ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ:Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε την οργάνωση και την μαζικοποίηση των σωματείων

Δημοσιεύτηκε στις

Με απύθμενο θράσος ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Α.Νταλακογεώργος επιτίθεται στα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, στις ταξικές δυνάμεις, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αφορμή το ετήσιο τακτικό συμβούλιο της ΠΝΟ, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Γενάρη.

Η διαχρονική εκφυλιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΠΝΟ με ευθύνη των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού,  που διατηρούν το αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό καταστατικό της ομοσπονδίας κατ’ εντολή των εφοπλιστών, αλλά και συνολικά για τη στάση τους στα οξυμμένα προβλήματα των ναυτεργατών, αναφέρθηκαν με στοιχεία στις ομιλίες τους οι αντιπρόσωποι των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Καταψήφισαν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, που είναι κομμένοι και ραμμένοι στην υπεράσπιση της τακτικής του συμβιβασμού, της υποταγής, που συνεχίζει να υπηρετεί ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, ενώ κατέθεσαν σχέδιο παρεμβάσεων και διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων.

Μεταξύ άλλων επεσήμαναν  ότι: «Η κατάσταση στη ΠΝΟ παρά την αλλαγή στη θέση του Γ.Γ, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας  και κερδοφορίας των εφοπλιστών, συνεχίζει και διατηρεί  αυτή τη δομή και τη λειτουργία, που έχει διαμορφώσει με το  καταστατικό της. Με την ομοσπονδία να αποτελεί όργανο στα χέρια των εφοπλιστών εκτελώντας τα συμφέροντα τους, κανένα πρόσωπο στη θέση του Γ.Γ, δεν θα υπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες  των ναυτεργατών, που είναι σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική των εφοπλιστών».

Την ίδια πολιτική υπηρετεί από το 1991 ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, βάζοντας φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στις 16 ΣΣΕ στα ποντοπόρα από το 1994 έως την τελευταία το 2010, οι οποίες εφαρμόζονται για τους ελάχιστους ναυτεργάτες στα υπό ελληνική σημαία πλοία, με την πλειοψηφία των ναυτεργατών να είναι θύματα των Διεθνών Συμβάσεων εργασίας της ITF, IBF, ILO κά. συμβάσεις πείνας και χωρίς κοινωνική ασφάλιση, για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Συμβάσεις, που με το ν.4714/2020, δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές να τις εφαρμόζουν σε Α’ Πλοίαρχο, Γ’ Πλοίαρχο, Γ’ Μηχανικό και στο κατώτερο πλήρωμα.

Από αυτές τις δουλεμπορικές συμβάσεις που συνεχίζει και υπογράφει ο Γ.Γ στα πλαίσια της ITF, συγκεντρώνονται εκατομμύρια ευρώ,  έχοντας και την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΠΕΝΕΝ.

Χαρακτηριστική είναι η θέση που έχει διατυπώσει για την τροποποίηση του καταστατικού της ΠΝΟ αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση στις 21-02-2012: «Αναλογική κατανομή των συνδρομών των ναυτικών προς τα πρωτοβάθμια σωματεία με βάση τα ψηφίσαντα μέλη και οικονομικά ενεργά μέλη», δηλ. στο βρώμικο αλισβερίσι καλύτερη μοιρασιά. Γι’ αυτό δεν έβγαλε για άλλη μια φορά άχνα, ο ομοτράπεζος των εφοπλιστών.

Αναφέρθηκε στην ομιλία του για το τι έχει επικρατήσει στα κρουαζιερόπλοια, αλλά ξέχασε την περίφημη δήλωση του σε ΜΜΕ σε απεργία το 2010 ότι «η κα Κατσέλη μας ξεγέλασε που μας έταξε το 15% στη σύνθεση θα είναι Έλληνες».

Σε δελτίο τύπου στις 14/06/2021 αναφέρει: «Στο σημερινό έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τη σύγκληση του Πανναυτικού Συνεδρίου το οποίο ομόφωνα καθορίστηκε για τις 29/6/2021. Ανάμεσα στα θέματα που προβλέπονται είναι η παύση του Γ.Γ της ΠΝΟ Γ. Χαλά από τα καθήκοντά του και η εκλογή νέου Γ. Γραμματέα».

Τι άλλαξε και δεν εμφανίστηκαν οι αντιπρόσωποι της ΠΕΝΕΝ στο έκτακτο Πανναυτικό συνέδριο; Μήπως καλύτερα να απευθύνουμε το ερώτημα στην ΑΝΕΚ;

Δεν έχει διστάσει να υπονομεύσει απεργιακούς αγώνες όπως εξαγγέλλοντας στάση εργασίας για την 1η Μάη του 2009 όπως έπραξαν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, ενώ αντίστοιχα εξήγγειλε 24ωρη απεργία  στις 3 Ιούνη 2021, εκφυλίζοντας την και μετατρέποντας την σε 48λεπτη!!!

Για να καλύψει τις διαχρονικές βρώμικές συναλλαγές του με τους εφοπλιστές και τον εργοδοτικό – κυβερνητικό – συνδικαλισμό, δεν δίστασε να μιλήσει για τις 2 απουσίες και όχι 3 των αντιπροσώπων του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, για τις οποίες και για την μη αναπλήρωση τους διευκρινίστηκε στο σώμα ότι προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με τα απαγορευτικά των πλοίων και με κρούσματα κορωνοϊού. 

Είναι μακρύς ο κατάλογος για τα έργα και τις ημέρες στο ναυτεργατικό κίνημα του προέδρου της ΠΕΝΕΝ, για την συμπόρευση του με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό και στις προσταγές των εφοπλιστών, αποτελώντας τον «αριστερό ψάλτη» με ψευτοεπαναστατικές κορώνες, για να καλλιεργεί συγχίσεις, αυταπάτες.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τοποθετήθηκε και για την συγκρότηση του ειδικού τμήματος επιθεώρησης της ΠΝΟ, αναφέροντας: «Οι δυνάμεις μας το έχουν καθαρό ότι κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή των ΣΣΕ και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας  και για αυτό καταψηφίσαμε την επιτροπή που δημιούργησε η πλειοψηφία στα πλαίσια της ομοσπονδίας. Μόνο η οργανωμένη μαζική απάντηση των σωματείων, των ναυτεργατών, μπορεί να εγγυηθεί για την εφαρμογή των δικαιωμάτων μας, όπως  και των ΣΣΕ,  που παραβιάζονται πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των εφοπλιστών, του υπουργού και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ».

Καλούμε τους ναυτεργάτες να δυναμώσουμε την οργάνωση και την μαζικοποίηση των σωματείων, να απομονώσουν τους ανθρώπους των εφοπλιστών στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό  κίνημα, για την  ανασύνταξη του, με την ενίσχυση των ταξικών συνδικάτων, την ανάπτυξη αγώνων για τα οξυμμένα προβλήματα, την υπεράσπισή των δικαιωμάτων μας.  

 

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...