Για την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΣΥΝ

Δημοσιεύτηκε στις

Την Κυριακή 17 Απρίλη 2022 πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Περιστερίου η καθιερωμένη τρίχρονη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΣΥΝ, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 22 παραρτημάτων από όλη την Ελλάδα.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων ανέδειξαν την πλούσια δραστηριοποίηση των παραρτημάτων πανελλαδικά με κινηματικές δράσεις, εκδηλώσεις, συντονισμούς με τοπικούς και πανελλαδικούς φορείς, ομιλίες στο διαδίκτυο και με φυσική παρουσία, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, παρεμβάσεις και ενημερώσεις στους κατοίκους των περιοχών όπου δρουν.  

Στη συνέλευση επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις της πολιτικής που προσπαθεί να αθωώσει στη συνείδηση της νεολαίας την κάνναβη και άλλες ναρκωτικές ουσίες με σκοπό το κέρδος. Αυτή η πολιτική, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών όρων ζωής πριν αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ευνόησε και ευνοεί την αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, όπως άλλωστε δείχνουν διεθνείς και ελληνικές έρευνες.

Επιπλέον, ξεγυμνώθηκαν ως επικίνδυνα, αντιεπιστημονικά και αναχρονιστικά ορισμένα ιδεολογήματα που πλασάρονται ως σύγχρονα, όπως αυτά που αθωώνουν τα ναρκωτικά εξισώνοντάς τα με το αλκοόλ ή το κάπνισμα, διαχωρίζουν τον «λειτουργικό» από τον «μη λειτουργικό» χρήστη, παρουσιάζουν τη χρήση ως ελεύθερη επιλογή και την εξάρτηση ως ατομική ευθύνη, και εμφανίζουν ως δήθεν αποτελεσματική την πολιτική μείωσης της βλάβης.

Καθώς τα ιδεολογήματα γύρω από την τοξικοεξάρτηση αναβαθμίζονται συνεχώς, τα fake news βομβαρδίζουν τους νέους μέσω διαδικτύου και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιδείνωση του φαινομένου, η συνέλευση ανέδειξε την αναγκαιότητα να αναβαθμιστεί η παρέμβασή του ΕΣΥΝ με όλους τους δυνατούς τρόπους, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες, να υποστηριχθούν περισσότερο τα παραρτήματα από τη γραμματεία ενισχύοντας παράλληλα την αυτοτελή δράση τους, να δοθεί μεγαλύτερος προσανατολισμός στον συντονισμό του ΕΣΥΝ με φορείς του εργατικού, γονεϊκού και μαθητικού κινήματος, αλλά και με τους εργαζόμενους στους φορείς πρόληψης και απεξάρτησης. Σκοπός αυτής της αναβάθμισης είναι η αύξηση του αριθμού των παραρτημάτων και η μαζικοποίηση των ήδη υπαρχόντων, ώστε να υιοθετηθούν ευρύτερα τα αιτήματα του ΕΣΥΝ για δημόσια, δωρεάν κι επαρκή πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Άμεσοι σταθμοί του αγώνα είναι η πάλη ενάντια στην πολιτική των χώρων εποπτευόμενης χρήσης και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο 2022.

Η συνέλευση ανέδειξε νέα Πανελλαδική Επιτροπή και Εξελεγκτική Επιτροπή. Η Πανελλαδική Επιτροπή εξέλεξε τη γραμματεία, ως εξής:

  • Πρόεδρος: Βασίλης Παυλόπουλος, καθηγητής διαπολιτισμικής και κοινωνικής ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Πανεπιστημιακού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Κατηφές, κοινωνιολόγος-σύμβουλος εξαρτήσεων
  • Αντιπρόεδρος: Μαρίνα Τσίγκα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
  • Γενικός Γραμματέας: Σοφία Σκλαβενίτη, ψυχολόγος
  • Ειδικός Γραμματέας: Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, ψυχολόγος
  • Ταμίας: Ιλιάνα Ναζεντιάδου, ψυχολόγος
  • Μέλος: Ρούλα Γεωργιάδου, ειδικευόμενη ψυχίατρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
  • Αναπληρωματικό Μέλος: Αλέξης Κιτσιούλης, κοινωνιολόγος
  • Αναπληρωματικό Μέλος: Χρήστος Γραικιώτης, οδοντίατρος

Περισσότερα

Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας: Η PEOPLECERT απολύει, τρομοκρατεί και εμποδίζει την συνδικαλιστική δράση

ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ PEOPLECERT ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Να Παρθούν Τώρα...

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Συζητάμε και κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις απέναντι στο φορολογικό έκτρωμα

Συζητάμε και κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις απέναντι στο φορολογικό έκτρωμα Να σημάνει παντού συναγερμός....

Σωματεία – Φορείς Έβρου: Σύσκεψη 8 Δεκεμβρίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 7μ.μ.στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΒΡΟΥ Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο νομό...