Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία – Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Αν. Αττικής : Διακήρυξη για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Στις 7 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιείται το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής. Οι συνδικαλιστές που εκπροσωπούμε το συνδυασμό της  Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, καλούμε όλους τους αντιπροσώπους να πάρουν ουσιαστικά μέρος στις διαδικασίες του Συνέδριου, να μεταφέρουν την εμπειρία από τα σωματεία που εκπροσωπούν και από τους χώρους δουλειάς, να κάνουν το συνέδριο του εργατικού κέντρου, εφαλτήριο για την οργάνωση των νέων αγώνων και της διεκδίκησης, για τους εργαζόμενους της Ανατολικής Αττικής.

Από το προηγούμενο συνέδριο του εργατικού κέντρου το 2017 έως σήμερα έχουν περάσει 4 χρόνια, που κάθε μέρα τους επιβεβαιώνει ότι η διεύρυνση των ορίων δράσης του Εργατικού Κέντρου ήταν επιβεβλημένη, ήταν ανάγκη για τους εργαζόμενους της Ανατολικής Αττικής. Από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι έως τον αγώνα ενάντια στο  ΧΥΤΑ Γραμματικού, από τις πίστες του αεροδρομίου έως στους εμποροϋπαλλήλους στα μεγάλα εμπορικά πάρκα και από τις βιομηχανικές ζώνες της Ανατολικής Αττικής έως και τα μεγάλα ξενοδοχεία το Εργατικό κέντρο και τα σωματεία του ήταν εκεί. Να παλέψουν , να διεκδικήσουν και πολλές φορές να φρενάρουν αντεργατικούς σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας, ήταν εκεί σε μεγάλα Οξυμένα Λαϊκά προβλήματα.

Ένα τέτοιο Εργατικό Κέντρο έχει ανάγκη ο εργαζόμενος της Ανατολικής Αττικής. Ένα εργατικό κέντρο που τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να  είναι ακόμα πιο δυνατό, ενισχυμένο και με άλλα νέα σωματεία, εργατικό Κέντρο αποκούμπι του εργατόκοσμου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το Συνέδριο πραγματοποιείται  σε μια περίοδο  σοβαρών εξελίξεων,  τόσο στην περιοχή μας, όσο και στη χώρα. Η εργατική τάξη δέχεται ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά της, με νόμους όλων των κυβερνήσεων. Το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται δραστικά, η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης αυξάνεται, ως προϋπόθεση «ανάπτυξης», μια σειρά εμπόδια ορθώνονται με μεγάλη ταχύτητα και στη συνδικαλιστική δράση και λαϊκή διεκδίκηση και ένα τέτοιο εμπόδιο αποτελεί και ο νόμος-έκτρωμα που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη συμφωνία στα μισά και πλέον άρθρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Ο νόμος 4808/2021, ο νόμος « Χατζηδάκη», έρχεται να ανατρέψει θεμελιακές κατακτήσεις των εργαζομένων και της πάλης των συνδικάτων, ως συνέχεια όλων των προηγούμενων σχετικών νόμων. Κατοχυρώνεται έτσι νομοθετικά η κατάργηση του 8ωρου, της Κυριακάτικης αργίας, του δικαιώματος στην απεργία, της συμμετοχής στη συνδικαλιστική δράση, σημεία αιχμής της στρατηγικής, ΣΕΒ επιχειρηματικών ομίλων και εφοπλιστών  για την «προστασία» των επενδύσεών τους.

Ταυτόχρονα, βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, από την αρχή της πανδημίας, την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας, τηνανυπαρξία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κέντρων υγείας της περιοχής, τη μη ουσιαστική λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ενεργεί σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες μας. Η «ατομική ευθύνη» φορτώνει στις πλάτες μας όλες τις ανεπάρκειες, αλλά και τις επιλογές που ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα και υποβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο εμβολιασμός, κι αυτός ατομική ευθύνη και επιλογή, γίνεται όπλο στα χέρια κυβέρνησης και εργοδοτών,  εκβιασμού και απολύσεων, αντί να αποτελεί υποχρέωση του κράτους η έγκαιρη, καθολική προστασία του πληθυσμού, με κατάλληλη ενημέρωση και παροχή διευκολύνσεων .

Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων. Είναι ανάγκη για να αποκρούσουν οι αντεργατικές και αντιλαϊκές επιθέσεων και μεθοδεύσεις να βρουν απέναντι τους την οργάνωση των εργατών, με ζωντανά δυνατά συνδικάτα και σωματεία.  Να γίνουν οι χώροι δουλειάς, επίκεντρο της οργάνωσης και του αγώνα, με γενικές συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες. Οι διεκδικήσεις χρειάζεται να έχουν προσανατολισμό σύγκρουσης με την εργοδοσία και το κράτος της, προσανατολισμό ικανοποίησης των αναγκών της τάξης που παράγει τον πλούτο.

