Σωματείο Εργαζομένων Atos-Unify: Κοινή κινητοποίηση των Σωματείων του κλάδου, Πέμπτη 26 Μαΐου στο Υπουργείο Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Σωματείο μας την Πέμπτη 5 Μαΐου συμμετείχε στη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου στον Όμιλο Vodafone με αφορμή τις τροποποιητικές συμβάσεις που προωθούν μια σειρά από επιχειρήσεις στον κλάδο σχετικά με την τηλεργασία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από 15 τουλάχιστον σωματεία, όπως αυτά της Cosmote, ΟΤΕ, Wind, Nokia, Forthnet, Intracom, Intrasoft κα.

Στη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ανταλλάχτηκε η εμπειρία των συναδέλφων από τους διάφορους χώρους εργασίας. Από την πλειοψηφία των παρεμβάσεων αναδείχτηκαν οι επιπτώσεις της τηλεργασίας στην ζωή των εργαζομένων. Από όλες τις επιχειρήσεις ήρθαν παραδείγματα ξεχειλώματος του εργάσιμου χρόνου και διάλυσης του ωραρίου, αύξηση της πίεσης και της εντατικότητας της δουλειάς, καταστρατήγηση των αδειών.

Ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις, παρόμοιες με αυτή που έχει έρθει σε εμάς, έχουν φέρει και σε άλλες εταιρίες του κλάδου, όπως Vodafone, NOKIA, Openbet. Στις συμβάσεις αυτές υπάρχουν βλαπτικές μεταβολές στους εργασιακούς όρους (πχ stand by στη Vodafone), μετακυλούν όλο το κόστους των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, του εργονομικού σχεδιασμού αλλά και της προστασίας προσωπικών δεδομένων στους εργαζόμενους.

Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε πως η τηλεργασία συνιστά ακόμα μία ευέλικτη μορφή απασχόλησης, πάγια επιδίωξη των εργοδοτών καθώς είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο επιχειρούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα της εργασίας για να τονώσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα. Η τηλεργασία από «έκτακτη» συνθήκη γίνεται μόνιμο στοιχείο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και διευρύνεται. Δυναμώνει, λοιπόν, η ανάγκη να οργανώσουμε τη δράση μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Με την τηλεργασία οι εργαζόμενοι είναι πια διαθέσιμοι στον εργοδότη οποτεδήποτε και από οπουδήποτε, ο εργάσιμος χρόνος ξεχειλώνει και τα κόστη μετακυλούν σε εμάς. Παλεύουμε για να μην μονιμοποιηθεί, όπως και για όλες της μορφές ευέλικτης απασχόλησης (ενοικιαζόμενη εργασία, μπλοκάκια, μερική απασχόληση).

Με αφορμή τη συζήτηση για την τηλεργασία στο επίκεντρο μπήκε το σύνολο της ζωής μας, το τεράστιο κύμα ακρίβειας, οι επιπτώσεις του πολέμου λόγω και της όλο και πιο βαθιάς εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 

Αναδείχτηκε η ζωτικής ανάγκης πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) με πραγματικές αυξήσεις και όχι με ψίχουλα. Είναι ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η πάλη για ΣΣΕ μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Συζητήθηκε, επίσης, η ανάγκη να υπάρχει σύμβαση στο επίπεδο του κλάδου, που θα καθορίζει μισθούς, ωράρια εργασίας, άδειες, επιδόματα, προστασία εργαζόμενης γυναίκας, προϋπηρεσίες, σε όποια εταιρία και αν εργάζεται κάποιος ώστε να μην μπορεί κανένας εργοδότης να εκβιάζει ατομικά ή να ισχύουν άλλοι όροι για τον καθένα.

Αυτή την περίοδο, μαζί με το δικό μας Σωματείο, σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης ΣΣΕ βρίσκονται και τα Σωματεία σε Vodafone, Wind και Nokia με τα οποία είμαστε σε συντονισμό για να διαμορφώσουμε ένα παρόμοιο σχέδιο ΣΣΕ.

Σε συντονισμό με το κλαδικό μας Σωματείο ΣΕΤΗΠ και τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά τριετιών και προϋπηρεσίας, επιδομάτων, αδειών. Αντιπαλεύουμε το νόμο Χατζηδάκη που περιλαμβάνει το 10ωρο και την κατάργηση των υπερωριών, τις ρυθμίσεις για την τηλεργασία, τη διάλυση των συνδικάτων και κάθε μορφής οργάνωσης των εργαζομένων.

Συμμετέχουμε στην κοινή κινητοποίηση των Σωματείων του κλάδου, την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 18:30, στο Υπουργείο Εργασίας.

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...