Εργατικό Κέντρο ΒΣ Δωδεκανήσου : Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Έπαρχο Κω

Δημοσιεύτηκε στις

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ. σήμερα 20 Γενάρη 2022 πραγματοποίησε συνάντηση με σωματεία της δύναμής του και την Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, με τον Έπαρχο Κω κ. Ιωάννη Καμπανή και κατέθεσε υπόμνημα  με τα αιτήματα των Σωματείων.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν τα οξυμένα και χρόνια προβλήματα  των δομών υγείας στην περιοχή μας,την δραματική υποστελέχωση του Νοσοκομείου Κω  που συνεχίζεται εν μέσω πανδημίας και αφήνει απροστάτευτους τους κατοίκους του νησιού.

Τα πολλά προβλήματα των σχολείων που σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν τμήματα με 30 παιδιά κάνοντας μάθημα σε κοντέινερ, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στην σχολική κοινότητα για  μαθητές- εκπαιδευτικούς και γονείς.

Σε αυτά προστίθεται και η ακρίβεια που μαστίζει τα εργατικά και λαϊκά σπίτια, τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος κ.α.

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ συνεχίζει τον αγώνα διεκδίκησης μέτρων και αιτημάτων για τους εργαζόμενους, που απαντούν στις ανάγκες τους για ζήσουν  με αξιοπρέπεια.

Ζητήθηκε από τον Έπαρχο Κω, ως μέλος της Περιφερειακής αρχής που εφαρμόζει πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, να υιοθετήσει τα αιτήματα των Σωματείων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο δρόμο του αγώνα, να μην επιτρέψουν η ζωή τους να κοστολογείται με βάση τις αντοχές της οικονομίας, δλδ το κατά πόσο οι πλούσιοι θα αυξάνουν τα κέρδη τους κι εμείς να ζούμε με ψίχουλα.

Τις επόμενες ημέρες το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση με αιτήματα και διεκδικήσεις που απαντούν στις αγωνίες και τις ανάγκες μας.

Συνεχίζουμε.Αποφασιστικά. Αγωνιστικά.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου σε συντονισμό με τα σωματεία της δύναμής του και με σωματεία του Δημοσίου, προχωράμε σε αυτή την παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Κω, ζητώντας άμεσα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων αλλά και του εισοδήματος τους.

Το 2022 βρήκε το νησί της Κω χωρίς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για πάνω από 15  ημέρες. 35.000 μόνιμοι κάτοικοι δεν είχαν την δυνατότητα να υποβληθούν σε rapidtest, με αποτέλεσμα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιήσουν το εν λόγω τεστ. Σε συνθήκες πανδημίας και τα κρούσματα να έχουν αυξητικές τάσεις και στην περιοχή μας η κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας είναι επικίνδυνη και εγκληματική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει και σε αυτήν την τόσο δύσκολη συνθήκη που αντιμετωπίζει ο λαός μας, να προστατεύει τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, διαλύοντας την προστασία των πολλών.

Στον 4ο τουριστικό προορισμό στο νησί του Ιπποκράτη, το νοσοκομείο συνεχίζει να παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο. Δεν υπάρχει πνευμονολόγος, παιδίατρος, νεφροπαθείς ασθενείς ταξιδεύουν στην Κάλυμνο για την θεραπεία τους.

Οι όποιες βοηθητικές ενέσεις με δανεικούς γιατρούς, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και το δικαίωμα των κατοίκων του νησιού μας για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, με μόνιμες προσλήψεις, σύγχρονο εξοπλισμό σύμφωνα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Η συνέχιση της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια που επιλέγει να πετσοκόβει εργασιακά δικαιώματα και να αφαιρεί οικονομικούς πόρους για την υγεία και την παιδεία του λαού για να χρηματοδοτεί και μέσω ταμείου Ανάκαμψης με εκατομμύρια ευρώ τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, έχει οδηγήσει δεκάδες κόσμου σε οικονομική εξαθλίωση.

Σε ένα νησί που το 2021 ο τουρισμός πήγε αναπάντεχα καλά για το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, γιατί ως γνωστό το 97% του ΑΕΠ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προέρχεται από τον τουρισμό, το μόνο που έφερε για τους εργαζόμενους του κλάδου και γύρω από αυτόν είναι συνθήκες γαλέρας στα ξενοδοχεία, μισθούς πείνας, ανεργία.

Η ακρίβεια σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, σε ρεύμα και στην περιοχή μας, εξανεμίζει το όποιο εισόδημα των εργαζομένων.

Τα αιτήματα των σωματείων είναι επιτακτικά και αναγκαία.

Η αποδοχή τους και η πάλη για να γίνουν πράξη θα επιφέρει μόνο θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Δεν αποδεχόμαστε το 2022 να ζούμε όπως ζούσαν πριν 100 χρόνια.

Υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες για να ζήσουμε καλύτερα, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων. Δεν θα ζήσουμε με ψίχουλα.

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε αιτήματα τόσο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων όσο και του εισοδήματος τους.

Διεκδικούμε:

 Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό. Να επεκταθούν τα κλιμάκια και τα ωράρια ελέγχων, με δωρεάν τεστ μέχρι το βράδυ. Άμεσα να βγουν κινητά κλιμάκια  για τεστ σε μεγάλους χώρους δουλειάς ( SuperMarket) κ.τ.λ.

 • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους:
 • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων στις μεγάλες επιχειρήσεις του νησιού με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
 • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
 • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
 • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού,  χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου».
 • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του Νοσοκομείου Κω και Καλύμνου, του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας_Πάτμου και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
 • Να ξεπαγώσουν τώρα όλα τα χειρουργεία και τα τακτικά ιατρεία.
 • Μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Μείωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά μας.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, με κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.
 • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου στα λαϊκά σπίτια.
 • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών.
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ή φόρους για τους ανέργους.
 • Την απαλλαγή καταβολής τροφείων στους ΒΦΝΣ του νησιού.
 • Δωρεάν μετακίνηση όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των παιδιών τους, με την αστική συγκοινωνία από και προς την εργασία τους, προς όλες τις κατευθύνσεις.

Περισσότερα

Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Ν. Χανίων: Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να επιστραφεί και να αποδοθεί στους κατοίκους των Χανίων

Η διοίκηση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων στηρίζει τον χανιώτικο λαό που...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Στο έλεος της τύχης η ζωή των εργαζομένων για μια ακόμη φορά.

Καταγγέλλουμε το γεγονός του τραυματισμού εργαζομένων, που κατά τη διάρκεια εργασιών κεραυνοβολήθηκαν από ρεύμα...