και η διεκδίκησή τους είναι υπόθεση σκληρής σύγκρουσης με τον εργοδότη. Δεν χαρίζεται από καμία Κυβέρνηση, αντίθετα κατακτιέται με πολύπλευρους ταξικούς αγώνες.

            Οι πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ-ΣΥΡΙΖΑ) έχουν βάλει πλάτη για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα. Έχουν υπογράψει κλαδική και επιχειρησιακές ΣΣΕ με μειώσεις, έχουν κλείσει τα μάτια μπροστά στην αγωνία χιλιάδων συναδέλφων που βρίσκονται στην ομηρία των εργολάβων, μη θεωρώντας τους συναδέλφους. Έχουν καλλιεργήσει αυταπάτες σε εκατοντάδες εργαζόμενους των θυγατρικών εταιριών των Ομίλων, που τους υπόσχονται ότι οι διαπραγματεύσεις τους με τους τραπεζίτες σε κλειστά γραφεία θα φέρουν τάχα αποτέλεσμα. Δεν μπορούν γιατί δεν θέλουν να οργανώσουν κλαδικούς αγώνες που θα επαναφέρουν όσα χάσαμε μέσα στην κρίση, που θα διευρύνουν τα δικαιώματά μας.

Απορρίπτουν κάθε πρόταση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για οργάνωση των αγώνων ενάντια στις επιθέσεις των τραπεζιτών, ενάντια στις απολύσεις και τις αποσχίσεις κλάδων, ενάντια στην απλήρωτη και αδήλωτη εργασία. Έχουν συμφωνήσει με τους στόχους των τραπεζιτών για την αναδιάρθρωσή τους, γιατί συμφωνούν εκ των προτέρων με τους νόμους της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, οι συνδικαλιστές στις τράπεζες που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ, καλούν όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε ετοιμότητα και αγώνα για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ 10% ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ «ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΩΝ» ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

 ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...