Δήλωση του Θ.Γκωγκου, μέλους του ΔΣ του ΟΑΕΔ, για τον προϋπολογισμό του 2018

 

Πραγματοποιήθηκε χθες συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2018. Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί μια απλή λογιστική απεικόνιση ενός Οργανισμού αλλά αποτυπώνει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και κατευθύνσεις. Ο ΟΑΕΔ δε διεξάγει αυτοτελώς κοινωνική πολιτική ούτε υπάρχει ουδετερότητα. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ουσιαστικό ρόλο το ΔΣ και δε θα επικύρωνε απλά τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή τις υπουργικές αποφάσεις.

 Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018 αναδεικνύει προτεραιότητες και στόχους. Τα τελευταία χρόνια και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, το πλέγμα προστασίας των ανέργων υποβιβάζεται σταθερά υπέρ των προγραμμάτων απασχόλησης.

 Στο φετινό προϋπολογισμό, το 63,21% των εσόδων του ΟΑΕΔ προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές δηλαδή από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή μόλις το 40,96% επιστρέφει σε επιδόματα ανεργίας και την προστασία των ανέργων. Παράλληλα ενώ διατηρούνται οι κρατήσεις προς τους δύο καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ-ΟΕΚ, οι κοινωνικές παροχές αυτών, ανάμεσα τους το κατασκευαστικό έργο, οι παροχές σε βιβλία, θέατρα κλπ έχουν εξανεμιστεί.

 Το μεγάλο πλεόνασμα του ΟΑΕΔ όπου με πανηγυρισμούς διατυμπανίζει η κυβέρνηση, μόνο πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους ανέργους μπορεί να αποτελεί. Ο οργανισμός προστασίας των ανέργων δεν είναι επιχείρηση για να μοιράζει κέρδη σε μετόχους. Ο ΟΑΕΔ δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πλεόνασμα όταν επιδοτείται μόλις των 1/10 των ανέργων της χώρας, όταν το επίδομα ανεργίας βρίσκεται σταθερά στα 360€. Το πλεόνασμα που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία τα 2/3 του ποσού που προϋπολογίζεται συνολικά για τα επιδόματα ανεργίας το 2018 δηλαδή των 986 εκατ. Με το ποσό που παρουσιάζεται ως πλεόνασμα θα μπορούσαν να καλυφθούν με επιδότηση όλοι οι άνεργοι, να επανέλθουν προγράμματα που έχουν καταργηθεί, επιδόματα που εξαφανίστηκαν, να αυξηθεί ο χρόνος επιδότησης.

 Αντιθέτως το σκεπτικό της κυβέρνησης όπως άλλωστε και των εργοδοτικών φορέων είναι το όποιο πλεόνασμα υπάρχει αλλά και η συνολική αναλογία στα κονδύλια να κατευθύνεται σε προγράμματα απασχόλησης, ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα, με ενίσχυση των προνομίων προς τις επιχειρήσεις. Η όποια δηλαδή ευελιξία και υπέρβαση για την αξιοποίηση του πλεονάσματος, να κατευθύνεται σε προγράμματα. Ο ΟΑΕΔ με τον κυκλώνα των προγραμμάτων απασχόλησης, εξελίσσεται στον μεγαλύτερο dealer των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στο πορτοφόλι των εργοδοτών.

 Την ίδια στιγμή με τα χρήματα των εργαζόμενων κάνει δήθεν κοινωνική πολιτική. Προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους και τους ανέργους να συνηθίζουν στην ελεημοσύνη και στο έκτακτο όπως πχ το τωρινό επίδομα της νεανικής αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση καταργεί από τη μία επιδόματα που ήταν ως σήμερα σταθερά και από την άλλη εμφανίζεται ως νέος Αι Βασίλης να μοιράζει τάχα χρήματα και δώρα στο παρά πέντε των εορτών από αυτά που έχει ήδη κόψει. Το συγκεκριμένο επίδομα όπως και κάθε έκτακτο επίδομα δεν είναι δικαίωμα, δε ριζώνει καθώς εξαρτάται κάθε φορά από τον Υπουργό, την εκάστοτε κυβέρνηση. Γι’ αυτό έχουν καταργηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια σειρά επιδόματα που ήταν πάγια και αδιαπραγμάτευτα. Ένα εξ αυτών αφορούσε τους νέους 20 ως 29 ετών και καταργήθηκε μόλις πριν 6 μήνες.

 Η Υπουργός Εργασίας μέσα σε 2-3 μέρες κατάφερε να βγάλει ανακοίνωση για το έκτακτο επίδομα, να γίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση, να έρθει ως θέμα στο ΔΣ και στο προσχέδιο του κεντρικού προϋπολογισμού. Δε θέλουμε να κρίνουμε τη σκοπιμότητα καθώς εμάς μας ενδιαφέρει όλοι οι άνεργοι να έχουν επιδότηση, σταθερή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τα παραπάνω βρίσκονται ως αιχμή στο διεκδικητικό μας πλαίσιο, όμως οφείλουμε να τονίσουμε το εξής: Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς και κλάδους που τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών και βρίσκονται στον αέρα, αφού έχει τελειώσει το επίδομα επίσχεσης και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, αναγκάζονται να κάνουν επί μήνες το δρομολόγιο Υπουργείο-ΟΑΕΔ-Βουλή και ξανά από την αρχή μήπως και καταφέρουν να αποσπάσουν έκτακτο επίδομα βοήθειας. Μέσα από έναν ατελείωτο μαραθώνιο χαρτούρας και ενστάσεων, ταλαιπώριουνται χιλιάδες άνεργοι καθημερινά που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Αποδεικνύεται στην πράξη πως η λύση των παραπάνω ζητημάτων και η ουσιαστική θωράκιση του πλέγματος προστασίας των ανέργων, η δημιουργία θέσεων σταθερής και μόνιμης εργασίας, αποτελούν καθαρά θέμα πολιτικής κατεύθυνσης. Και η σημερινή κυβέρνηση δε βρίσκεται σε αυτήν την όχθη. Αντιθέτως με τη συνολική πολιτική της, βρίσκεται απέναντι.

 Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018, είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων και των ανέργων. Σε αυτές τις συνθήκες δεν προκαλεί έκπληξη η συνολική υπερψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού από τους εργοδοτικούς φορείς αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ παρά τις όποιες αποχρώσεις στις τοποθετήσεις. Με βάση τα παραπάνω ως εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταψηφίζω τον προϋπολογισμό.

 

Comments are closed.