Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού : Δικηγορική εταιρεία μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος για την εξέλιξη της πανδημίας στους εργαζόμενους

Συναδέλφισα, συνάδελφε,

Το Σωματείο μας καταγγέλει την απαράδεκτη απόφαση της δικηγορικής εταιρείας «Ν. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» , η οποία αποφάσισε να μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος για την εξέλιξη της πανδημίας στους εργαζόμενους, εξαναγκάζοντάς τους μετά από κάθε τους άδεια να επιστρέφουν στη δουλειά αφού κάνουν το τεστ κορωνοϊού το οποίο θα το πληρώνουν από την τσέπη τους και παράλληλα να χάνουν επιπλέον άδειες από το υπόλοιπό τους σε περίπτωση απουσίας τους, μέχρι να επιβεβαιώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους!!! Πρόσφατα μάλιστα απέλυσε εργαζόμενο «λόγω διαφωνίας του με την πολιτική της εταιρείας» επειδή δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος το τεστ μόνος του.Την ίδια στιγμή τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων έχουν πάει περίπατο μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Συνάδελφοι,

Πώς μπορεί σήμερα ένας εργαζόμενος να αναλάβει αυτό το κόστος μόνος του; Τί θα γίνει με άτομα που τα ίδια ή ο περίγυρος τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα να έχουν συχνότερη ανάγκη για ημερήσιες η ολιγοήμερες άδειες για εξετάσεις, φροντίδα άλλων ατόμων κλπ, και που θα δουν τον μισθό τους και τις άδειες τους να εξανεμίζονται εξαιτίας της «πολιτικής» της εταιρείας; Τί θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και εξασφάλιση του μισθού τους αν για παράδειγμα κλείσει το σχολείο του παιδιού τους λόγω κρούσματος ή αν εκείνοι πρέπει να μπουν προληπτικά σε καραντίνα; Η κυβέρνηση προτείνει αναπλήρωση με απλήρωτες υπερωρίες και η εργοδοσία επαυξάνει με τεστ πληρωμένο από τους εργαζόμενους μετά από κάθε απουσία.

Στόχος της εργοδοσίας δεν είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, αλλά πώς θα γλιτώσει κάθε κόστος, πώς θα μπορέσει να αποτρέψει τους εργαζόμενους από το δικαίωμά τους να κάνουν χρήση των αδειών τους, πως θα αυξήσει την εντατικοποίηση και τα κέρδη της με το λιγότερο δυνατό κόστος. Κομμάτι της πολιτικης της συγκεκριμένης εταιρείας είναι χρόνια τώρα και η υποχρεωτική υπερωρία και το 9 ωρο.

Καλούμε την εργοδοσία να πάρει πίσω αυτό το απαράδεκτο «μέτρο». Να αναλάβει η ίδια το κόστος και να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων με τις απαραίτητες αποστάσεις, να συνεχίσει να εξασφαλίζει την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.), την τακτική καθαριότητα και απολύμανση, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με δικό της κόστος.

Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ατομικό ζήτημα. Έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση για τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και στα σχολεία, για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τη μη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς κλπ. Να καταργηθούν άμεσα οι Π.Ν.Π. που μετατρέπουν την πανδημία σε ευκαιρία για να καταπατηθούν κι άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων και για να αυξηθούν τα κέρδη της εργοδοσίας, εδραιώνοντας μορφές απασχόλησης όπως η τηλεργασία που ελαστικοποιούν το ωράριο, αυξάνουν την απλήρωτη εργασία και την εντατικοποίηση.

ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ  ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ, ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ.