Ένωση Λογιστών Ελεγκτών : Όλοι στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Στην Αθήνα, στις 10πμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Στον Πειραιά, στις 11πμ στην πλ. Καραϊσκάκη

 

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά μεΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«Οι αγώνες της εργατικής τάξης και η πάλη κόντρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο»

την Πέμπτη 26 Απρίλη, στις 7:00 μ.μ., στα γραφεία της ΕΛΕΠΑ (Κάνιγγος 27, 5ος όρ.)

1η Μάη 1886 Σικάγο – 1η Μάη 1893 Αθήνα- 1η Μάη 1936 Θεσσαλονίκη – 1η Μάη 1944 Καισαριανή

Πρωτομαγιά, μέρα ορόσημο για τους αγώνες της εργατικής τάξης της χώρας μας. Μέρα που η τάξη μας διεκδίκησε δουλειά με δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μέρα που η τάξη μας θρήνησε θύματα σε αυτούς τους αγώνες.

Μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οδηγός για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς αγώνες.

Τα αιτήματα, οι διεκδικήσεις και οι κατακτήσεις για οκτάωρο, κυριακάτικη αργία, κοινωνική ασφάλιση κλπ εκείνων των ημερών και αγώνων, παραμένουν επίκαιρα και αναγκαία μετά την αντιλαϊκή επίθεση των τελευταίων χρόνων.

Η 1η Μάη του 2018 μας βρίσκει μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις. Μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης και αιμορραγίας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται για τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προωθώντας την ψήφιση των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Η ανάπτυξη θα είναι το ίδιο οδυνηρή με την κρίση. Θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων και φρούδων ελπίδων που μοιράζουν απλόχερα η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, με την αντιλαϊκή επίθεση στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προωθεί τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στη Μεσόγειο, με στόχο τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας”. Μετέχει ενεργά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στις πολεμικές επεμβάσεις, γεμίζει τη χώρα νατοϊκές βάσεις (Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Ανδραβίδα, Άκτιο, Λάρισα, Σύρος), ξεπλένει τις ευθύνες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο καυγάς των μονοπωλίων γίνεται για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Αυτό αποδεικνύει ο για 7 χρόνια συνεχόμενος πόλεμος στη Συρία, η εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν, η συμμαχία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που συνεχίζει τις σφαγές των αμάχων. Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τον τούρκικο λαό, τους λαούς των Βαλκανίων.

Τα δικαιώματά μας κατακτήθηκαν με σκληρούς και οργανωμένους αγώνες. Δεν χαρίστηκαν από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Στο χώρο μας η επίθεση εξειδικεύεται με:

1.Την άρνηση, από την μια πλευρά, των εργοδοτών να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΠΟΛ τουλάχιστον στα πλαίσια της σύμβασης του 2009 και από την άλλη φέρνουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με επαίσχυντους όρους, που καταργούν στην ουσία οποιοδήποτε δικαίωμα στην εργασία (PWC)

2. Την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα εξοντωτικά ωράρια και τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας που επικρατούν.

3. Τις προσλήψεις με πολύ χαμηλούς μισθούς σε μεγάλη μερίδα του κλάδου. Ακόμα και εκεί που οι μισθοί είναι σε καλύτερο επίπεδο, δεν είναι ανάλογοι με τα ωράρια εργασίας που συχνά είναι απάνθρωπα.

4. Τη θέσπιση του αντιδραστικού κώδικα δεοντολογίας και την πιστοποίηση από το ΟΕΕ.

5. Την προσπάθεια παρεμπόδισης με οποιοδήποτε τρόπο της άσκησης συνδικαλιστικής δραστηριότητας (απολύσεις, απειλές απαγόρευση περιοδειών κλπ)

6. Σε όλα αυτά προστίθεται και η γενικότερη κατάσταση που ισχύει για όλους. Η ανεργία που τσακίζει κόκκαλα. Η συνεχής ενίσχυση της φορομπηξίας.

Αντίθετα με την κατάσταση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στο χώρο, οι μεγάλες λογιστικές, ελεγκτικές, πολυεθνικές κ.α. εταιρίες συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με:

  • Απολύσεις προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα και προσλήψεις με μισθό από 600 έως 800 ευρώ και ευέλικτες σχέσεις εργασίας (Voucher, ορισμένου χρόνου, μπλοκάκια, απλήρωτες πρακτικές κλπ)

  • Συμμετοχή ως σύμβουλοι του κράτους σε υπουργεία, υπηρεσίες, συμβάλλοντας στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με το αντίστοιχο τίμημα.

Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα σύγχρονο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο κάθε εργαζόμενος και άνεργος πρέπει να σκεφτεί και να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Ποιος φταίει για την σημερινή κατάσταση;

Αυτοί που ευθύνονται για αυτό που ζούμε σήμερα είναι το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Για να πλουτίσουν οι επιχειρήσεις πρέπει να φτωχύνει ο λαός. Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός «παλιός» (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) και «νέος» (ΜΕΤΑ, παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζουν τον υπονομευτικό τους ρόλο. Στηρίζουν χωρίς προσχήματα τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας! Πριν λίγες μέρες, συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της μεγαλοεργοδοσίας την συνέχιση της άθλιας κατάστασης του κατώτατου μισθού στα 586 € για άνω των 25 ετών και 511€ για κάτω των 25 ετών.

Η πραγματική αιτία της σημερινής κατάστασης είναι το καπιταλιστικό σύστημα, όπου τον πλούτο που παράγουμε εμείς τον καρπώνονται μια χούφτα καπιταλιστές. Σ’ αυτό το σύστημα το κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η διατήρηση και η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και για αυτό οι κρίσεις έρχονται και επανέρχονται και βαθαίνουν.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κοινά συμφέροντα με τους εκμεταλλευτές τους. Όσοι μιλούν στο όνομα του κοινού εθνικού συμφέροντος είναι τα τσιράκια των καπιταλιστών. Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα του κεφαλαίου και πρωτίστως για τους ναζιστές δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, που στρέφονται ενάντια στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ταξικής εκμετάλλευσης. Χτυπούν του εργάτες και τους πρόσφυγες και κάνουν πλάτες στους καπιταλιστές, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει αυτό;

Είναι επιτακτική η ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σήμερα απαιτείται η μαζικοποίηση των ταξικών σωματείων, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, σε όποιον εργασιακό χώρο υπάρχει το σωματείο, αλλιώς μας αντιμετωπίζει η εργοδοσία ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται και κατακτήσεις. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη περισσότεροι συνάδελφοι να κάνουν το βήμα και να γραφτούν στο σωματείο μας.

Σε αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη της χώρας μας, η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά την 1η του Μάη, σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εκμετάλλευση, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνοντας τους εθνικιστές φασίστες σε κάθε χώρα.

Παλεύουμε:

  1. Για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος. Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

  2. Υπογραφή ΣΣΕ στο κλάδο με βάση το σχέδιο Σύμβασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

  3. Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!

  4. Καμία δαπάνη για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς!

  5. Απαιτούμε την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

  6. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!

  7. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

Το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες

και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ:

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ

ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2018

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...