Σωματεία – Φορείς Ν. Χανίων : Πραγματοποιήθηκε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά

Δημοσιεύτηκε στις

Με τεράστια επιτυχία και με μαζική συμμετοχή του Χανιώτικου λαού πραγματοποιήθηκε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στα Χανιά, σήμερα Τετάρτη 6/4. Είναι η πρώτη απεργιακή απάντηση των εργατών απέναντι στην ακρίβεια που τσακίζει και στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκατοντάδες απεργών άρχισαν να μαζεύονται από νωρίς το πρωί στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, φτάνοντας στο σημείο μετά την επιτυχημένη περιφρούρηση της απεργίας σε μια σειρά χώρους στην πόλη των Χανιών. Οι συγκεντρωμένοι απεργοί με παλμό έδωσαν τον πραγματικό τόνο της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό».

Ο λαός των Χανίων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Συνδικάτων και φορέων της πόλης και έδωσε μαζικά το παρών στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στις 11 πμ ξεκίνησε η συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Συνδικάτων με χαιρετισμό που απεύθυνε ο Φώτης Ρηγανάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων ο οποίος σημείωσε: «Χαιρετίζουμε τους απεργούς που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα των Πρωτοβάθμιων Συνδικάτων και συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ για να διαδηλώσουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολίτικη της κυβέρνησης, που βροντοφωνάζουν συνθήματα κατά της εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό αυτό πόλεμο. Η εργατική τάξη των Χανίων είναι εδώ και φωνάζει, Φτάνει Πια!

Χαιρετίζουμε τους απεργούς που νέκρωσαν τα μεγάλα εργοτάξια, τις εταιρείες τροφίμων και μπετό, τις τράπεζες, την διανομή. Δεν χωράει πια καμία αναμονή. Οργανώνουμε από αύριο κιόλας την πάλη με βάση τις δικές μας ανάγκες. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς! »

Στην κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης, ο Μανώλης Ξανθουδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ν. Χανίων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Πανάκριβο το ρεύμα πανάκριβη η ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή! Σήμερα η εργατική τάξη των Χανίων και ολόκληρης της Ελλάδας δίνει τη δική της απεργιακή απάντηση ενάντια στην ακρίβεια που πετσοκόβει το λαϊκό εισόδημα. Ενάντια στον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας, που εξαφανίζεται το πρώτο δεκαήμερο. Απαιτούμε να καταργηθούν οι φοροληστικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων.

Παλεύουμε ώστε να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε κλάδο και με ουσιαστικές αυξήσεις. Διεκδικούμε τα αυτονόητα για εμάς και τις οικογένειες μας.

Κλιμακώνουμε τη δράση μας και τους αγώνες μας με στόχο την επιτυχία της φετινής Πρωτομαγιάς. Η Πρωτομαγιά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο λαός μας δοκιμάζεται σε συνθήκες ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και πληρώνει πανάκριβα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς όμως δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Είμαστε με τους λαούς, ενάντια στη φτώχεια, στον πόλεμο, στην προσφυγιά, στην εκμετάλλευση. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις χωρίς να χαθεί ούτε μέρα.»

Θλιβερή εικόνα αποτέλεσε μόνο η παρουσία του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου που κάλεσε σε συγκέντρωση μία ώρα πριν τη συγκέντρωση των Συνδικάτων. Στις ομιλίες που έκανε το προεδρείο καλλιέργησε την απογοήτευση. Στην ουσία κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι δεν συμμετέχουν στα σωματεία τους, δεν απεργούν «όσο πρέπει». Την αποστομωτική απάντηση την πήραν από τους ιδίους τους απεργούς που ξεκίνησαν μια μεγαλειώδη πορεία, με εκατοντάδες διαδηλωτές να πλημμυρίζουν την πόλη των Χανίων.

Η πορεία των Πρωτοβάθμιων Συνδικάτων του Νομού στους δρόμους των Χανίων, έστειλε το μήνυμα σε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία. Αντήχησαν δυνατά τα συνθήματα: «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, ΑΥΤΗ είναι η απαίτηση των εργατών». «Σε πόλεμο κι ειρήνη ίδιος ο εχθρός, είναι τα μονοπώλια και ο καπιταλισμός».

Στην πορεία προπορεύτηκαν οι εργαζόμενοι του νέου Επιχειρησιακού Σωματείου της efood με τα μηχανάκια τους. Πλάι τους οι αγωνιστές βιοπαλαιστές αγρότες με τα δικά τους οχήματα. Τον παλμό της πορείας έδωσε μπλοκ του Συνδικάτου Οικοδόμων με καπνογόνα και σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και ΟΧΙ τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Τα εργατικά Συνδικάτα των Χανιών εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις απαράδεκτες προσαγωγές των 6 συναδέλφων διαδηλωτών σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου και κατέληξε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των Συνδικάτων της Θεσσαλονίκης διαδηλώνοντας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι ΟΛΟΙ οι διαδηλωτές ΤΩΡΑ!!

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αγορά απεύθυναν οι:

Ιωσήφ Αποστολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού Ν. Χανίων και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Μαριάντζελα Χαλακατεβάκη, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων

Γιάννης Μαράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΕΛΜΕΠΑ Χανίων

Γιώργος Εμμανουηλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Διανομέων Ντελίβερι Ν.Χανίων «Ιωσήφ Σαριδάκης»

Γιάννης Κουβεδάκης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου της Efood στο Ν. Χανίων

Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων

Γιασεμή Μοριανού, πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Κυριάκος Ηλιάδης, πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Στην Απεργιακή Συγκέντρωση συμμετείχαν τα παρακάτω σωματεία του Νομού Χανίων:

Σωματείο Οικοδόμων

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σωματείο Επισιτισμού

Σωματείο Τροφίμων και Ποτών

Σωματείο Διανομέων Ντελίβερι «Ιωσήφ Σαριδάκης»

Επιχειρησιακό Σωματείο efood

Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Χανίων)

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Χανίων)

Σωματείο Εργαζομένων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Σύλλογος Γυναικών Χανίων

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Να σταματήσουν οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών

Όλοι στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας την Πέμπτη 10 Οκτώβρη στη 1:30μμ Στηρίζουμε...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: 20 Οκτώβρη γενική συνέλευση

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας συνεδρίασε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ετήσια...

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: Αλληλεγγύη στο ΕΚ Πάτρας

Την ώρα που τα συνδικάτα δίνουν καθημερινά  τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων,...