Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας – Για το περιστατικό στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

την Τετάρτη 26/1, έλαβε χώρα περιστατικό πυρκαγιάς στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον υπαρκτό κίνδυνο ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος στα ΕΛΠΕ και στην ευρύτερη περιοχή. Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένου.

Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε φωτιά σε αντιδραστήρα – απαεριωτή της μονάδας παραγωγής U-32, η οποία αντιμετωπίστηκε από το άγημα πυρασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ οι μονάδες οδηγήθηκαν σε έκτακτο σταμάτημα, και αναμένεται να ακολουθήσει μακρά περίοδος γενικής επισκευής (shut down).

Στο πιο σύγχρονο διυλιστήριο της νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης των εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικό είναι και το αντίστοιχο περιστατικό που παρουσιάστηκε πέρυσι με την διακοπή ρεύματος, όπου  οι εγκαταστάσεις προχώρησαν σε γενική συντήρηση.

Είναι γεγονός ότι ο εξοπλισμός του αντιδραστήρα είχε εντοπισμένα προβλήματα, εδώ και δύο χρόνια, με θερμά σημεία στο μεταλλικό περίβλημα, ένα εκ των οποίων οδήγησε στην εκδήλωση του σοβαρού περιστατικού. Είναι θέμα ασφαλείας το οποίο έπρεπε να είχε αντιμετωπισθεί έγκαιρα από την εταιρεία και να μην φτάσουμε στο σημείο της εκδήλωσης φωτιάς, με υπαρκτό τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και θανατηφόρου, αλλά και με υπαρκτό το κίνδυνο για εξέλιξη σε ΒΑΜΕ.

Πρόκειται για τον ίδιο εξοπλισμό για τον οποίο είχε παρέμβει το ΚΕΠΕΚ το 2014, δίνοντας εντολή να σταματήσει η μονάδα για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές.

Για άλλη μια φορά είναι εμφανές ότι σαν προτεραιότητα μπαίνει η παραγωγή και η κερδοφορία, και έρχεται σε δεύτερη μοίρα η ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων. Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων.

Απαιτούμε:

  • Να γίνει έρευνα από το ΚΕΠΕΚ και να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία.
  • Να σταματήσει ο εμπαιγμός και η υποβάθμιση από πλευράς της εταιρείας ότι πρόκειται για περιορισμένης έκτασης περιστατικό.

Διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των οργανικών κενών. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Έγκαιρη συντήρηση του εξοπλισμού.

Περισσότερα

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπ.Παιδείας για την κάλυψη των κένων στα σχολεία(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθές στο υπ.Παιδείας από σωματεία εκπαιδευτικών με κύριο αίτημα την κάλυψη των...

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Άλλο ένα βήμα στην υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση των σχολείων

Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για κατάργηση Σχολικών Επιτροπών και Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας (ΔΕΠ) Άλλο ένα...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 4/10/2023, στις 12:30, στο Υπουργείο Οικονομικών Οι...