Σύλλογος Διοικητικού Προσπ. Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών :Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο 16 Δεκέμβρη, στις 6 μμ στο Σύνταγμα

Δημοσιεύτηκε στις

Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί από σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μμ στο Σύνταγμα, ενάντια στο βάρβαρο κι αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

 Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Έχει κατατεθεί και πάει για ψήφιση στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022.Πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις, στην τζάμπα εργασία, στο 10ωρο, στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, στο τζογάρισμα των συντάξεων, έρχεται να προστεθεί ο προϋπολογισμός για το 2022 πουφέρνει νέες μειώσεις στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές.Πρόκειται για έναν ακόμα προϋπολογισμό που θα πληρώνουν οι πολλοί για να κερδίσουν οι λίγοι.

Από τις προβλέψεις ότι η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 6,9% και του χρόνου στο 4,5%, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δούμε κανένα καλό. Ενώ πληρώνουμε σταθερά το 95% των φόρων και φέτος θα πληρώσουν επιπλέον 1,3 δις φόρους, θέλουν να μας πείσουν πώς «δεν υπάρχουν λεφτά» για τις ανάγκες μας.

Παρά τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. (Η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περικόπτεται περισσότερο από το μισό.Αντίστοιχα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 139 εκατ. και του ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ).Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Και στα πανεπιστήμια, για μια ακόμα χρονιά, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη των κενών σε πάσης φύσεως προσωπικό, για φοιτητική μέριμνα. Όλες οι κυβερνήσεις κρατάνε τις δαπάνες για την παιδεία μειωμένες κατά 80%, επικαλούμενες πότε την «οικονομική κρίση» κα πότε «τις θυσίες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη».

Όμως «λεφτά υπάρχουν» για δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που αυξάνονται κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δις και συνολικά στα 7,5 δις. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ.«Λεφτά υπάρχουν» για επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που φτάνουν τα11 δις € επιδοτήσεις, μαζί με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%

Για πρώτη φορά από τη νέα χρονιά, το 20% της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων θα κατανέμεται με βάση την κυβερνητική «αξιολόγηση»και με τα κριτήρια της αγοράς που δεν έχουν καμία σχέση με επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα.Κριτήρια όπως: ο «ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών» και «αναλογία φοιτητών-διδασκόντων» (με δεδομένες τις μηδενικές προσλήψεις καθηγητών και τα ανύπαρκτα μέτρα διευκόλυνσης των εργαζόμενων φοιτητών), ο «αριθμός πατέντων και spin-off εταιριών» και «πώληση υπηρεσιών προς επιχειρήσεις» (δηλαδή μεγαλύτερη υποταγή της έρευνας στα μονοπώλια, απόρριψη ερευνητικών έργων που δεν έχουν άμεσο εμπορικό κέρδος, πανεπιστήμια που επενδύουν εκατομμύρια σε εταιρίες και όχι στη γνώση και την εκπαίδευση των φοιτητών), η «χρηματοδότηση από εταιρίες και χορηγούς», η «οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης» (δηλαδή αφαίρεση γνώσεων από το πτυχίο και πώληση τους σε πανάκριβες και αμφιβόλου ποιότητας πιστοποιήσεις από τα ιδρύματα), το «πλήθος ξενόγλωσσων προγραμμάτων»(που σημαίνει τη γενίκευση των προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα).

Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Αντί τα πιο «αδύναμα» ΑΕΙ να στηρίζονται ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, «τιμωρούνται» με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω, η λειτουργία τους να εξαρτάται από χορηγούς και από την οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των φοιτητών.

Η οικονομική ασφυξία και η καταστολή με το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη είναι το μέσο για να καταφέρουν να εφαρμόσουν την πολιτική περαιτέρω υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των πανεπιστημίων. Αυτή την πολιτική έρχεται να εμπλουτίσει και ο νέος νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζεται καιπροβλέπει τις καταργήσεις δεκάδων τμημάτων, την ίδρυση νέων σχολών “Β’ κατηγορίας” τεχνολογικής εκπαίδευσης, την περαιτέρω αναγνώριση των κολεγίων, την επιβολή νέων ταξικών φίλτρων & εξετάσεων για την εισαγωγή στο τμήμα, την απευθείας συμμετοχή επιχειρηματιών στη διοίκηση των ιδρυμάτων.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα έδωσαν θάρρος σε πολλούς εργαζομένους. Απέτρεψαν την επιδείνωση της θέσης τους σε μια σειρά χώρους, ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ορισμένα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης εργασίας, για την ασφάλεια και την υγεία σε χώρους δουλειάς. Και στα πανεπιστήμια, οι αγώνες εργαζομένων και φοιτητών Απέτρεψαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ανάγκασαν τα υπουργείο να ανοίξει τις σχολές.

Διεκδικούμε:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Πανεπιστήμια. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου& 14ου μισθού.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων κι όλου του λαού. Γενναία αύξηση των δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας, πρόνοιας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλο το λαό.
  • Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη. Ελεύθερη και ανεμπόδιστη δράση των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, κόντρα στην κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000 € για κάθε παιδί.
  • Άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων στο ύψος των αναγκών.
  • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6 μμ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πάτρας : Όλοι στον αγώνα

Αυτές τις μέρες, μετά από χρόνια εξαφάνισης και αφωνίας για τα πραγματικά προβλήματα των...

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων: 8 Οκτώβρη κινητοποίηση έξω από το Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες, εργαζόμενοι, Παίρνουμε μέρος μαζικά στην κινητοποίηση με τους κατοίκους...

ΕΛΜΕ Κεφαλονιά – Ιθάκη: Αρχίζουν τα λαϊκά φροντιστήρια 4 Οκτώβρη

Και φέτος από την αρχή της σχολικής χρονιάς θα λειτουργήσουν τα ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΙΣΤΗΡΙΑ που...