Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου : Για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην πληρωμή εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ στην Υγεία

Δημοσιεύτηκε στις

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πληρωμή της Μισθοδοσίας του Μαρτίου στους χιλιάδες εργαζόμενους μέσω των Ειδικών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στον τομέα της Υγείας

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στους χιλιάδες εργαζόμενους σε μονάδες και υπηρεσίες υγείας μέσω των Ειδικών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προκαλεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της Μισθοδοσίας του μηνός Μαρτίου 2022, λόγω του Πάσχα των καθολικών και της αντίστοιχης τραπεζικής αργίας.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν κατέβαλε εγκαίρως τη μισθοδοσία στους συναδέλφους, αν και γνώριζε, κατόπιν της σχετικής ανακοίνωσης της Ένωσης Τραπεζών, ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τραπεζικές συναλλαγές από 15/4/2022 έως 18/4/2022.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, δεδομένου, ότι όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοι, συχνά παραβιάζεται η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ για πληρωμή της μισθοδοσίας την δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του μήνα.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αδικία σε βάρος των συναδέλφων με τη μη καταβολή επιδόματος τέκνων αλλά και τη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους καθώς και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών για μισθολογική εξέλιξη.

Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, που είτε παραμένουν στο πρόγραμμα ή έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο με άλλη εργασιακή σχέση (μόνιμοι ή επικουρικοί), να στερούνται την μισθολογική εξέλιξη που αντιστοιχεί στα έτη προϋπηρεσίας τους. Την ίδια περίοδο που η συνεχιζόμενη φοροληστεία και οι συνεχείς ανατιμήσεις στο ρεύμα, τα καύσιμα και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων – με εργαζόμενους με πετσοκομμένα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και ημερομηνία λήξης – σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα, εντάσσεται στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

  • Γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία, ακόμη και την περίοδο της επιδημίας (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 74561 τον Ιανουάριο 2022). Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

►να καταβάλλεται η μισθοδοσία κάθε μήνα χωρίς καμία καθυστέρηση

►να χορηγηθεί αναδρομικά επίδομα τέκνου σε όσους εργαζόμενους πληρούν τις προϋποθέσεις

►να αναγνωρισθεί πλήρως η προϋπηρεσία στα προγράμματα του ΟΑΕΔ καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και να ληφθούν υπόψη αναδρομικά για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ) και ανάκληση των αναστολών εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι, για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στοχεύει στην ανατροπή στης πολιτικής που μετατρέπει την υγειονομική περίθαλψη σε εμπόρευμα και να διεκδικεί τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος  Υγείας που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...