Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου : Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά

0
image_pdfimage_print

             Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε , με κοινή υπερψήφιση σε πάνω από τα μισά άρθρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί τους εργαζόμενους σε νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους προσπάθησε να πείσει για το πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο αλλά οι μεγάλες απεργίες και συγκεντρώσεις τους έδωσαν την απάντηση των εργαζομένων.

 Ο κ. “Χατζηθάφτης” επιστρατεύτηκε και πάλι , όπως με Ολυμπιακή, ΔΕΗ ,για να πείσει  για το νέο φιλεργατικό! νομοσχέδιο.

Το ψέμα και η διαστρέβλωση σε όλο του το μεγαλείο για να εμφανιστεί ως «δικαίωμα» του εργαζόμενου να δουλεύει τζάμπα υπερωρίες, να ξεπατώνεται στη δουλειά και να είναι ακόμα πιο φθηνός και «ευέλικτος», για να παρουσιάζονται ως «σύγχρονα» και «καινοτόμα» τα απολιθώματα που γυρίζουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω.

    Στην ίδια γραμμή και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης που, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ»,  είπε  ότι ρυθμίστηκαν ζητήματα υπέρ των εργαζομένων, ότι θα σταματήσει να ταλαιπωρείται ο κόσμος από τις απεργίες. Του απαντάμε ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται από το άθλιο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ταλαιπωρείται από τις ναυτιλιακές εταιρείες στο λιμάνι του Πειραιά που έπαιρναν τηλέφωνο τον κόσμο και τον κατέβαζαν στο λιμάνι για να σπάσει την απεργία, ταλαιπωρείται από την ανεργία και την εξαθλίωση των μισθών και των δεκάδων μορφών απασχόλησης που νομιμοποιούνται με αυτό το νομοσχέδιο.

  • Τι έχουν να μας πουν για την ουσιαστική κατάργηση της Κυριακής αργίας;
  • Τι έχουν να μας πουν όταν πια δεν σέβονται ούτε τους ίδιους τους  νόμους αφού ένας εργαζόμενος που απολύεται και δικαιώνεται από τα δικαστήρια με το νέο νομοσχέδιο δεν ξαναπροσλαμβάνεται;
  • Τι έχουν να μας πουν για την κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας;
  • Τι έχουν να πουν όταν στα ξενοδοχεία κυρίως , και όλη η ζακυνθινή κοινωνία το γνωρίζει, η αυθαιρεσία των εργοδοτών εδώ και χρόνια καλά κρατεί; Είναι γνωστές οι γενικευμένες ελαστικές εργασιακές σχέσεις ειδικά σε περιόδους αυξημένης τουριστικής κίνησης όπου επικρατεί η λογική ‘’αν δεν τελειώσει η δουλειά δεν φεύγεις’’, που καταπατούνται οι ΣΣΕ, που δουλεύουν 12ωρα με 4ωρα ένσημα, που τελειώνει η σεζόν και δεν παίρνουν άδεια , επίδομα αδείας, τους ζητούν πίσω το Δ. Χριστουγέννων. Αυτά με το νέο νομοσχέδιο θα  γενικευτούν ακόμη περισσότερο.
  • Τι έχουν να μας πουν για το πώς ο εργαζόμενος είναι ίσος διαπραγματευτής με τον εργοδότη του για το ωράριο του τη στιγμή που φοβάται την απόλυση;

Και φυσικά η χαρά του Βουλευτή και των άλλων κυβερνητικών δεν κρύβεται γιατί νομίζουν ότι με έναν νόμο σε συνέχεια του νόμου περί απαγόρευσης των διαδηλώσεων θα ξεμπερδέψουν από το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

 Είναι βαθιά νυχτωμένοι. Με κάθε τρόπο, με την οργάνωση του αγώνα μας σε κάθε χώρο δουλειάς  και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά γιατί είναι άδικος και βάρβαρος σε βάρος των εργαζομένων

Η απεργία είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων για να υπερασπίσουν τη δουλειά τους, τα δικαιώματά τους.

Πρόοδος σήμερα δεν είναι αυτά που ευαγγελίζονται , πρόοδος σήμερα είναι η κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της οικογένειας, το 7ωρο -5νθήμερο -35ωρο, είναι πρόοδος όχι το 12ωρο.

 Όσο και αν θέλουν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω , δεν γυρίζει. Θα φροντίσουν οι εργαζόμενοι για αυτό και τα σωματεία τους .

Πρόοδος είναι η οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία, πρόοδος είναι να αγωνιζόμαστε για το μέλλον που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και που δεν μπορεί να είναι παρά το μέλλον που τους αξίζει με βάση την πρόοδο της επιστήμης, της ανάπτυξης, της τεχνολογίας, της εξέλιξης.

 

Share.

Comments are closed.