Γραμματεία Αττικής : Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Όλοι στη συγκέντρωση του ΜΑΣ, σήμερα στις 7μ.μ. στα Προπύλαια

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο μέσα στο κατακαλόκαιρο επιδιώκει να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό αφού το πανεπιστημιακό άσυλο, κατάκτηση του φοιτητικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος ήταν πάντα καρφί στο μάτι τον επιχειρηματικών ομίλων που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε έναν χώρο που θα ανθούν οι μπίζνες και τα κέρδη τους.

            Είναι ένα μέτρο καταστολής που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει την σκληρή αντιλαϊκή πολιτικής της χωρίς φραγμούς και εμπόδια επιδιώκοντας να επιβάλει τη σιγή νεκροταφείου στις σχολές όπως και στους χώρους δουλειάς.

            Τα περί εγκληματικότητας και ανομίας στα πανεπιστήμια είναι φτηνές δικαιολογίες. Όλες οι κυβερνήσεις είχαν στα χέρια τους το νομοθετικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα και ποινικά αδικήματα που προέκυπταν. Η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών ανθεί σε γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων στην Ελλάδα που δεν καλύπτονται από κανέναν άσυλο. Η διακίνηση των ναρκωτικών μεγαλώνει γύρω από τους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης» που μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και διογκώνουν το πρόβλημα.

            Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ που συμφωνούν στη γενική στρατηγική του κεφαλαίου για τα πανεπιστήμια δεν ενδιαφέρονται για το πώς ζουν και μορφώνονται οι φοιτητές. Οι συνθήκες στις εστίες είναι κακές και αυτές αφορούν μόνο ένα μικρό τμήμα φοιτητών. Το κόστος σπουδών γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτό για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Η υποχρηματοδότηση έχει διαμορφώσει τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια, συγγράμματα, φωτισμό, φύλαξη, καθαριότητα.

            Διευρύνεται όμως η ασύδοτη δράση των επιχειρήσεων μέσα στα πανεπιστήμια.  Προωθείται η ανάπτυξη της έρευνας με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, τις περισσότερες φορές είναι έρμαια και χωρίς καμία προστασία στην άγρια εκμετάλλευση και την τρομοκρατία των μεγάλων επιχειρήσεων όπως απέδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα του βασανισμού «πρακτικάριου» στον κλάδο του Τουρισμού, στην Κέρκυρα.

            Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συμπληρώνουν την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που χτυπούν συλλογικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, μειώνουν μισθούς, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ιδιωτικοποιούν την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.

            Δε θα τους περάσει. Το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα θα υπερασπιστούν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Θα υπερασπιστούν το άσυλο.

            Θα δυναμώσουμε τους αγώνες για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία που να αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Θα δυναμώσουμε τους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

            Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά να στηρίξουν τη συγκέντρωση του ΜΑΣ, σήμερα, στις 7μ.μ., στα Προπύλαια.

  

Η Γραμματεία Αττικής