Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Δίνουμε μάχη να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη

Δημοσιεύτηκε στις

Δίνουμε μάχη να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη

Διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας!

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Ομοσπονδίες και συνδικάτα, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είναι απαράδεκτο το 2021, ενώ τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι αλματώδη, οι εργαζόμενοι -αν δεν είναι άνεργοι- να δουλεύουν χωρίς ωράριο, εξαντλητικές βάρδιες, απανωτές υπερωρίες και να μην είναι σίγουροι ότι θα γυρίσουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους, αφού η εντατικοποίηση και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εργατικά δυστυχήματα.

Δεν είναι εκσυγχρονισμός και «μοντέρνο» η ατομική σύμβαση, η σύμβαση ορισμένου χρόνου, η «ευελιξία» στο ωράριο, τα δωδεκάωρα, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Δεν είναι εκσυγχρονισμός να πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και να μη μπορούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας.

Δεν είναι εκσυγχρονισμός η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των σχολείων, η κατηγοριοποίησή τους, οι περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όλα αυτά είναι στόχοι της συνολικής επίθεσης της αστικής τάξης, με απώτερο σκοπό την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι εργοδότες έχουν αρωγό σε αυτή την επίθεση την κυβέρνηση της ΝΔ, που νομοθετεί αντεργατικά νομοσχέδια συνεχίζοντας την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια, με οποιαδήποτε σύνθεση κι αν είχαν αυτές: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ κλπ.

Ο νόμος Χατζηδάκη ήρθε να ανατρέψει νομοθετικά κεκτημένα του εργατικού δικαίου, για να λύσει τα χέρια της εργοδοσίας να χτυπήσει αλύπητα τις συλλογικές συμβάσεις, να απολύει χωρίς περιορισμούς, και παράλληλα βάζει χέρι στη λειτουργία των συνδικάτων για να δυσκολέψει την αντίδραση των εργατών.

Μεγαλώνει τα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, προσθέτει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ώστε να μην γίνονται Συνελεύσεις με φυσική παρουσία. Κυβέρνηση και εργοδοσία με θράσος μας ζητάνε να παραδώσουμε μητρώα, στοιχεία των μελών μας, της Διοίκησης κ.ά. στο Υπουργείο Εργασίας, στα οποία θα έχουν πρόσβαση και οι εργοδότες. Μας θέλουν φακελωμένους, απειλούν πως αν δεν τα παραδώσουμε και δεν τροποποιήσουμε τα καταστατικό μας, θα πάψουμε να υπάρχουμε ως συνδικάτα. Είναι γελασμένοι! Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, τα συνδικάτα δεν θα τα βάλουν στο χέρι.

Τους απαντάμε: Το πώς θα οργανωνόμαστε και θα παλεύουμε, είναι θέμα που το αποφασίζουν αποκλειστικά οι εργάτες. Ό,τι έχουμε κατακτήσει το έχουμε πετύχει με τους αγώνες μας, την αποφασιστικότητά μας, τη συσπείρωση μας με τις ταξικές δυνάμεις και όχι ατομικά, ούτε επειδή μας το χάρισε κάποια κυβέρνηση ή κάποιος εργοδότης. Έχουμε εμπειρία, έχουμε ξανασυγκρουστεί με ψηφισμένους νόμους και τους κάναμε κουρελόχαρτα.

Οι απειλές και εκβιασμοί ή οι νουθεσίες που προβάλει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός πως δήθεν δεν θα είμαστε νόμιμοι αν δεν προσαρμοστούμε με το νόμο πρέπει να μας πεισμώσουν. Είναι ντροπή σωματεία να συστήνουν επιτροπές προσαρμογής με το νόμο ή ομοσπονδίες να λένε πως θα βοηθήσουν με τα έξοδα των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όσοι συζητάνε πώς θα εφαρμόσουν το νόμο, δυναμώνουν το νόμο, βάζουν πλάτη στην επίθεση των εργοδοτών.

Υπάρχει άλλος δρόμος! Είναι ο δρόμος που ακολουθούν εκατοντάδες συνδικάτα, αυτός της οργάνωσης, του συντονισμού και του αγώνα. Αντλούμε την αισιοδοξία μας από την μαζική συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και σωματείων στην πρόσφατη σύσκεψη στο Σπόρτινγκ και κλιμακώνουμε τη μάχη με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, στο Σύνταγμα, προετοιμάζοντας πανελλαδική πανεργατική απεργιακή απάντηση. Βροντοφωνάζουμε: Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα!

Παλεύουμε για:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους 7ωρο -5νθήμερο-35ωρο.
  • Κατάργηση των εργολαβιών – απευθείας εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων σε ΣΣΕ με αμοιβές, δικαιώματα και παροχές σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας.
  • Ενέργεια φθηνή για όλο το λαό.

Περισσότερα

Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής: Συμμετέχουμε στις εκλογές του σωματείου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΟΜ. ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04-10-2024...

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλ/νίας: Ανακοίνωση εφορευτικής επιτροπής

Συνάδελφοι, Σας κάνουμε γνωστό  ότι οι αρχαιρεσίες  για την ανάδειξη  της νέας Διοίκησης  και των...

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Προγραμματισμός δράσης επόμενου διαστήματος

Σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Α.  συζήτησε  και εκτίμησε τη δράση του...