Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση και συμμετοχή της Ελλάδας στις αμερικανονατοϊκές επεμβάσεις

 Καταγγέλλουμε τον ερχομό μονάδων Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, τη Δευτέρα 13 Γενάρη, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, με σκοπό τη συνεκπαίδευση και συνεργασία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα πλαίσια στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Η άσκηση έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της εμπλοκής της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία αμερικάνικων ειδικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και λίγο πριν η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει για κύρωση στη Βουλή την απαράδεκτη συμφωνία για επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Στη συμφωνία αυτή που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβρη με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται:

  • επιτρέπεται η διατήρηση και λειτουργία αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • ενισχύονται οι δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
  • εντάσσονται στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό οι βάσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι απαράδεκτοι οι ισχυρισμοί με τους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος προσπαθούν να δικαιολογήσουν την «αναγκαιότητα» για την υπογραφή της συμφωνίας και τη γενικότερη επέκταση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Έχει επανειλημμένα αποδειχθεί πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της χώρας ή τη δήθεν «προστασία» από την τουρκική επιθετικότητα.

Η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η παρουσία των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα καθόλου δεν απέτρεψαν την τουρκική επιθετικότητα. 

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γράφουν στα “παλιά τους τα παπούτσια” τα ελληνικά σύνορα, θεωρούν το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και προετοιμάζουν, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχέδια διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης ελληνικών θαλάσσιων περιοχών καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα.

‘Αλλωστε, η Τουρκία είναι ΝΑΤΟική δύναμη και με αυτή την ιδιότητα κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Αντιθέτως, την ώρα που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η  επέκταση της εμπλοκής της χώρας μας στους ευρωαμερικανικούς σχεδιασμούς μετατρέπει την Ελλάδα σε “μαγνήτη” πιθανών επιθέσεων. 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους ενάντια σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε:

► να ακυρωθεί η συμφωνία για την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία

► να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις

► να σταματήσει κάθε διευκόλυνση και συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των συναδέλφων, προγραμματίζουμε εκδήλωση, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, με θέμα:

«Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και  την Αν. Μεσόγειο. Η όξυνση των ανταγωνισμών και η θέση της Ελλάδας»

Για το Διοικητικό Συμβούλιο