Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ηρακλείου : Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιιονοπτώσεων

Δημοσιεύτηκε στις

Μπροστά στην κακοκαιρία και τον χιονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, σε διάφορους εργασιακούς χώρους αντιμετωπίζουν πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις έντονες καιρικές συνθήκες, όπως υποθερμία, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμούς από ολισθήσεις, αυξημένο κίνδυνο και για άλλα εργατικά ατυχήματα, κίνδυνο κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από την εργασία τους. Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων.

Αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στη ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα δικαιώματα και την υγεία – ασφάλεια των εργαζόμενων, με εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακατευτούν σε εργατικά ατυχήματα. Εξαιτίας και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ που συνεχίζεται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, αυτή της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι εργοδότες έχουν λυμένα τα χέρια τους για να μη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζόμενων ή να τα λαμβάνουν  κατά το δοκούν. Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η καθυστερημένη και λειψή απόφαση της κυβέρνησης για «αργία» με αστερίσκους.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας στην ενέργεια, που έχουν προκαλέσει τα “σύγχρονα” επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και η πολιτική που τα στηρίζει, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά σπίτια να μένουν παγωμένα και μέσα στο χιονιά.

Μπροστά στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, ιδιαίτερα στο νομό Ηρακλείου, μιας και η Κρήτη τέθηκε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης της πολιτικής προστασίας, το Συνδικάτο μας καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση ώστε να διασφαλίσουν την υγεία και την ασφάλεια τους.

Απαιτούμε:

  • Απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους.
  • Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής εργασίας, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, μείωση της έκθεσης στο ψύχος με περιορισμό του χρόνου εργασίας και άλλα οργανωτικά μέτρα)
  • Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ακόμα και αν δουλεύουν με τηλεργασία, με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.
  • Οι εργαζόμενοι που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Οι μέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
  • Κανένα εργατικό σπίτι να μην μείνει χωρίς θέρμανση, καμία διακοπή παροχής ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους.
  • Να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης, καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καλούμε τους εργαζόμενους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουν ή οποιαδήποτε πίεση από την εργοδοσία να πάνε για δουλειά μέσα σε αυτές τις συνθήκες να επικοινωνήσουν άμεσα με το Συνδικάτο τους στα τηλέφωνα 6984328980 και 6979523017, ώστε να παρέμβουμε άμεσα.

Περισσότερα

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ : Κάτω τα χέρια από τον ΕΛΟΕΝ και την περιουσία των ναυτεργατών

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ με αφορμή έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, στο...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Να σταματήσει άμεσα κάθε είδους δίωξη κατά του σωματείου – μέλους μας και των μελών του ΔΣ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά καταγγέλλει την επιχείρηση εκφοβισμού κατά των εργαζομένων στην...

Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”: Να ανακληθούν άμεσα οι τρομοκρατικές απολύσεις των εργαζομένων στην PeopleCert

 Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει! Να ανακληθούν άμεσα οι τρομοκρατικές απολύσεις των εργαζομένων στην...