Ομιλία στη Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Δημοσιεύτηκε στις

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι

Μετανάστες και μετανάστριες

Νέες και νέοι

Γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι

  Με τη σημερινή μας συγκέντρωση απαιτούμε να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το συνεχιζόμενο έγκλημα, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτηση μας για τους χιλιάδες πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική πολιτική και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, την βάρβαρη πολιτική τους που κρύβεται πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα τους. Είναι αδίστακτοι.

Κρύβουν τις αιτίες. Ετοιμάζουν τα κοράκια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ νέες επεμβάσεις για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών από τις πολυεθνικές, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η δολοφονική πολιτική έχει τη ρίζα της στο καπιταλιστικό σύστημα.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα προσχήματα που χρησιμοποιούν κάθε φορά οι φονιάδες των λαών, να μείνει απαθής στις εξελίξεις, στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή μας και ευρύτερα.

Το εργατικό-λαϊκό κίνημα χρειάζεται να δυναμώσει την αντιϊμπεριαλιστική του δράση, χρειάζεται να παρέμβουμε δυναμικά για να αποτρέψουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους, να εκφράσουμε την ταξική- διεθνιστική αλληλεγγύη.

Χαιρετίζουμε τους ιταλούς εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της USB και διαδηλώνουν με το κοινό μας πλαίσιο ενάντια στην στήριξη των κυβερνήσεων στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που σήμερα υποκριτικά πραγματοποιεί Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό την ίδια ώρα που πνίγουν στο αίμα μια σειρά από τη Συρία ως το Ιράκ και από τη Λιβύη έως την Ουκρανία και όσους καταφέρνουν να ξεφύγουν να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο.

Χαιρετίζουμε επίσης τις πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών και προσφύγων, την καμπάνια έμπρακτης αλληλεγγύης που πήραν συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα στη χώρα μας.

 

 Εργαζόμενοι, εργαζόμενες

Όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν την μετανάστευση και την προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, των εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν την ζωή τους.

Τα μέτρα καταστολής που συζητούν την ΕΕ δεν ανακόπτουν την φυγή αλλά επιδρούν στους δρόμους και τους όρους της, γιγαντώνουν τα δουλεμπορικά κυκλώματα, οδηγούν στο θάνατο, αποτελούν έγκλημα προμελετημένο.

Οι αιτίες που συνειδητά αποσιωπούνται από την κυβέρνηση και υποβαθμίζονται από τα ΜΜΕ είναι η ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, η συνέχιση και ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπώλια. Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι συνυφασμένο με το καπιταλιστικό σύστημα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Οι λαοί πρέπει να παλέψουν τους ντόπιους και ξένους δυνάστες, να απαλλαγούν από το ζυγό των μονοπωλίων για να μπορούν να παραμένουν στον τόπο τους και να ευημερούν.

Από την μια τα μονοπώλια, οι πόλεμοι, η εξαθλίωση και η προσφυγιά και από την άλλη οι λαοί με τον προλεταριακό διεθνισμό, η ελπίδα για τους λαούς να γίνουν αφέντες στον τόπο τους.

Για να μην αναγκάζονται να παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς όπως χιλιάδες έλληνες εργάτες τα τελευταία χρόνια και πολλά χρόνια πριν. Για να μην χρησιμοποιούνται στις χώρες που πάνε μετανάστες για να βγάζουν περισσότερα κέρδη τα αφεντικά και όπου δεν χρειάζεται να τους διώχνουν ή να τους γυρνάνε πίσω στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να μην καίγονται ή θάβονται ζωντανοί, να δολοφονούνται στους χώρους δουλειάς όπως στα ραφτάδικα του Μπαγκλαντές, σε ανθρακωρυχεία της Αφρικής, στην Τουρκία και αλλού. Για να μην πυροβολούνται από τους επιστάτες στους ευρωπαϊκούς παραδείσους, στις όπου γης Μανωλάδες της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Για να μην σκοτώνονται ή να πνίγονται για ένα κομμάτι ψωμί.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η αστική τάξη και τα κόμματα της, ιδιαίτερα μετά το ξεκίνημα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης επικέντρωσαν την άθλια προπαγάνδα τους στα ζητήματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας την σκυτάλη, αξιοποιεί τη λεγόμενη γεωπολιτική δύναμη για να εμπλέξει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα των αγορών, για τα συμφέροντα τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αθωώνει την ΕΕ για τις επεμβάσεις και τους πολέμους, βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, του δημιουργήματος των ΗΠΑ και ΕΕ, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δήθεν την μείωση των μεταναστευτικών ροών πρωτοστατεί με δηλώσεις στελεχών της σαν προετοιμασία νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα κύματα κυνηγημένων και διωγμένων, πολλαπλασιασμό των προσφύγων, νέα εγκλήματα και πνιγμούς στη Μεσόγειο.

Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας σε αυτές που γίνονται και σε αυτές που ετοιμάζονται.

Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη συνθήκη Σέγκεν που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέποντας την σε «αποθήκη ψυχών». Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν. Αγωνιζόμαστε για μέτρα ανακούφισης των μεταναστών.

Ανθρώπινους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς. Σ’ αυτή την κατεύθυνση η σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το εκμεταλλευτικό σύστημα. Έλληνες και ξένοι εργάτες μπορούν με την πάλη τους ν’ ανοίξουν δρόμους για ριζικές αλλαγές.

 Σας καλούμε όλους τώρα στην πορεία προς τα γραφεία της Ε.Ε.

 Το ΠΑΜΕ σας καλεί αύριο Παρασκευή 24 Απρίλη στη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα, ενάντια στην αρπαγή των αποθεματικών διαθέσιμων Ασφαλιστικών ταμείων δήμων και φορέων από την κυβέρνηση για να ξαναπληρωθεί και να κερδίσει για ακόμη μια φορά η πλουτοκρατία

 

 

 

Περισσότερα

Τοποθέτηση Θανάση Γκώγκου, Μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τον προϋπολογισμό για το 2023

Για μία ακόμα χρονιά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) επικύρωσε ως διακοσμητικό...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου, μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το ποινολόγιο των ανέργων

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πέρασε κατά πλειοψηφία ένα άθλιο...

Παρέμβαση της ΔΑΣ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΕ στις 15-9-22

https://youtu.be/3L3TiVs3DkY  Πριν από την τοποθέτηση μας θέλουμε να επισημάνουμε σε όλους την πρόσφατη απόφαση του...