Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Συγκέντρωση 22 Σεπτέμβρη στις 6μ.μ. στην πλ. Λαού

0
image_pdfimage_print

ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ελευσίνας

266 κενές οργανικές θέσεις – 83 εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας

Κινδυνεύουν με απόλυση 179 συμβασιούχοι εργαζόμενοι

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στην Πλ. Λαού (Ανω Ελευσίνα)

► ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις δημόσιων μονάδων υγείας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  

► να ενισχυθεί το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων με επείγουσες προσλήψεις. Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.

  να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας σε εργασιακούς χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σχολεία

► Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη και συστηματική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων

Η έναρξη του 4ου κύματος της επιδημίας – που οφείλεται κυρίως στην «προσαρμογή» των υγειονομικών  πρωτοκόλλων στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και αεροπορικών ομίλων – επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων στους εργασιακούς χώρους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία ταυτόχρονα με την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Τόσο όμως τα πρόσφατα μέτρα «για την αντιμετώπιση της επιδημίας» όσο και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην ακριβώς αντίθεση κατεύθυνση. Συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της «ατομικής ευθύνης» που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία των λαϊκών οικογενειών από την επιδημία, και ταυτόχρονα την αξιοποιεί για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση.

  • Αντί για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, η κυβέρνηση επιμένει στις αναστολές εργασίας και μοιράζει bonus στους ιδιώτες υγειονομικούς για κατ’οίκον εμβολιασμό. Όλα αυτά ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας, που σκόπιμα καλλιεργούνται από διάφορες ομάδες, πολλές από τις οποίες δεν κρύβουν τον ακροδεξιό ή και φασιστικό χαρακτήρα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για το «νέο ΕΣΥ» είναι η εξαγγελία για επιτάχυνση των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τα κριτήρια «ανταγωνιστικής λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας» που διαμορφώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Εξίσου αποκαλυπτικός είναι ο απαράδεκτος αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες υγείας για την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2, που τους αναγκάζει να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόσθετα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

Την ίδια στιγμή που οι ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 219 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές να γίνονται πελάτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους πρόσθετα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων.

Η νέα αυτή προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων προστίθεται στα κέρδη που έχουν ήδη αποκομίσει από την κερδοσκοπία στα τεστ για SARS-CoV-2., τη χρυσοπληρωμένη «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας αλλά και τη συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να  χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, η προκλητική κυβερνητική επιμονή στη στοχοποίηση των υγειονομικών – για να καλυφθούν οι δικές της ευθύνες για τη νέα εξάπλωση της επιδημίας – έχει σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας περισσότεροι από 5.500 εργαζόμενοι, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι ομολογούν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας «πιέζεται» λόγω της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με COVID, ενώ σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 654 εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76878 το Μάιο 2021)

Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, «στοχοποιούμαστε» οι εργαζόμενοι που για 18 ολόκληρους μήνες – μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες – δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και το και ΠΔ 102/2020 και την ευρωπαϊκή οδηγία 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», όπως είναι και ο SARS-COV-2.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, όπου στις 220 κενές οργανικές θέσεις προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας 75 συναδέλφων, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και 165 συμβασιούχοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι το Ιατρείο COVID του ΤΕΠ να στελεχώνεται από 3 μόνο παθολόγους και να «εξαναγκάζονται» γιατροί άλλων ειδικοτήτων να καλύπτουν τις ελλείψεις. Παραμένει η επικίνδυνη λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής, όπου 4 ειδικευμένοι γιατροί έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς (COVID και μη). Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα, στο 1ο και 2ο Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, με 46 κενές οργανικές θέσεις, τέθηκαν σε αναστολή 8 εργαζόμενοι ενώ κινδυνεύουν με απόλυση 14 συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Αντί να επιβάλλουν στους εργοδότες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, τους αφήνουν ανενόχλητους να παραβιάζουν ακόμη και τη σχετική νομοθεσία, και να απειλούν με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται..

Εξακολουθούν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ενώ αγανάκτηση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές προκαλούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων.

Αντί για πύκνωση των δρομολογίων και λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να μειωθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός και η καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων εργαζομένων, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να προχωρήσει τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της βιομηχανικής περιοχής του Θριασίου Πεδίου, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι στιβάζονται κυριολεκτικά σε βαγόνια και λεωφορεία, λόγω της περικοπής δρομολογίων του Προαστιακού και διατήρησης της κατάργησης των λεωφορειακών γραμμών  Α16, Β16 και Γ16.

Δικαιολογημένη είναι και η αγανάκτηση όχι μόνο των υγειονομικών αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που είναι ήδη αντιμέτωπες με το νέο κύμα ανατιμήσεων, για τις νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για επέκταση των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ συνεχίζεται το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων και η φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών.

Συνολικά, η αξιοποίηση της επιδημίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής κερδοφορίας επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τους ιδιωτικούς  ομίλους, που ανυπομονούν να αυξήσουν τα κέρδη τους και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης.

Αυτοί είναι ο πραγματικός εχθρός μας. Ενάντια σε αυτούς χρειάζεται να στρέφεται ο κοινός αγώνας των υγειονομικών μαζί με τις υπόλοιπους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την υγεία και τα δικαιώματα μας και να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις οικογένειες μας.

Share.

Comments are closed.