Ανακοίνωση του ΜΑΣ για την μετατροπή των ΑΕΙ – ΤΕΙ σε επιχειρήσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Μετά την εκλογή των Συμβουλίων διοίκησης και την εφαρμογή του «Σχεδίου Αθηνά», σειρά στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, έχει η σύνταξη των νέων Οργανογραμμάτων και των νέων Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας.

 

Γιατί το παραπάνω, έχει σημασία για τους φοιτητές και τους σπουδαστές;

 

Γιατί τα Οργανογράμματα εκτός από διατάξεις που αφορούν την διάρθρωση, τις αρμοδιότητες και τις οργανικές θέσεις του διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων, καλύπτουν όλα ταβασικά θέματα διοίκησης και οργάνωσης της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας.

 Η Σύνοδος Πρυτάνεων, έδωσε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο νέου Οργανογράμματος, που κρατά όλες τις αντιλαϊκές πλευρές των παλιών Οργανογραμμάτων (όπως οι τρείς κύκλοι σπουδών) και ταυτόχρονα ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έφερε ο νόμος πλαίσιο στη λειτουργία των ΑΕΙ – ΤΕΙ. Αλλαγές που στόχο έχουν τη μετατροπή των ΑΕΙ – ΤΕΙ σε επιχειρήσεις και εμάς τους φοιτητές σε πελάτες, την πλήρη προσαρμογή της έρευνας, του περιεχομένου σπουδών και των αποφοίτων, στις ανάγκες των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη.

 

Τι προβλέπει το προσχέδιο Οργανογράμματος;

 

1)    «Οι σπουδές διαρθρώνονται σε τρεις κύκλους. Ο πρώτος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, περιλαμβάνει μαθήματα που αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες που  δεν είναι λιγότερες των 180 και ολοκληρώνεται με την απονομή τίτλου σπουδών. Κάθε ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε 60 πιστωτικές μονάδες. Ο δεύτερος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών…. Ο τρίτος κύκλος σπουδών συνίσταται στην παρακολούθηση προγράμματος διδακτορικών σπουδών…».

«Κάθε Σχολή μπορεί να οργανώνει προγράμματα σύντομου κύκλου σπουδών, τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα που αντιστοιχούν κατά μέγιστο σε 120 πιστωτικές μονάδες…»

2)    «Ίδρυση Σχολών Δια Βίου Μάθησης», όπως προβλέπει ο νόμος – πλαίσιο. Τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης θα διαρκούν περίπου από 1 μήνα έως και 1 χρόνο και στην πλειοψηφία τους θα είναι με δίδακτρα. Ήδη ξέρουμε τι ουσιαστικά είναι τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Είναι προγράμματα που αποτελούν μεγάλη πηγή εσόδων για τα ιδρύματα και μεγάλη πληγή… εξόδων για τους φοιτητές. Πρόκειται ουσιαστικά για εμπόριο γνώσης. Πρόκειται είτε για μαθήματα κατάρτισης… της πλάκας είτε για μαθήματα που ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται στο δομημένο πρόγραμμα σπουδών, αφαιρούνται και πουλιούνται «με το κομμάτι».

Π.χ. το Πανεπ. Αιγαίου διατηρεί 57 προγράμματα που φτάνουν μέχρι και τα 2.500€ δίδακτρα. Το ΑΠΘ χορηγεί πιστοποιητικά πληροφορικής με κόστος από 60 ως 270 ευρώ ανά ενότητα. Το τμήμα Χρηματοοικονομικής στο ΠΑΠΕΙ διαθέτει τα πιο «ανταγωνιστικά» μαθήματα του προγράμματος σπουδών με δίδακτρα από 60 έως και 700 ευρώ ανά ενότητα. Στο ΕΚΠΑ, με 700 ευρώ, ο καθένας μέσα σε 3 – 4 μήνες μπορεί να πάρει πιστοποιητικό για κάποια ειδικότητα.

3)    Ίδρυση ξεχωριστών Μεταπτυχιακών Σχολών, που θα «αυτονομήσει» σχετικά τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων από το πλαίσιο των Πανεπιστημίων, γενικεύοντας τα δίδακτρα, το ξεπούλημα της έρευνας στα μονοπώλια.

