Υπόμνημα προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Δημοσιεύτηκε στις

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

κ. Γιάννη Μουζάλα

Κύριε Υπουργέ,

Εκτός από το κύριο πρόβλημα, που είναι ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς και τις δομές, που έχουν παραδοθεί στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Χωρίς απαραίτητες υποδομές, με τους περισσότερους να ζουν σε σκηνές για δεύτερο χειμώνα, με τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό, με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, υγείας και περίθαλψης. Εκτεθειμένοι το καλοκαίρι στη ζέστη και το χειμώνα στο κρύο, χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση για τη μεγάλη πλειονότητα των παιδιών, προσπαθούν να επιβιώσουν ολόκληρες οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα λεγόμενα hotspots των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που ήδη στοιβάζονται, κάτω από άθλιες συνθήκες, διπλάσιοι, συχνά και τριπλάσιοι άνθρωποι, απελπισμένα θύματα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ που υπέγραψε και εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση, με συνέπειες και στην καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών. Με τον τρόπο αυτό, η κυβερνητική πολιτική αφήνει περιθώριο στη ρατσιστική ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις και μηχανισμούς να στήνουν προβοκάτσιες κατά των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού, να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στους εργαζόμενους και το λαό.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί εμπλέκει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, με τις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ντόπιων συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί αναγορεύει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και την τουρκική κυβέρνηση σε προστάτη έναντι των ενδεχόμενων μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών.

Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια σύνδεσης του μειωμένου ΦΠΑ που εξήγγειλε η κυβέρνηση με την παράταση του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά.

Έχει ευθύνες τόσο για τη συνολική πολιτική της απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, που εγκλωβίζει πρόσφυγες στην Ελλάδα και συμφωνεί στην επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου, όσο και για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΖΗΤΑΜΕ:

Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα

Να καταργηθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου σε οποιαδήποτε παραλλαγή του.

Άμεση μετακίνηση των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Να σταματήσει η λειτουργία και η επέκταση των «hotspot» των νησιών με οποιαδήποτε μορφή – Να υπάρξουν μόνο κέντρα υποδοχής και καταγραφής.

Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

  • Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση ή σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους.

  • Να εξασφαλισθεί η πρόσβαση σε δίκαιες και αξιόπιστες διαδικασίες ασύλου, που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

  • Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές ανθρώπινης, αξιοπρεπούς και ασφαλούς προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε οικίσκους, με άμεση προτεραιότητα σε εγκύους, οικογένειες με παιδιά και Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, για τους οποίους να προσληφθεί ειδικό επιστημονικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

  • Ειδικά μπροστά στο χειμώνα να εξασφαλιστεί η θέρμανση για όλους, ειδικά κλινοσκεπάσματα και ρουχισμός που να προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την κακοκαιρία.

  • Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες.

  • Nα εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων, όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από τον χώρο στον οποίο φιλοξενούνται (καταυλισμοί ή ξενοδοχεία/διαμερίσματα) στην εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να παρθούν γι΄ αυτό το σκοπό όλα τα απαραίτητα μέτρα (εμβολιασμοί, μεταφορά, προσλήψεις εκπαιδευτικών και λοιπού βοηθητικού προσωπικού κλπ).

  • Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, οι Διευθύνσεις Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κ.λ.π.

  • Να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός διερμηνέων και μεταφραστών.

 

Μπροστά στον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην περιοχή, για νέες εκατόμβες νεκρών και καραβάνια προσφύγων, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χύσει το αίμα του για ξένα ταξικά συμφέροντα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ.

  • Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους.

  • Να αντιμετωπισθούν οι φασίστες – χρυσαυγίτες που οργανώνουν προβοκάτσιες σε βάρος των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού.

 

Αθήνα, 16 Δεκέμβρη 2016

Περισσότερα

Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος: Για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Το 2023 η Παγκόσμια ημέρα Μεταναστών σημαδεύεται από την ανηλεή σφαγή του Παλαιστινιακού λαού...

Για τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο

Οι ιμπεριαλιστές απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, τσαλαπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι εικόνες με τους 92...

Για τα πολύνεκρα ναυάγια προσφύγων – Έγινε το Αιγαίο θάλασσα νεκρών

ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΝΕΚΡΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΕΚΡΩΝ. ΥΠΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ...