Ομιλία συλλαλητηρίου ΠΑΜΕ για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της συγκυβέρνησης για αποθεματικά – διαθέσιμα

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές, νέες και νέοι,

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ.

  • Κάτω τα χέρια από τα διαθέσιμα- αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών. Είναι λεφτά του λαού μας, είναι χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα αφεντικά, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Να επιστραφούν ΤΩΡΑ τα κλεμμένα.

  • Ούτε ένα ευρώ για τα χρέη της πλουτοκρατίας, αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη της!

Δηλώνουμε ξεκάθαρα στη συγκυβέρνηση και τους καλοθελητές που έσπευσαν να τη στηρίξουν, ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι μόνο η αρχή.

Δεν εκβιαζόμαστε! Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ, των Δήμων, των Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων Οργανισμών, των ασφαλιστικών ταμείων είναι χρήματα της δουλειάς των εργαζομένων, είναι το υστέρημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πήρε το κράτος μέσω της φοροεπιδρομής. Τα απαιτούμε για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για εχέγγυο στη διαπραγμάτευση που γίνεται για λογαριασμό των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Παίρνουν τα χρήματα που προορίζονται για τους άνεργους! Ο ΟΑΕΔ που δηλώνει τόσα χρόνια ότι δενέχει τη δυνατότητα ούτε καν να παρέχει επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, μέσα σε μια μέρα βρήκε επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ και πριν 3 βδομάδες έδωσε άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος των εργοδοτών.

Παίρνουν τα χρήματα που προορίζονται για τις λειτουργικές και μισθολογικές ανάγκες των νοσοκομείων τη στιγμή που χρωστάνε δεδουλευμένα πολλών μηνών στους εργαζόμενους (εφημερίες στους γιατρούς από τα προηγούμενα χρόνια και του 2015, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές στο υπόλοιπο προσωπικό). Χρωστάνε δεδουλευμένα σε επικουρικούς, ακόμα και σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργολάβους ή με τα προγράμματα voucher που βγάζουν βάρδια σε άθλιες συνθήκες και παίρνουν επίδομα αντί για μισθό! Απλήρωτες για μήνες είναι οι καθαρίστριες στο Αττικό και σε άλλα νοσοκομεία, υπό απόλυση είναι οι καθαρίστριες στο ΚΑΤ και αγωνίζονται μαζί με τα σωματεία για τη δουλειά τους κόντρα στους εργολάβους που βάζουν εκατομμύρια ευρώ στην τσέπη από τα κρατικά κονδύλια.

Ο προϋπολογισμός των περισσότερων νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών είναι κατά πολύ μειωμένος από πέρυσι, δεν φτάνει ούτε μέχρι το καλοκαίρι για πολλά νοσοκομεία!Υπολειτουργούν τα πολύ-ιατρεία και τα ΚΥ, τα ιδρύματα πρόνοιας έχουν καταντήσει ερείπια από τα οποία λείπουν ακόμα και υλικά καθαριότητας!

Παίρνουν τα χρήματα των νοσοκομείων τη στιγμή που μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, που συγχωνεύονται και κλίνουν κλινικές λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης. Όταν πεθαίνουν άνθρωποι, παιδιά που θα μπορούσαν να ζήσουν αν οι δομές υγείας ήταν πλήρως στελεχωμένες, αν τα κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λειτουργούσαν!

Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι εξακολουθούν να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, νοσήλια, θεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία. Ασθενείς που νοσηλεύονται καλούνται να φέρουν φάρμακα, μπαμπάκι και σεντόνια από το σπίτι γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν για όλους!

Δεσμεύουν τα χρήματα που προορίζονται για τις σχολές ΑΕΙ- ΤΕΙ, για τις σπουδές των νέων, ότανη μείωση προϋπολογισμού των ιδρυμάτων φτάνει τα 50% και 70% τα τελευταία 5 χρόνια.

Αρπάζουν χρήματα που προορίζονται για τη θέρμανση και τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, τις κοινωνικές δομές, έργα και υπηρεσίες στους δήμους που εξυπηρετούν οξυμένες λαϊκές ανάγκες.

Η αποστράγγιση των ασφαλιστικών ταμείων τα φέρνει σε οριακό κυριολεκτικά σημείο, με κίνδυνο ακόμα και να μην πληρώσουν συντάξεις.

Να γιατί ο εσωτερικός δανεισμός στον οποίο καταφεύγει η κυβέρνηση με διαδικασία εξπρές είναι πέρα για πέρα ταξικός, πέρα για πέρα αντιλαϊκός. Ούτε ένα ευρώ δεν πήρε από τους μεγαλοκαρχαρίες, τα μονοπώλια.