  Τί γίνεται φανερό; Ότι θέλουν να προσαρμόσουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τη γνώση, την έρευνα, τη διοίκηση, απόλυτα στις ανάγκες των επιχειρήσεων να αυξάνουν τα κέρδη τους. Το τι μαθαίνουμε σήμερα, σχετίζεται με το πως μας θέλουν οι εργοδότες στη δουλειά αύριο. Μας θέλουν να περιπλανιόμαστε μεταξύ μακροχρόνιας ανεργίας και δουλειάς με μισθούς πείνας, να ζούμε μια ζωή διαρκούς ανασφάλειας. Γι’ αυτό διαλύουν ότι έχει απομείνει από το επιστημονικό αντικείμενο, θέλουν να κάνουμε 2 – 3 χρόνια αποσπασματικές και υποβαθμισμένες σπουδές, θεσμοθετούν τα προγράμματα κατάρτισης – δια βίου εκμετάλλευσης.                                  

Συνάδελφε, συναδέλφισσα.Μην πιστεύεις τα παραμύθια ότι όσο περισσότερο μπαίνουν οι επιχειρήσεις στις σχολές, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεις δουλειά. Όχι μόνο δεν θα γίνει αυτό, αλλά ακόμα κι αν υπήρχε μια πιθανότητα να αποκτήσουμε ουσιαστική γνώση, δεν θα υπάρχει πλέον.

4)    «Μετά το πέρας του ελάχιστου αριθμού των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, ο φοιτητής διαγράφεται από το πρόγραμμα.». Και όσοι δούλευαν και έμειναν πίσω;

5)    Στο υποκεφάλαιο «Συγγράμματα», δεν γίνεται πουθενά αναφορά ότι διανέμονται δωρεάν!

6)    «Όπου από το νόμο προβλέπεται εκπροσώπηση των φοιτητών οποιουδήποτε κύκλου σπουδών σε  όργανα του ιδρύματος, οι εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξάγεται και ηλεκτρονικά…».

Συνεχίζεται η προσπάθεια αντιδραστικής παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα, στα συλλογικά του όργανα, στους συλλόγους. Θέλουν να μετατρέψουν τους συλλόγους σε «αδελφότητες» όπως στις ΗΠΑ και στην ΕΕ που οι φοιτητές δεν θα εκλέγουν τα όργανα πάλης τους αλλά τους εκπροσώπους τους που θα συζητούν στα όργανα διοίκησης με τα στελέχη των επιχειρήσεων για μπίζνες. Τα προβλήματά μας θα τα λύνουμε με το «Συνήγορο του φοιτητή»!!!

 

Μαζί με τα νέα Οργανογράμματα, θα έρθει και η συγκρότηση των ΝΠΙΔ (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου). Εταιρειών δηλαδή που στο εξής θα διαχειρίζονται την περιουσία (υποδομές, εξοπλισμό) των ΑΕΙ – ΤΕΙ, που θα προχωρήσουν με ταχύτητα το ξεπούλημα εστιών, λεσχών σίτισης, τις ενοικιάσεις συνεδριακών χώρων και αιθουσών, τη στιγμή που εμείς ασφυκτιούμε μέσα σε μικρά, ανθυγιεινά, μη εξοπλισμένα αμφιθέατρα και εργαστήρια.

 

Τα νέα Οργανογράμματα και οι Εσωτερικοί κανονισμοί πρέπει να απορριφθούν!

 

Καλούμε τους νέους και τις νέες που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στη νέα αυτή αντιλαϊκή εξέλιξη διεκδικώντας:

 

  •     Επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ-TEI από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, όχι στα ψίχουλα που δίνονται και φέτος μόνο μειώθηκαν κατά 28%.
  •     Κατάργηση του νόμου πλαίσιο και του σχεδίου «Αθηνά», μπλοκάρισμά τους. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις από τις σχολές και την έρευνα.
  •     Ούτε ευρώ για σίτιση – μετακίνηση – βιβλία – αναλώσιμα! Αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια. Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία.
  •     Κανείς να μην πεταχτεί έξω από εργαστήριο ή θεωρία.
  •     Το πτυχίο, μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς το συνεχές κυνήγι πιστοποιητικών, δεξιοτήτων, μεταπτυχιακών επί πληρωμή κλπ για «μια θέση στον ήλιο». Δωρεάν μεταπτυχιακά που να οδηγούν σε παραγωγή νέας γνώσης. Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που καθορίζει μισθό 429€ για τους νέους κάτω των 25 χρονών. Δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Πρακτική άσκηση με αξιοπρεπή μισθό και πάνω στο αντικείμενο σπουδών με όλα τα δικαιώματα. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Για τους απόφοιτους, επίδομα χωρίς καμία προϋπόθεση από την πρώτη μέρα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...