Ανακοίνωση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ: Η COSCO διώκει τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ για τις απεργίες το 2018

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΜΨΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌ ΜΑΣ ΦΡΟΝΗΜΑ.  ΜΑΖΙΚΑ- ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ -«ΕΝΕΔΕΠ», ΔΥΝΑΝΩΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΣΕ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΕ

Συνάδελφοι ,

 Το  κινέζικο μονοπώλιο  της “COSCO”  με επικεφαλή τον διευθύνοντα σύμβουλο και στελέχη της  εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, αξιοποιώντας την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων , με προσφυγή  στην εισαγγελία του Πειραιά  και ψευδείς – ανυπόστατες κατηγορίες  ζητά  τη δίωξη του προέδρου, των μελών του Δ.Σ.  και  λιμενεργατών του Σωματείου μας «ΕΝΕΔΕΠ» που πρωτοστάτησαν στην  3μερη απεργιακή μάχη που πραγματοποιήσαμε τον Μάη-Ιούνη του 2018  στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, έχοντας την  αγωνιστική στήριξη και την αλληλεγγύη συνδικάτων και εργαζόμενων.    

Με σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας που μας επιδόθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά  στις 17 Ιούλη  καλείται η  Διοίκηση του Σωματείου μας  «ΕΝΕΔΕΠ» να απολογηθεί για τους απεργιακούς αγώνες που έγιναν με τη μαζική συμμετοχή όλων των συναδέλφων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για  ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο εργοδοσία, κυβέρνηση να ποινικοποιήσουν  το δικαίωμα στην απεργία. Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να σηκώνουμε κεφάλι και να διεκδικούμε   για μας και τις οικογένειες μας.

Το «καλό κλίμα», η «μεγάλη οικογένεια», το «όλοι κερδίζουμε», αυτά και άλλα ανούσια των“COSCO” – DPORT και εργολάβων είναι η γνωστή μέθοδος  της εργοδοσίας – του «καρότου και του μαστίγιου» – όταν οι εργάτεςπαλεύουν για ΣΣ Εργασίας  αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας,όπως  στο λιμάνι  του Πειραιά

Τα πρόσφατα   οικονομικά αποτελέσματα της “COSCO”  άλλωστε για το 2018 και για   το 2019δείχνουν τεράστια κέρδη  για  την  εργοδοσία  “COSCO”- DPORT   και την ΟΛΠ ΑΕ, μέσα απότην ένταση της εκμετάλλευσης  των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά.

Είναι βαθιά γελασμένοι! Οι ανυπόστατες κατηγορίες και οι διώξεις αγωνιστών εργαζομένων δεν θα μας κάμψουν,  οι αγώνες μας δεν θα σταματήσουν.

Το Δ.Σ. του  Σωματείο μας  ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.  με  τη δύναμη των ίδιων των εργατών θα παραμείνει πιστό σε αυτό το καθήκον, θα μείνει πιστό στον αγώνα για την καλυτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, κόντρα σε διώξεις, απειλές, πρωτοπόρων εργατών που γίνονται με ευθύνη της εργοδοσίας“COSCO” – DPORT – ΟΛΠ ΑΕ, τηςκυβέρνησης, των  κατασταλτικών μηχανισμών και των εργοδοτικών σωματείων στο λιμάνι του Πειραιά.Η ίδια η πείρα των εργαζομένων στο λιμάνι δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και δεν είναι άλλος από τον δρόμο του αγώνα για να ικανοποιηθούν οι πραγματικές – σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων

Τεράστια ευθύνη έχει ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός  στην  ΟΜΥΛΕ και του Σωματείου  “ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ & ΔΟΚΙΜΩΝ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ Ο.Λ.Π.” η οποία αναπαράγοντας τα εκβιαστικά διλλήματα της εργοδοσίας, υπόγραψε μία κατάπτυστη  σύμβαση που καταργεί μια σειρά δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι λιμενεργάτες τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες τους, ανοίγοντας την όρεξη στη “COSCO” για μεγαλύτερη επίθεση και ένταση της εκμετάλλευσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η COSCOδημιουργεί ακόμη ένα Σωματείο-Σφραγίδα στο τμήμα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά  που μάλιστα παίζει το ρόλο του εργολάβου στον ΟΛΠ ΑΕ, με στόχο να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ξεκινώντας να τους απασχολεί με εκ περιτροπής εργασία και ατομικές συμβάσεις.

Η “COSCO”  θέλει να γενικεύσει τους εργολαβικούς εργάτες σε όλο το λιμάνι με στόχο να μας διασπάσει και να μην έχουμε συγκροτημένα δικαιώματα. Δεν θα τους περάσει. Όλοι οι λιμενεργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι έχουν αποκτήσει τη δική τους πείρα.

Κανείς εργαζόμενος  στο λιμάνι δεν μπορεί να ελπίζει πως θα καλυτερεύσει η ζωή του ούτε από τα ψίχουλα που δίνει η εργοδοσία,τις εκάστοτε κυβερνήσεις που δίνουν «γη και ύδωρ» στον όμιλο της “COSCO” , στους εφοπλιστές και τα άλλα μονοπώλια,  ούτε από τις συνδικαλιστικές  παρατάξεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμούστα σωματεία του λιμανιού,που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με απύθμενο θράσος “COSCO”, εφοπλιστές, μονοπώλια , κυβέρνηση  καλούν τώρα τους εργαζομένους, αφού πληρώσαμε  τη  10χρονη κρίση   2009 -2019 να βάλουμε  πλάτη  και για την ανάπτυξη τους, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν  πρόκειται να ανακόψει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, γιατί κριτήριό τους είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Έτσι κι αλλιώς εδώ στο λιμάνι του Πειραιά γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει   καπιταλιστική  ανάπτυξη, το ζήσαμε και το ζούμε στο πετσί μας. Κάθε μήνα το λιμάνι σπάει ρεκόρ στη διακίνηση container, την ίδια στιγμή σπάει κόκκαλα η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση, τα απανωτά κόντρα βάρδια μεροκάματα, οι ατέλειωτες υπερωρίες, τα εργατικά ατυχήματα κι τα μυοσκελετικά προβλήματα υγείας.

    Η ίδια η πείρα των εργαζομένων στο λιμάνι δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε και δεν είναι άλλος από τον δρόμο της συσπείρωσης με την αγωνιστική  διοίκηση του σωματείου μας της ΕΝΕΔΕΠ  και τη κλιμάκωση της  πάλης του κλάδου μας.Καλούμε όλους τους συναδέλφους , κάθε τίμιο εργαζόμενο που ζει με την αγωνία πως θα τα βγάλει πέρα μέρα τη μέρα, να παλέψουν μέσα από τις γραμμές του σωματείου μας   ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π., να δώσουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε και θα τα πάρουμε. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας.

Εκ του Διοικητού Συμβουλίου