Kοινή ανακοίνωση σωματείων εργαζομένων Σελέκτ σέρβις και Νιούρεστ για Πρωτομαγιά

0
image_pdfimage_print

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ΩΡΟΥ

6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Ο φετινός απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της υγείας μας!

135 χρόνια μετά τις αιματοβαμμένες απεργίες στο Σικάγο, 101 χρόνια μετά από την κατάκτηση της 8ωρης δουλειάς και στη χώρα μας, μετά από σκληρούς αγώνες, η κυβέρνηση επικαλείται τον εκσυγχρονισμό και θέλει να νομοθετήσει 10ωρη δουλειά, χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, ενώ αυξάνει την υπερωριακή απασχόληση μέχρι 150 ώρες το χρόνο.

Οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που ήδη εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες, μας γυρίζουν αιώνες πίσω, ενώ οι νόμοι που έχουν ψηφίσει και διατηρήσει όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν φέρει εδώ και χρόνια δουλειά λάστιχο, μισθούς πείνας, συμβάσεις «ομηρίας» με ημερομηνία λήξης. Τα μέτρα αυτά αποτελούν απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για  να βγάζουν μεγαλύτερα κέρδη με χαμηλότερο κόστος, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αξιοποιούνται και για να επιβάλουν τη σιωπή στους χώρους δουλειάς.

Και τώρα, η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπάνω: αφού εδώ και χρόνια οι εργοδότες έχουν επιβάλλει στην πράξη το δεκάωρο, τη λογική «δε φεύγεις αν δεν τελειώσει η δουλειά», τα κομμένα ρεπό ειδικά τις περιόδους της αυξημένης επιβατικής κίνησης, έρχεται η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο να  λύσει τα χέρια στους εργοδότες ώστε να μας ξεζουμίζουν περισσότερο και «νόμιμα».

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να συναινέσουμε στη «σφαγή» μας είναι τουλάχιστον αστεία! Ότι τάχα οι εργαζόμενοι θα επιλέγουμε το ωράριό μας, ότι αποτελεί απαίτηση των εργαζομένων η 10ωρη δουλειά για να ρυθμίζουμε καλύτερα την οικογενειακή μας ζωή. Λέει κιόλας, ότι αν ο εργαζόμενος δε θέλει μπορεί να πει όχι! Μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας!

Η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει ένας προς ένα τα επιχειρήματά της!

Η «ψηφιακή κάρτα» που θα διασφαλίζει τάχα την τήρηση του ωραρίου και θα περιορίζει την εργοδοτική αυθαιρεσία, την έχουμε ήδη γνωρίσει στους χώρους μας αφού στην κάρτα καταγράφεται ό, τι θέλει ο εργοδότης να πληρώσει, ενώ γνωστά είναι και τα «κόλπα» προϊστάμενων τύπου «χτύπα την κάρτα σου στην ώρα σου και συνέχισε να δουλεύεις».

Αλήθεια, πόσο «ελεύθερος» είναι ο κάθε εργαζόμενος να αρνηθεί την επιβολή 10ώρης δουλειάς, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα τα κόμματα που κυβέρνησαν φρόντισαν να απελευθερώσουν τις απολύσεις, να επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης;

Μήπως σε κάθε διεκδίκηση για καλύτερους όρους εργασίας, δε συναντούσαμε την απειλή της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασης; Μήπως δεν ακούγαμε από τους διευθυντές ότι «αν δε σου αρέσουν οι όροι εργασίας, φύγε!»;

Πώς ακριβώς θα ρυθμίσει ο εργαζόμενος την οικογενειακή του ζωή όταν ο μόνος περιορισμός που μπαίνει είναι ο εργάσιμος ημερήσιος χρόνος να μην ξεπερνάει τις 13 ώρες (!); Πόσο μάλλον ένας εργαζόμενος που μένει στην Αθήνα ή στον Πειραιά και θέλει περίπου 3 ώρες στο «πήγαινε- έλα». Μήπως η κούραση από δύο, τρεις και τέσσερις ώρες παραπάνω δουλειάς αναπληρώνονται από ένα παραπάνω ρεπό, που κ αυτό είναι αμφίβολο κατά πόσο θα δοθεί;

Συνάδελφοι, αυτός είναι ο λεγόμενος εκσυχρονισμός τους! Να μας γυρίσουν 135 χρόνια πίσω σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μεγάλης κερδοφορίας του τουρισμού, των ρεκόρ αφίξεων, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να βάλουμε πλάτη για να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΈΧΟΥΜΕ ΧΤΙΣΕΙ..! ΜΑΤΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ, ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία προς όφελος των εργοδοτών, θυσιάζοντας την υγεία μας, αφού ακόμα και τώρα αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας με αυστηρούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, αύξηση των ΜΜΜ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση προκειμένου να σωθούν ζωές, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία. Παράλληλα, με τα μέτρα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τις μαζικές απολύσεις (μέσω λήξης συμβάσεων) έχουμε υποστεί μεγάλη απώλεια του εισοδήματος μας την ίδια στιγμή που το «χρήμα ρέει άφθονο» για τις αεροπορικές εταιρείες και τις μεγάλες εταιρείες εστίασης, ενώ ταυτόχρονα έχουν απαλλαγεί από τις όποιες υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους (ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, επιδόματα).

Φτάνει πια, ως εδώ! Ένα δρόμο έχουμε: Η δύναμή μας βρίσκεται στα σωματεία μας, την οργάνωσή μας! Αποδείχτηκε και όλο αυτό το διάστημα, από τη δράση που αναπτύξαμε πως ακόμα και αυτά τα λίγα που καταφέραμε να αποσπάσουμε (παράταση επιδομάτων κλπ) έγιναν κάτω από επίμονους και δυναμικούς αγώνες! Γι αυτό άλλωστε μαζί με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τα σωματεία στο «γύψο». Να μην της περάσει!

Οι αγώνες των εργατών για την κατάκτηση του 8ωρου μας εμπνέουν… Το αίτημα για «8 ώρες για εργασία, 8 ώρες για ανάπαυση και 8 ώρες για ό, τι θέλουμε» εκφράζει όλους τους εργαζόμενους, ενώ η 1η Μάη αποτελεί ημέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και γιορτάζεται με απόφαση των σωματείων, με απόφαση των εργαζομένων και όχι με απόφαση των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

Τα κέρδη τους….οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο! Όλοι στη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Μέτρα προστασίας της υγείας μας!

7ωρο- 5θήμερο- 35ωρο!

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 6 Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10.00 στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση του κλάδου 9.15 πλ. Κάνιγγος) και στις 11.00 στην πλ. Μεταλλωρύχων στο Λαύριο.

Share.

Comments are closed.