Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας – Θάσου : Στήριξη στην απεργία των ναυτεργατών

Δημοσιεύτηκε στις

                    Το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας-Θάσου συμμετέχει και στηρίζει την 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων 10-11 ΝΟΕΜΒΡΗ με προοπτική κλιμάκωσης που ομόφωνα αποφάσισαν τα εν ενεργεία Σωματεία.

Στα πλαίσια αυτά οι ναυτεργάτες στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας αποφάσισαν να συμμετέχουν με 24ωρη απεργία τις 11 ΝΟΕΜΒΡΗ με προοπτική κλιμάκωσης.

Καταδικάζουμε την άγρια αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών, την αδιαλλαξία τους για την μη ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις με εντατικοποίηση της δουλειάς.

 Η ανεργία στον κλάδο σπάει κόκαλα, η διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας, τα προβλήματα με τον επαναπατρισμό πληρωμάτων στα ποντοπόρα, στην κοινωνική ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση με τις ανανεώσεις σε διπλώματα-πιστοποιητικά. Ενώ συνεχίζονται οι  απαράδεκτες συνθήκες καθυστέρησης έκδοσης κύριωνεπικουρικών συντάξεων και εφάπαξ που έχουν διαμορφωθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Χειρότερες είναι οι συνθήκες στις διαδοχικές συντάξεις, ακόμα και για χήρες των ναυτεργατών εκκρεμούν περίπου 400 συντάξεις χηρείας.

Οι συνταξιούχοι έχουμε υποστεί επανωτές μειώσεις στις συντάξεις την κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, τη δραστική μείωση κοινωνικών παροχών δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης μας , με τους αγώνες μας καταφέραμε να μας επιστραφεί ένα μικρό μέρος από τα κλεμμένα με μορφή αναδρομικών, τώρα έρχεται το χαράτσι της εφορίας να μας πάρει πίσω ένα σημαντικό ποσό, ενώ διατηρείται το αφορολόγητο των εφοπλιστών ,του μεγάλου κεφαλαίου.

Συνεχίζεται η λεηλασία της περιουσίας του ΝΑΤ και συνολικά των ασφαλιστικών ταμείων, που δημιουργήθηκαν από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών των εργαζόμενων ,σε εξέλιξη είναι αυτό διάστημα η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στο χέρι  ότι ταμειακά διαθέσιμα έχουν  απομείνει στο ΝΑΤ σε ξένο νόμισμα.

Τεράστιες οι ευθύνες του ΥΕΝ και των Υπηρεσιών του για την απαράδεκτη κατάσταση στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας.

Με την ανοχή του ΥΕΝ, συνεχίζεται η αδιαλλαξία  συγκεκριμένου πλοιοκτήτη να αρνείται  να  ορίζει βάρδια  πλοίου επιφυλακής ως οφείλει για μεταφορά ασθενή, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, για την υποβάθμιση της γραμμής Πρίνου-Καβάλας, τα ανεκτέλεστα δρομολόγια και στις δυο γραμμές ,με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων και των επισκεπτών του.

Την ίδια ώρα που τα πλοία στις πορθμειακές γραμμές Θάσου-Καβάλας έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, σε όρους αριθμού πλοίων και χωρητικότητας, μιας <<ανάπτυξης>> για την εξυπηρέτηση του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των πλοιοκτητών για το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας των κερδών. Ανάπτυξης βγαλμένης από το ξεζούμισμα των ναυτεργατών και τα προκλητικά προνόμια που τους εξασφαλίζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις . Την ίδια ώρα οι ανάγκες της μετακίνησης  των κατοίκων και των επισκεπτών  προσκρούουν στις ανάγκες για μεγαλύτερο κέρδος των πλοιοκτητών, την στιγμή που η πολιτική των αναδιαρθρώσεων που ακλουθούν όλες οι κυβερνήσεις έχουν κλείσει βασικές υπηρεσίες του νησιού.

Στηρίζουμε το πλαίσιο αιτημάτων και απαιτούμε την επίλυση τους.

Συμπαραστεκόμαστε στον  αγώνα των λιμενεργατών της Cosco, του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, τιμάμε τον νεκρό συνάδελφο τους, θύμα της εργοδοτικής εγκληματικής ασυδοσίας, δίνοντας τη μάχη για να έχουν ΣΣΕ ,συνθήκες εργασίας με ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όλοι μας έχουμε πείρα από κάθε χώρο δουλειάς και είναι οδυνηρή ,γιατί το νομικό οπλοστάσιο που έχουν στην διάθεση τους η εργοδοσία και το κράτος τους  διαχρονικά δεν υπολογίζει την ανθρωπινή ζωή. Τα εργοδοτικά εγκλήματα για να μην μένουν ατιμώρητα και να μπορούν οι εργαζόμενοι να γυρνάνε ασφαλής στις οικογένειες τους και να εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή, χρειάζεται οργάνωση στα σωματεία, είναι αποφασιστικός παράγοντας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με την αλληλεγγύη εργαζομένων-συνταξιούχων ενώνοντας την φωνή μας με τα αλλά λαϊκά στρώματα που ασφυκτιούν από αυτήν την πολιτική ,να δώσουμε την μάχη αποφασιστικά για την επιτυχία του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...