Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: 1η Μάη Ελπίδα η πάλη των λαών

Δημοσιεύτηκε στις

1η ΜΑΗ 2022 –  ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ-ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

 Απεργούμε την 1η του Μάη και διαδηλώνουμε! Τιμούμε  τους αγώνες της εργατικής τάξης, τους πρωτοπόρους της τάξης μας αγωνιστικά, όπως τους αξίζει. Σε μια εποχή που εξελίσσεται  λυσσασμένη επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων, που  ματώνουν στη γειτονιά μας οι λαοί σε έναν ακόμα πόλεμο, τα μηνύματα της Εργατικής  Πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν πιο  επίκαιρο το σύνθημα  ”ελπίδα είναι η πάλη των λαών”.

Γιατί όποιες και αν είναι οι προφάσεις για τον πόλεμο στη γειτονιά μας, στην πραγματικότητα οι ιμπεριαλιστές δολοφονούν τους λαούς για τα κέρδη τους.

Με τον πόλεμο και την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να έρχεται σαν συνέχεια στον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας για τα  συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε χώρας. Για την αναβάθμισή τους στον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών  βυθίζουν  τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και τη προσφυγιά.

    Στην ίδια ρότα   και η κυβέρνηση της  ΝΔ, που  για χάρη του ελληνικού κεφαλαίου και τη συμμετοχή του στη μοιρασιά της λείας και των αγορών πετρελαίου και ενέργειας,   δεν διστάζει να εμπλέξει  τη χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο. Να την  μετατρέψει σε Νατοϊκό ορμητήριο με  την αναβάθμιση και επέκταση των βάσεων,  με την εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού υλικού.

 Οι λαοί, εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα κέρδος να ευθυγραμμιστούμε με τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των εμπόρων όπλων. Αντίθετα η ελπίδα μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και στην πάλη  ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση. 

Απαιτούμε να μείνει η χώρα μας   έξω από το νέο σφαγείο !

Δυναμώνουμε τον αγώνα για:

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, στρατιωτικά μέσα ή με εκστρατευτικό σώμα.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

    Ήδη πληρώνουμε βαρύ τίμημα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Φρόντισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τις  συνεχείς  μειώσεις  μισθών και συντάξεων, με τη σκληρή φορολογία και την  ακρίβεια που σαρώνει το λαϊκό εισόδημα. Με τους νόμους τους διαμόρφωσαν ένα αντεργατικό οπλοστάσιο που αξιοποιείται διαχρονικά  απ’ τους επιχειρηματικούς ομίλους για να μεγαλώνουν την εκμετάλλευση.

   Δικό τους “κατόρθωμα” είναι  η μείωση 25% του μέσου μισθού τα τελευταία δέκα χρόνια, τα 663 ευρώ κατώτερος μισθός, το γεγονός πως σήμερα  περισσότεροι  από 400.000 εργαζόμενοι δουλεύουν   με μισθό κάτω από  500 ευρώ.

 Με  την στήριξη της  πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που δεν σταμάτησε να υπηρετεί την πολιτική του κεφαλαίου για την  ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα. Που έβαλε  πλάτη  για να  ανατραπούν θεμελιωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι μόνο με την υπογραφή της σε μειώσεις μισθών, αλλά και με τη συμφωνία  στην εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ακόμα και σήμερα είναι οι ίδιοι που   συνεχίζουν να καλλιεργούν αυταπάτες και ψεύτικες προσδοκίες πως με τον κοινωνικό  διάλογο, χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και  την  αντεργατική πολιτική,  μπορεί  να βελτιωθεί η ζωή των εργατών.

    Όσο για την “σημαντική αύξηση” στον κατώτατο μισθό, για την οποία έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, αυτή αποτελεί  σταγόνα στον ωκεανό και  οι εργαζόμενοι δεν θα δούμε ούτε ένα ευρώ αύξηση στο πραγματικό μας εισόδημα αφού αυτό  έχει εξαερωθεί απ’ τις  αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης και πρώτα απ’ όλα στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση.

    Η φτώχεια, η ανεργία, η φοροληστεία, η ακρίβεια θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα!  Θα είναι εδώ όσο εμείς θα δεχόμαστε να πληρώνουμε  μία, δύο και τρείς φορές  για να αυγαταίνουν  τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

   Τώρα είναι ώρα να χαράξουμε τη δική μας γραμμή πάλης με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, κόντρα στους σχεδιασμούς και τη στρατηγική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν. Διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής προστασίας απ’ την ακρίβεια, κατάργηση φόρων και χαρατσιών.

    Στον κλάδο ήδη ανοίξαμε το ζήτημα της υπογραφής των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων και σχεδιάσαμε τη δράση για το επόμενο διάστημα. Είναι θετικό το γεγονός ότι σε αρκετούς χώρους δουλειάς τα σωματεία διεκδικούν ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, μετατρέπουν την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων  σε οργανωμένη πάλη.

    Τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς μπορούν να  ενισχύσουν αυτό το  κλίμα και να δημιουργήσουν   τις προϋποθέσεις για  κλιμάκωση  της πάλης . Κατεβαίνουμε στο δρόμο  και    αποφασιστικά διεκδικούμε:

  – Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης για την  ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού. Κατώτερο μισθό 825 ευρώ.

  – ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και περισσότερα δικαιώματα.

  – Αυξήσεις στους μισθούς πάνω απ’ το ύψος του πληθωρισμού.

 – Κατάργηση όλων των φόρων στον ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

  – Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

  – Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό-λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τρόφιμα. 

   Προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, στον αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών, όλων των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • Για την Αθήνα, Σύνταγμα 10.30 π.μ. Προσυγκέντρωση του κλάδου Πλ. Κάνιγγος, ώρα 9.30 π.μ.
  • Για τη Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 11.00 π.μ.

 

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...