ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Όλοι στην συγκέντρωση των συνδικάτων, 13 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στο Υπ. Υγείας

Δημοσιεύτηκε στις

Διανύουμε νέα έξαρση της πανδημίας, με την κυβέρνηση να συνεχίζει τα περί«ατομικής ευθύνης», ενώ αρνείται να πάρει,έστω και τώρα, ουσιαστικά μετρά για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Αρνείται την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας,  την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι με γνώμονα το κέρδος του κεφαλαίου, με την εγκληματική επιλογή της μείωσης του προϋπολογισμού για την υγεία, ενώπροετοιμάζειτησύμπραξηιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην υγεία με το νέο ΕΣΥ.

Αυτές οι συνθήκες στην υγεία έχουν οδηγήσει ασθενείς εργαζόμενους να δεινοπαθούν έχοντας πάει πίσω τα χειρουργεία τους, να πεθαίνουν συνάνθρωποι μας, μη έχοντας πρόσβαση σε ΜΕΘ κ.ά.

Βέβαια, αυτήν την πολιτική δεν την ακολουθεί μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις, αφού ενεργούν με μοναδικό γνώμονα το κέρδος και όχι τις ζωές των εργαζομένων.

Με τον ίδιο γνώμονα δρουν και οι εφοπλιστικές εταιρείες  σε βάρος των ναυτεργατών,σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και παρεμβάσεις των σωματείων μας, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των ναυτεργατών, δεν γίνεται καμία εφαρμογή των πρωτόκολλων υγείας στα καράβια και οι ζωές των ναυτεργατών συνεχίζουν και στην πανδημία, να θυσιάζονται για την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Συνάδελφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας, με υποτυπώδηατομικάμέσαπροστασίαςπάνω στα πλοία (μάσκες μη εγκεκριμένου τύπου, ελάχιστη ποσότητα αντισηπτικών, κλπ) και παρά το γεγονός ότι σε πολλάλιμάνιαφορτοεκφόρτωσηςέρχονται σε επαφή με τρίτους,εξωτερικούς εργαζομένους, τα πλοία δεν είναι εφοδιασμένα ούτε με επαρκή αριθμό selftests,ούτε με την αναγκαία ποσότητα οξυγόνου, για να δώσει χρόνο ζωής σε έναν ναυτεργάτη που νοσεί.

          Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ναυτεργατών που όταν νόσησαν και τους ξεμπάρκαραν, παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καραντίνα σε χώρες του εξωτερικού, χωρίς να λαμβάνουν το μισθό και την ασφάλιση της σύμβασης εργασίας τους, με το πλοίο βέβαια να συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του, χωρίς να έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες ενέργειες απολύμανσης, για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη των εφοπλιστών.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για συνάδελφους ναυτεργάτες που νοσούν πάνω στα πλοία, με τις εφοπλιστικές εταιρείες ή τους ναυλωτές να μην αλλάζουν την πορεία του πλοίου,για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικάcovid σε νοσοκομειακές δομές, με τους ναυτεργάτες, να καλούνται οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τέτοια περιστατικά.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο υπουργός ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, με πρόσχημα την πανδημία και τις αντικαταστάσεις στα ποντοπόρα πλοία, δεν δίστασαν να επαναφέρουν τροπολογία, σε νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την κατάργηση ακόμα και των ελάχιστων θέσεων εργασίας από ναυτεργάτες με ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση στα ποντοπόρα πλοία.

Την ίδια στιγμή, στο όνομα της πανδημίας,  με ευθύνη των εφοπλιστικών εταιρειών, την  ανοχή της κυβέρνησης και διεθνών οργανισμών, χιλιάδες ναυτεργάτες παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία,με άμεσο κίνδυνο την πρόκληση εργατικού ατυχήματος λόγω της συσσωρευμένης ψυχολογικής και σωματικής κόπωσης. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, συνάδελφοι ναυτεργάτες είναι για μεγάλο διάστημα ξέμπαρκοι και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με το πενιχρό επίδομα ανεργίας (όσοι το δικαιούνται).

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παρθούν ΤΩΡΑ  ουσιαστικά μετρά για τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών:

  1. Μέτρα για την προστασία της Υγείας των πληρωμάτων από την COVID-19, με επαρκή εφοδιασμό των πλοίων με μάσκες αυξημένης προστασίας, γάντια και αντισηπτικά, φιάλες οξυγόνου.
  2. Εφοδιασμός των πλοίων από τις εταιρίες με επαρκή αριθμό self-tests ανάλογα με τη σύνθεση του πλοίου και τη συχνότητα των κατάπλων.
  3. Στην ποντοπόρο ναυτιλία, με ευθύνη των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος επαναπατρισμός και η ναυτολόγηση των ναυτεργατών, με τη δημιουργία δομών διαμονής και μετακίνησης αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό σε κεντρικά λιμάνια ανά τον κόσμο.
  4. Στην ακτοπλοΐα μείωση του ποσοστού πληρότητας και ο έλεγχος πιστοποιητικών για COVID των επιβατών να είναι με αποκλειστική ευθύνη των λιμενικών αρχών.
  5. Σε περιπτώσεις που οι ναυτεργάτες τίθενται σε καραντίνα να διασφαλίζονται τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους. Σε περίπτωση νοσηλείας, η κάλυψη των εξόδων να είναι αποκλειστική υποχρέωση των εφοπλιστών. Τα πλοία να μην εκτελούν δρομολόγια μέχρι την πλήρη απολύμανσή τους.
  6. Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
  7. Για τις ναυτικές σχολές και το ΚΕΣΕΝ, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια δια ζώσης.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να δώσουν μαζικό «παρών», στην συγκέντρωση των συνδικάτων, την Πέμπτη, 13 Γενάρη, στις 5 μ.μ., στο Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας.

Περισσότερα

ΕΛΜΕ Πειραιά: Δεν ντρέπονται καθόλου! Κοροϊδεύουν χιλιάδες μητέρες αναπληρώτριες!

Δεν ντρέπονται καθόλου! Κοροϊδεύουν χιλιάδες μητέρες αναπληρώτριες! Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μας ενημέρωσαν από...

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να πληρωθούν άμεσα τον μισθό τους πριν το Πάσχα οι αναπληρωτές/τριες εκπαιδευτικοί!

Να καταβληθεί δώρο Πάσχα σε όλους τους εκπαιδευτικούς! Η καταβολή της μισθοδοσίας των συναδέλφων αναπληρωτών...

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Αργολίδας – Κορινθίας: Η Εργατική Πρωτομαγιά  είναι ημέρα σύμβολο της παγκόσμιας εργατικής τάξης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΝΑΥΠΛΙΟ,  ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΤΑΡΑ  10:30 πμ. ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟ...