Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετέχει σε Διεθνή Συνδικαλιστική Συνάντηση Συνδικάτων του κλάδου της Υγείας και του Φαρμάκου, που διοργανώνουν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, ΦΝΙΚ, Γαλλίας στο Παρίσι από τις 25 έως τις 27 Οκτώβρη.
Στη Συνάντηση συμμετέχουν συνδικάτα από όλες τις ηπείρους. Το ΠΑΜΕ στην τοποθέτηση του σημείωσε:
«Και στο θέμα της Υγείας, υπάρχουν 2 γραμμές και αντιλήψεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υπάρχει η γραμμή των δυνάμεων της ταξικής συνεργασίας, που αποδέχονται την λογική των πολυεθνικών ότι η Υγεία και το Φάρμακο είναι εμπόρευμα. Σε αυτή τη λογική αποδέχονται τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των νοσοκομείων ως σουπερ μάρκετ, την εμπορευματοποίηση των φαρμάκων. Μιλάνε για αλληλεγγύη και ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που σκοτώνουν εκατομμύρια.
Σε αυτό το πλαίσιο αποδέχονται, όπως και στην Ελλάδα, και μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, μειώσεις συντάξεων, περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. αυτές οι δυνάμεις ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης.
Από την άλλη, τα αγωνιστικά συνδικάτα, οι δυνάμεις της ΠΣΟ που υπερασπίζονται το δικαίωμα των εργαζομένων σε Υγεία, αλλά και σε αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, που στηρίζονται στην θέση ότι ο πλούτος που παράγεται, η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, οι κατακτήσεις της ανθρωπότητας σε υγεία και παιδεία είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των εργαζομένων και θα πρέπει να τα διεκδικήσουν να γίνουν δικά τους.
Όσο η Υγεία παραμένει εμπόρευμα και το κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος, τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία. Από τη στιγμή που το Φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα και τα εργοστάσια, μαζί με τα αποτελέσματα της Έρευνας είναι στην ιδιοκτησία των φαρμακοβιομηχάνων, αυτό που καθορίζει όλα τα μέτρα, με όποιο περιτύλιγμα κι αν αυτά προωθούνται, είναι η προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των αναγκών των εργαζόμενων και συνολικά του λαού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι Κυβερνήσεις κάθε χρόνο δίνουν σταθερά το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα έδινε 2,4 δις ευρώ στις ΗΠΑ για αναβάθμιση πολεμικών αεροσκαφών. Τη στιγμή που άρρωστοι πεθαίνουν γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα τα οποία ακρίβυνε η Κυβέρνηση.
Ζητούμενο επομένως για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι να οργανώσουν την πάλη τους και να δυναμώσουν τη συμμαχία τους, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν υγεία και Φάρμακο για όλους χωρίς προϋποθέσεις , χωρίς καμία πληρωμή, καμία περικοπή, κανένα πλαφόν, αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια και όχι στη βάση της σχέσης κόστους – οφέλους. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία – Φάρμακο. Να δημιουργήσουν τους απαραίτητους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους, προκειμένου να τεθούν στην υπηρεσία των αναγκών τους όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας.»
Φωτογραφίες: