Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου : Με την παρέμβασή μας τους αναγκάσαμε να ματαιωθεί η ημερίδα για τις συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία

Διαδηλώσαμε μαζί με συναδέλφους από άλλα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην ημερίδα που διοργάνωσε η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τις «Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα» στην Υγεία.

Για να μας εμποδίσει, η κυβέρνηση της ΝΔ έστειλε τα ΜΑΤ. Έλπιζαν ότι «ανενόχλητοι» τα κυβερνητικά στελέχη και οι εκπρόσωποι τραπεζών, ιδιωτικών κλινικών, ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών θα «συζητούσαν» για να προωθήσουν:

  • μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου
  • συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας
  • σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με ιδιώτες – επιχειρηματίες υγείας
  • επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης δουλειάς

Δεν υπολόγισαν όμως ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και τις ανάγκες τις λαϊκών οικογενειών για υψηλού επιπέδου, δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες.

Σπάσαμε την αστυνομοκρατία και τους αναγκάσαμε να ματαιώσουν τη φιέστα που σχεδίαζαν. Δεσμευόμαστε ότι δε θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί» όπου και όποτε επιχειρήσουν να προωθήσουν τα σχέδια τους.

Γνωρίζουμε ότι απέναντι μας έχουμε κυρίως τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους επιχειρηματικούς ομίλους που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός. Αυτούς υπηρετούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα δικά τους συμφέροντα, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την επέκταση των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα», όπως η παραχώρηση νοσοκομειακών κλινών του Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ασφαλιστικές εταιρείες.

Για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών).

Η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Πολύτιμες υπηρεσίες τους προσφέρουν και οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποτελούν την πλειοψηφία σε ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ και προσπαθούν να κρύψουν ότι η αιτία των προβλημάτων μας είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος των δικαιωμάτων μας.

Υπολογίζουν όμως χωρίς τους εργαζομένους και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Τους ανησυχεί που όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να βασίζεται στην κοινή δράση μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για:

► προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

► ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

► κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. 

► πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμμετέχουμε στο Συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στις 12:30 μ.μ., στα Προπύλαια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο