Πέμπτη, 29 Ιουλίου

Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής : Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα

0
image_pdfimage_print

                                                              

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ – ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ! ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Μετά τα αντεργατικά μέτρα της περιόδου των μνημονίων, που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις… Μετά τις νέες μορφές εκμετάλλευσης που δοκιμάστηκαν ή γενικεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας… η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει ένα αντεργατικό τερατούργημα που φέρνει τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα, όπως π.χ. την κατάργηση του 8ωρου που κατακτήθηκε το 1920 παρουσιάζοντάς την ως «πρόοδο»,  και τη συνδικαλιστική δράση.

Στην Ελλάδα ο βασικός νόμος της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας είναι ο ν. 3986/2011 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αυτόν τον νόμο διατήρησε κι επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπου προβλέπεται «μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας». Κύρωσε Συλλογικές Συμβάσεις που υπέγραψαν συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και προβλέπουν αυτό ακριβώς που τώρα θεσμοθετεί η ΝΔ σε ατομική βάση. Έθεσε τα θεμέλια του χτυπήματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τον απεργοκτόνο νόμο της Αχτσιόγλου. Πάνω εκεί χτίζει τώρα η ΝΔ, τροποποιώντας τον προς το χειρότερο.

Ενδεικτικά βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

  • Η άρση εμποδίων στηνεπιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία.
  • Ηαύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή ένταση της εκμετάλλευσης.
  • Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην οικογένεια, με τηδιεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές
  • Η παραπέρα νομική θωράκιση καιεδραίωση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται και η θεσμική κατοχύρωσή της στο Δημόσιο. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ. ΟΛΟΙ, και κυρίως εμείς οι γυναίκες και τα παιδιά μας βιώσαμε από πρώτο χέρι την εμπειρία της «ευεργετικής» τηλεργασίας στο χώρο εργασίας μας, η οποία διαταράσσει την οικογενειακή ζωή από την επαγγελματική.
  • Η καθιέρωση τηςψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.
  • Το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργίακαι γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης με το φακέλωμα των συνδικάτων, την δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παράβαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας», την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία μετατρέποντάς την σε «συμβολική πράξη», αντιγράφοντας πρακτικές χωρών με εργαζόμενους που «απεργούν» …δουλεύοντας, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια!!! Βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Χρειάζεται να βγάλουμε συμπεράσματα από την ίδια μας την πείρα!

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που διαφημίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται μεταξύ άλλων και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «βέλτιστες» μόνο για τους εργοδότες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα μέσω των  Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών κτλ..

Τέρμα λοιπόν στα παραμύθια της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο είναι για το «καλό των εργαζομένων», αλλά και σ’ αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτός γνωρίζει τάχα τη συνταγή να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να θωρακίζεται η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Το ζητούμενο είναι τί θα κάνουμε ΕΜΕΙΣ οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Θα τους αφήσουμε να μας στερήσουν και τα τελευταία δικαιώματά μας ή θα οργανωθούμε μαζικά διεκδικώντας και όλα όσα μας στέρησαν ακολουθώντας το «δρόμο» των εργατών που θυσίασαν τις ζωές τους και αυτές των οικογενειών τους για το 8ωρο, τον ελεύθερο χρόνο, τις δίκαιες απολαβές και την Κοινωνική Ασφάλιση;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του ΥΠΑΑΤ να μετάσχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο στις 7μ.μ. στα Προπύλαια τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

 

Share.

Comments are closed.