Οι  συνδικαλιστές  που  εκπροσωπούμε  τον  συνδυασμό  της «Δημοκρατικης Αγωνιστικής Συνεργασίας», αποκαλύψαμε το χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης και συμβάλλαμε να μην περάσει το κλίμα φόβου, μοιρολατρίας, ανοχής και αναμονής. Δεν ρίξαμε τον πήχη των διεκδικήσεων και δεν υποχωρήσαμε από την πάλη για ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας. Παλέψαμε το Εργατικό Κέντρο να είναι όπλο οργάνωσης και αγώνα κάθε εργαζόμενου.

Οργανώσαμε, με «οργανωμένη απειθαρχία», την Πρωτομαγιάτικη Απεργία ττου2020 και  2021, δείχνοντας ότι τα «καλυμμένα» πρόσωπα έχουν φωνή. Οργανώσαμε και συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συμμετείχαμε σε απεργίες και συλλαλητήρια.

Σταθήκαμε και στεκόμαστε απέναντι σε όλους τους νόμους που ενισχύουν τα εμπόδια για αξιοπρεπή ζωή και δουλειά , που μετατρέπουν την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση σε ατομική υπόθεση, απαλλάσσοντας τους επιχειρηματίες και το κράτος, λειτουργώντας με τη λογική κόστους-οφέλους.

Μπήκαμε μπροστά διεκδικώντας αγωνιστικά λύση σε οξυμένα λαϊκά προβλήματα της Ανατολικής Αττικής, από την πάλη δημιουργίας Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική μέχρι την πάλη ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Βρεθήκαμε δίπλα στις διεκδικήσεις και τους αγώνες  χιλιάδων εργαζομένων της περιοχής, στο αεροδρόμιο, στο εκπτωτικό χωριό, στα μεγάλα εργοστάσια και ξενοδοχεία.

Πρωτοστατήσαμεστην ανάπτυξη μορφών αλληλεγγύης , με συλλογή τροφίμων, με έμπρακτη αλληλεγγύη σε περιοχές που δοκιμάστηκαν όπως το Μάτι, μπήκαμε μπροστά με εκατοντάδες επανασυνδέσεις ρεύματος στο να μην μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα.

Σήμερα είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων που θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας και μέσα απ’ αυτή την πάλη θα ακυρώνει κάθε αντεργατικό νόμο. Το παράδειγμα των διανομέων της e-food μας γεμίζει αισιοδοξία, το παράδειγμα των εργατών της COSCO είναι οδηγόςγια τους αγώνες μας.

Κανένα σωματείο δε πρέπει να καταθέσει:

Μητρώο, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις στο κρατικό μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ), να τροποποιήσει το καταστατικό του

Ηλεκτρονική λίστα μελών σε κράτος και εργοδότες – να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Δε θα επιτρέψουμε καμιά απόλυση συνδικαλιστή

Θα μπούμε ξανά μπροστά στην προστασία του απεργιακού δικαιώματος, οι κλαδικές και δευτεροβάθμιες οργανώσεις να καλύπτουν τους αγώνες των συνδικάτων, να καταργηθεί η προβοκατόρικη διάταξη περί «άσκησης ψυχολογικής βίας»

Πρόοδος και ρεαλισμός δεν είναι να γυρίζει πίσω ο τροχός! Πρόοδος και ρεαλισμός σήμερα, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, των επιστημών, την παραγωγικότητα της εργασίας μας, είναι να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να έχουμε ελεύθερο χρόνο να ζήσουμε μαζί με τα παιδιά μας και όχι εμείς στη δουλειά και αυτά κλεισμένα στο σπίτι.

 

Περισσότερα

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Όλοι 6 Οκτώβρη στη γενική συνέλευση του συλλόγου

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 10.30 Αγ. Φιλοθέης 5β,...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Πρόβλημα με τη λειτουργία των ειδικών τμημάτων φοίτησης στις ΑΕΝ

Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, το οξυμμένο πρόβλημα με τους Μηχανικούς, που έχουν εγγραφεί για...

Σωματείο Εργαζ. Νοσοκομείου Θριασίου: Συγκέντρωση ενάντια στη διέλευση αγωγών καυσίμων μέσα από κατοικημένες περιοχές στην Ελευσίνα

Οι πυρκαγιές στο διυλιστήριο της ΜΟΤΟΡΟΙΛ και η διαρροή προπανίου στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ...