Ένωση Λογιστών Ελεγκτών : Με αγώνες τιμάμε τη μέρα της Γυναίκας

Δημοσιεύτηκε στις

Στις 8 Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα ραφτάδικα και στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διεκδίκησαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, 10ωρη εργασία, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους. Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1910, με απόφαση της Β΄ Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη.

Στη χώρα μας, η πρώτη απεργία γυναικών έγινε το 1892 από τις εργάτριες του εργοστασίου Ρετσίνα στον Πειραιά, ενάντια στην εργοδοσία που προσπαθούσε να τους μειώσει το μεροκάματο κατά 20%, παρότι διέθετε άλλα τέσσερα εργοστάσια!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η φετινή 8ηΜάρτη βρίσκει τις γυναίκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας να ματώνουν από τα αντεργατικά μέτρα. Η επίθεση της Ε.Ε, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των μονοπωλιακών ομίλων, συνεχίζεται. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής που αναφέρουν ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 59,3% εργάζονται έως 49 ώρες εβδομαδιαίως. Το 39,5% εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, το 37% δεν πληρώνεται τις υπερωρίες ενώ το 27,8% λαμβάνει μισθό έως 500 ευρώ, όταν το 29,9% των αντρών λαμβάνει μισθό έως 2.000 ευρώ.

 Το αποκρουστικό και αντιδραστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται και στο γεγονός ότι έφτασε στο σημείο να νομιμοποιήσει τις απολύσεις εγκύων!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εξυπηρετεί με μεγάλο ζήλο τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου: διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις και το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, πετσοκόβει επιδόματα, τσακίζει μισθούς και συντάξεις, βάζει νέους φόρους, προχωρά σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Βάζει στο γύψο το δικαίωμα της απεργίας!

Οι εργοδότες με μπροστάρηδες τις μεγάλες ελεγκτικές – λογιστικές εταιρείες υποκριτικά ταυτίζουν την αναγνώριση της γυναικείας ισότητας με την προώθηση γυναικών σε διευθυντικές θέσεις, την ίδια στιγμή που καταστρατηγούν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων τους. Εμείς οι εργαζόμενοι λογιστές και ελεγκτές βιώνουμε στο πετσί μας τη δική τους «ισότητα» με τις ατελείωτες και απλήρωτες υπερωρίες, με την εντατικοποίηση, με τις συμβάσεις που φτιάχνονται στα μέτρα των εργοδοτών.

Όσες ημερίδες και αν οργανώσουν εκφυλίζοντας τη Μέρα της Γυναίκας δεν πρόκειται να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις απολύσεις νέων μητέρων, τη καταστρατήγηση του μειωμένου ωραρίου, την αύξηση της εκμετάλλευσης όχι μόνο των γυναικών αλλά συνολικά των εργαζομένων.

Από κοντά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ανάγουν τη γυναικεία ανισοτιμία σε ζήτημα «ποσόστωσης». Αποσυνδέουν τη γυναικεία ανισοτιμία από τη γενικότερη και συνολική ταξική εκμετάλλευση, για να χειραγωγήσουν και να ενσωματώσουν τις γυναίκες στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που όσο διαιωνίζεται, όλο και περισσότερο σφίγγει τα δεσμά της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτά τα δεσμά μπορούμε να τα σπάσουμε, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία!

Σήμερα, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα να συμμετέχουμε, όλες και όλοι, στην κοινωνική δραστηριότητα. Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας να μην εξαρτάται από τους οικονομικούς περιορισμούς, αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού.

Ήρθε η ώρα να δράσουμε!

Συνάδελφοι,

Οι εργοδότες συμμετέχουν στις δικές τους οργανώσεις, εξαγοράζουν συνδικάτα και συνδικαλιστές, έχουν τους πολιτικούς τους εκφραστές. Ήρθε η ώρα να ενωθούμε και εμείς! Να μην παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας! Να πάρουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια μας!

Είναι απαραίτητο και δυνατό σήμερα να δυναμώσει η συνδικαλιστική οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς. Να γράφονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στο Σωματείο μας. Να αφήσουμε στην μπάντα όσους κλαψουρίζουν για ενότητα και σκύβουν το κεφάλι μπροστά στις απαιτήσεις των αφεντικών. Να χτίσουμε τη δική μας ταξική ενότητα.

Τη φετινή 8η Μάρτη, καλούμε τις εργαζόμενες γυναίκες των ελεγκτικών και λογιστικών εταιρειών, να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να αναμετρηθούν με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Να παλέψουμε οργανωμένα για τη ζωή που μας αξίζει. Να διεκδικήσουμε την ανάκληση των απωλειών, πλήρη εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού. Να δώσουμε τη μάχη για:

  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας.Οι ΣΣΕ δεν αφορούν μόνο το μισθό. Μέσα απ’ αυτές κατοχυρώνονται συνολικά οι όροι εργασίας, τα δικαιώματα του κάθε κλάδου. Μέσα από τη ΣΣΕ του κλάδου μας, έχει κατοχυρωθεί η ειδικότητα του βοηθού λογιστή και του λογιστή, το αντικείμενο εργασίας τους, η επαγγελματική τους εξέλιξη καθώς και πολλά ακόμη.

  • Το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία.

  • Δημόσια και Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλες και όλους.

  • Προστασία της μητρότητας. Μέτρα για τη φροντίδα των παιδιών και των νηπίων. Μέτρα προστασίας και φροντίδας των ΑμΕΑ.

Για μια ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά.

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΑΡΤΗΣ 2018

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...