Συνταξιουχικά Σωματεία Ν. Καβάλας : Για τις περικοπές στις συντάξεις

Δημοσιεύτηκε στις

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε εγκύκλιος για την εφαρμογή των διατάξεων των ν. 4387/16 (Κατρούγκαλου) και ν.4670/20 (Βρούτση), που ενεργοποιεί για πρώτη φορά, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, τις περικοπές στις συντάξεις των συνταξιούχων που δικαιούνται από τη φύση της εργασίας τους δυο συντάξεις, καθώς και τις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας.

Συγκεκριμένα η διάταξη του νόμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έρχεται να εφαρμόσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, προβλέπει για τους συνταξιούχους αυτούς, την αφαίρεση ουσιαστικά ποσού 268,00 ευρώ το μήνα, από τη δικαιούμενη «Εθνική Σύνταξη».

Οι συνταξιούχοι δέχονται ακόμα ένα μεγάλο τσεκούρωμα στις ήδη περικομένες και τσακισμένες συντάξεις τους και γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτο, τη στιγμή που οι συντάξεις έχουν καταντήσει προνοιακά βοηθήματα μπροστά στην ακρίβεια και τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Την ίδια στιγμή, η γενική κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με την εφαρμογή του νόμου, που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, για την ιδιωτικοποίηση επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων.

Τα συνταξιουχικά σωματεία σε όλη τη Χώρα με τον αγώνα τους απέκρουσαν ορισμένες αρνητικές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπονταν αρχικά από το νόμο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι οποίες, μετά από λίγο χρονικό διάστημα εξαφάνιζαν αυτές τις συντάξεις, τώρα η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί την παραπάνω κατάπτυστη διάταξη και έρχεται για μια ακόμη μία φορά, να κατακρεουργήσει τις εναπομείνασες  πενιχρές συντάξεις. Επιβεβαιώνεται ότι ο ένας απ’ αυτούς κόβει και ο άλλος ράβει, ο ένας όταν είναι στη κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει το αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο του προηγούμενου, και ο άλλος που μένει στην αντιπολίτευση, «βγαίνει στα κεραμίδια» για τις αδικίες που ο ίδιος έχει ψηφίσει. Αυτό, είναι χυδαίος εμπαιγμός για τους απόμαχους της Εργασίας.

Βλέποντας η κυβέρνηση Μητσοτάκη την άμεση αντίδραση των συνταξιουχικών φορέων, προσπάθησε να θολώσει τα νερά, και προχώρησε σε ¨διευκρινήσεις¨ προφορικές ότι η εγκύκλιος αφορά όσους θα συνταξιοδοτηθούν, από 1-1-2022. 

 Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των σωματείων μας, καταδικάζει αυτές τις πολιτικές στο σύνολο τους, και την απαράδεκτη διαίρεση που επιχειρείται ανάμεσα σε παλιούς και νέους συνταξιούχους  ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν πρόκειται να διαλέγει δημίους ανάμεσα στα κόμματα που κυβέρνησαν και με τις πολιτικές τους έχουν τσακίσει τις ζωές των συνταξιούχων.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, να αποδώσει στους συνταξιούχους άμεσα αυτά που τους έχουν περικοπεί, που είναι κεκτημένα, πληρωμένα με τον αγώνα μιας ζωής.

Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου 4387/16 όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά.

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους τα πληρωμένα δώρα τους, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 – 2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη ότι θα λάβει από τους συνταξιούχους την απάντηση που της χρειάζεται. Αρκετή πείρα έχουν συσσωρεύσει οι συνταξιούχοι όλα αυτά τα χρόνια από τις απανωτές περικοπές η απάντηση δεν θα είναι άλλη από την συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.

Το δελτίο τύπου συνυπογράφουν και τα ακόλουθα σωματεία:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ KAVALA OIL ΑΕ ΤΟ «ΒΑΡΈΛΙ»

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...