ΕΣΑΚ εργαζομένων στην Alpha Bank: Δυναμώνουμε τη φωνή μας – Δεν παίζουμε κορώνα-γράμματα την υγεία και τα δικαιώματά μας

0
image_pdfimage_print

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συνάδελφοι,

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, θέτουν σε εφαρμογή σειρά αντεργατικών μέτρων που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών μετακυλώντας, για άλλη μια φορά, το βάρος της κρίσιμης αυτής κατάστασης στις πλάτες του λαού και των εργαζόμενων. Η εφαρμογή της εργασίας από απόσταση, η διεύρυνση του ωραρίου, η αναστολή της λειτουργίας και των ελέγχων από τα σώματα επιθεώρησης εργασίας, δίνουν το πράσινο φως στους εργοδότες να οργιάσουν και να επιτεθούν σε ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματά μας. Είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η διοίκηση της Alpha Bank, η οποία φροντίζοντας αποκλειστικά για την εξασφάλιση της κερδοφορίας της αξιοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που αυτή τη στιγμή της παρέχεται προκειμένου να μετακυλήσει στους εργαζόμενους τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού. Σε αυτές της τις επιδιώξεις, έχει στο πλευρό της την ηγεσία του Συλλόγου, που ως γνήσιος εκπρόσωπος του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού κωφεύει και δεν μπαίνει καν στο κόπο να πιέσει αποφασιστικά τη τράπεζα προκειμένου να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Έτσι λοιπόν η τράπεζα ανενόχλητη:

  • Δεν έχει φροντίσει για την απολύμανση των χώρων εργασίας και των καταστημάτων, καθώς και δεν έχει λάβει μέτρα για ενδελεχή καθημερινό καθαρισμό.
  • Δεν έχει μεριμνήσει για προμήθεια στα καταστήματα κατάλληλου εξοπλισμού (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) αφήνοντας το ζήτημα στη διακριτική ευχέρεια των Διευθυντών των καταστημάτων.
  • Μπροστά στο ημίμετρο της λειτουργίας των καταστημάτων με το 50% των εργαζόμενων δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τα κριτήρια επιλογής αυτών με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων αλλά αποκλειστικά με βάση το συμφέρον της τράπεζας. Έτσι στα καταστήματα σήμερα προσωπικό ασφαλείας είναι και συνάδελφοί μας που έχουν στο περιβάλλον τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στις Διευθύνσεις, συνάδελφοί μας γονείς με παιδιά κάτω των 15 ετών, αντί να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εξαναγκάζονται σε εργασία από απόσταση. Συνάδελφοί μας που παρουσιάζουν μη εξακριβωμένα συμπτώματα βρίσκονται στο περίμενε τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από το γιατρό εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συνάδελφοι,

Όλα αυτά τα χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ πληρώνουμε φόρους, χαράτσια, εισφορές για να μας πουν τελικά σε μία τέτοια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα στον 21ο αιώνα «Μένουμε Σπίτι». Γιατί το σύστημα Υγείας δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες σου. Γιατί το σύστημα Υγείας όλα αυτά τα χρόνια χαρίζεται ως εμπόρευμα στους επιχειρηματικούς ομίλους υγείας και αποτελεί δαπάνη για το κράτος.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Share.

Comments are closed.