Το αντίθετο μάλιστα! Με προηγούμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου χάρισε τα πρόστιμα σε επιχειρηματικούς ομίλους που επιβλήθηκαν για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογικών στοιχείων, μη απόδοση φόρων και ΦΠΑ. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ που χάρισε η νέα κυβέρνηση σε αυτούς που πραγματικά υπηρετεί!

Την ίδια ώρα που επικαλείται «άδεια ταμεία» για την αποπληρωμή δεδουλευμένων και τις λαϊκές ανάγκες, αποφασίζει εξοπλιστικά προγράμματα 500 εκατομμυρίων ευρώ, νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στην πλουτοκρατία, συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Αποδεικνύεται ότι δεν περνάει όλη η χώρα δύσκολες ώρες! Τα αφεντικά συνεχίζουν να θησαυρίζουν, συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Για το λαό ο βίος δεν έγινε μόνο ακόμα πιο «λιτός», αλλά και αβίωτος στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου!

Και είναι προκλητικό για τους εργαζόμενους το επιχείρημα της συγκυβέρνησης ότι η αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων «γίνεται για την διαπραγμάτευση». Γνωρίζουμε ότι στη διαπραγμάτευση δεν συζητάνε για να αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, για το πώς θα έχουν σταθερή δουλειά οι εργαζόμενοι, για τη βελτίωση της ζωής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Άλλο πράγμα συζητάνε. Πως θα δώσουν κι άλλο ζεστό χρήμα και κίνητρα στους επιχειρηματίες. Πως θα χάσουμε και άλλα δικαιώματα, να γίνουμε ακόμη φθηνότεροι εργαζόμενοι, για να εξασφαλισθεί η επιχειρηματική κερδοφορία.

Επιβεβαιώνεται άλλη μια φορά, ότι ακόμη και οι λεγόμενες «σκληρές» και «περήφανες» διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της Ε.Ε. έχουν πάντα αντιλαϊκό αποτέλεσμα.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε για την διάσωση της πατρίδας» δηλώνουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, και καταθέτουν τον τελευταίο ματωμένο οβολό του λαού στους δανειστές. Στην ουσία «σπρώχνουν» την κυβέρνηση σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πλειοψηφία σε ΑΔΕΔΥ στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο συνιστούσε ξεδιάντροπα στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει το άδειασμα των ταμείων των Νοσοκομείων, Δήμων, οργανισμών ως διαπραγματευτικό ατού! Οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι συμπαραστάτες των κυβερνητικών σχεδίων!

Η λογική της συναίνεσης και της υποταγής που όλοι αυτοί και άλλοι καλλιεργούν, δεν πρέπει να περάσει μέσα στους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να απομονώσουμε τη φωνή της μεγαλοεργοδοσίας μέσα στο λαό.

Αρκετά ματώσαμε για την πλουτοκρατία και για τα κέρδη της!

Πατριωτισμός είναι το δίκιο του λαού κι όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους άνεργους σε πανκινητοποίηση!

Να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τις απειλές. Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.

Συνεχίζουμε τις αποφάσεις καταγγελίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, τις σχολές, τους συλλόγους να συζητήσουν τις πρωτοβουλίες κλιμάκωσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να απαιτήσουν από Διοικήσεις φορέων να μην τολμήσουν να βάλουν χέρι στα λεφτά του λαού! Καμία Διοίκηση Νοσοκομείου, Ασφαλιστικού ταμείου, Σχολής, κανένας Δήμος να μη δώσει τα ψίχουλα που έχουν μείνει στα ταμεία των οργανισμών.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να σύρει στα δικαστήρια ή να τιμωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο Αγωνιστές Δημάρχους, Διοικητές Νοσοκομείων και άλλων οργανισμών που θα αρνηθούν να δώσουν τα χρήματα του λαού.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας πήραν, για όλα όσα μας έκλεψαν, για όλα όσα μας ανήκουν! Ενάντια στα μνημόνια και τη φτώχεια. Για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που είναι δυνατό να ικανοποιηθούν στο δρόμο της ανυπακοής, της ρήξης με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με όπλο τα 16 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ, με όπλο τους μεγάλους ταξικούς αγώνες του λαού μας, κρατάμε ψηλά τη σημαία της ταξικής πρωτομαγιάς, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ο λαός μας αφέντης στον πλούτο που παράγει και στον τόπο του!

Αθήνα, 24 Απρίλη 2015

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....