Σύλλογος Εργαζ. Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας Θράκης: Εκφράζει την συμπαράσταση στους εργάτες της Cosco

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει την συμπαράσταση στους εργάτες της Cosco που δίνουν μια παλικαρίσια μάχη σε έναν χώρο δουλειάς που όλες οι κυβερνήσεις είχαν και έχουν παρουσιάσει ως πρότυπο ανάπτυξης. Να ποια είναι η ανάπτυξή τους!Προχθές ένας 45χρονος εργαζόμενος στις προβλήτες της COSCO εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα να πεθάνει εν ώρα εργασίας.Δεν είναι η πρώτη φορά που στο κάτεργο του συγκεκριμένου μονοπωλίου οι εργαζόμενοι οργανωμένα μάχονται ενάντια στην εκμετάλλευση. Είμαστε δίπλα τους και ξέρουμε ότι και αυτή τη φορά θα βγουν νικητές! Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για την απώλεια της ζωής του συναδέλφου στην οικογένειά του.

Το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, με τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απουσία ακόμη και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα μεγάλα λόγια για τις επενδύσεις και τη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνή κόμβο εμπορευμάτων.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες είναι ΥΠΟΛΟΓΕΣ, γιατί από τη μια μεριά είχαν κάνει σημαία τους την επένδυση της COSCO κι από την άλλη στήριζαν τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε εργασιακό γκέτο. Την ίδια στιγμή η ένταση της εκμετάλλευσης αλλά και η διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με το νόμο Χατζηδάκη δίνουν το σήμα στη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώνει σε βάρος των εργαζομένων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σμπαραλιάζονται και μπαίνουν περαιτέρω εμπόδια στους ελέγχους που κάνουν τα εργατικά σωματεία. Για αυτό θέλουν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, για αυτό θέλουν τα σωματεία περιορισμένα και να τα μετατρέψουν σε ομάδες στο facebook.

Η εργατική τάξη έχει μετρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια 113 νεκρούς, 40 από αυτούς ήταν διανομείς. Αυτό το διαχρονικό έγκλημα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο! Από μόνο του δείχνει τις πιο μαύρες πλευρές του εκμεταλλευτικού συστήματος και φανερώνει ότι τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και μόνο συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας, μπορούμε να τη σταματήσουμε. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα, ΕΓΚΛΗΜΑ που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχαν ληφθεί υπόψη οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων και του Σωματείου τους.

Η περίπτωση της COSCO αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι επενδύσεις και γενικότερα η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων βάζουν τα κέρδη ΠΑΝΩ από τον άνθρωπο, γιατί ο θάνατος του αδικοχαμένου εργαζόμενου δεν ήταν η “κακιά” στιγμή. Ο εργασιακός μεσαίωνας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην COSCO πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των κόντρα βαρδιών.
  • ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.
  • Να παρθούν όλα τα ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς.

Περισσότερα

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θριασίου: Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Να ανακληθεί η συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΘ Μ....

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη -Επιτροπή ειρήνης Βόλου: Ανακοίνωση για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Επιτροπή ειρήνης Βόλου...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής: 6 Οκτώβρη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου μας

Πιο πολλοί – Πιο δυνατοί. Ισχυρό Σωματείο ισχυροί εργάτες. Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του σωματείου μας....