Δευτέρα, 8 Αυγούστου

Καταγγελία της Γραμματείας Μεταναστών και προσφύγων για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα

0

Η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την άθλια αντιμετώπιση των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την προκλητική στάση που τηρεί στο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Ε.Κ. Αμαλιάδας και Ομοσπονδίες Εργαζομένων) για συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας ώστε να δοθούν απαντήσεις με συγκεκριμένα μέτρα και λύσεις στα προβλήματα των μεταναστών εργατών.

Δεν μας εκπλήσσει η τακτική της κυβέρνησης, είναι μέρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που προωθεί σταθερά στην κατεύθυνση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Οι πόρτες του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι κλειστές στους μετανάστες και ορθάνοιχτες στη μεγαλοεργοδοσία.

Η κυβέρνηση με τους υπουργούς, μετά τον εγκληματικό εμπρησμό φασιστοειδών σε καταυλισμό που διέμεναν οι μετανάστες εργάτες κάτω από άθλιες συνθήκες, μαζί με τις τηλεοπτικές κάμερες επισκέφτηκαν την περιοχή και επιχείρησαν με λόγια συμπάθειας και κροκοδείλια δάκρυα να παρουσιαστούν αθώοι για την κατάσταση που επικρατεί. Όπως έχουν συνηθίσει και σε αυτή την επίσκεψή τους μοίρασαν μπόλικα «θα» και ορισμένες προσωρινές λύσεις.

Για όσους εργάτες είχαν χάσει ότι είχαν και δεν είχαν (έγγραφα, μεροκάματα, ρουχισμό κλπ) τους πέταξαν κυριολεκτικά σε άλλο ένα χωράφι μέσα στον ήλιο να μένουν ανά 4 σε σκηνή τύπου κάμπινγκ 3 τ.μ. και χωρίς να έχουν αντικατασταθεί τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα τους.

Μόλις έκλεισαν οι τηλεοπτικές κάμερες, οι τηλεοπτικές υποσχέσεις πήγαν περίπατο. Οι μετανάστες εργάτες τώρα πετιούνται τελείως στο δρόμο. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού τους έχει δώσει προθεσμία 2 μέρες για να εγκαταλείψουν το χώρο γιατί η συμφωνία με την κυβέρνηση και το Δήμο ήταν προσωρινή, για 15 μονάχα ημέρες. Ταυτόχρονα πάρθηκαν από το χώρο οι χημικές τουαλέτες που και αυτές προσωρινά είχαν διατεθεί.

Από την πρώτη στιγμή ως Γραμματεία Μεταναστών είχαμε προειδοποιήσει τους εργάτες για την κοροϊδία, να μην συμβιβαστούν με τη χαμοζωή. Συσπειρωμένοι στο ταξικό εργατικό κίνημα να διεκδικήσουν από κοινού με τους έλληνες εργάτες δουλειά και ζωή με δικαιώματα, το δίκιο τους.

Απαιτούμε:

 • Να καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες σίτισης στέγασης και έκδοσης των απαραίτητων πιστοποιητικών.

 • Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των απωλειών και των αναγκών των εργατών γης και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση

 • Να στεγαστούν σε καταλύματα που να πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφαλούς και υγιεινής διαβίωσης με τουαλέτες, παροχή ρεύματος και πόσιμου νερού

 • Να παραχωρηθούν στους μετανάστες που κάηκαν τα υπάρχοντά τους, συσκευές μαγειρέματος, μαγειρικά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, επαρκής ρουχισμός και παπούτσια

 • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχο τους από υγειονομική επιτροπή

 • Υποχρεωτικός εξοπλισμός προστασίας τις ώρες εργασίας ( μάσκες, γάντια, φόρμες, παπούτσια)

 • Μεροκάματο 33,53 ευρώ σύμφωνα με το αίτημα μας για ΕΓΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ

 • Τακτικό έλεγχο από τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας

 • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό την εβδομάδα

 • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους

 • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης

 • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους και τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ –ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Print Friendly, PDF & Email
Share.

Comments are closed.