Σωματείο Ιδιωτ. Υπαλλήλων – Εμπορ/λων Δυτ. Αττικής: Σύσκεψη για τα προβλήματα των εργολαβικών στην Παπαστράτος

Δημοσιεύτηκε στις

Κλέβουν μέρες από τις άδειες των εργολαβικών των SARMED/ABS

Συνάδελφοι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Παπαστράτος,

Τις τελευταίες ημέρες οι συνάδελφοι εργολαβικοί των SARMED/ABS ήρθαν, για άλλη μια φορά, αντιμέτωποι με μια απόπειρα περιστολής και παραβίασης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Τελευταία περίπτωση το ζήτημα που προέκυψε με τη χορήγηση των ημερών αδείας τους. Πιο συγκεκριμένα. Στα μέσα Ιουλίου οι εταιρίες SARMED/ABS  ενημέρωσαν τους εργαζόμενους τους ότι από τις μέρες άδειας που δικαιούται ο καθένας, θα δικαιούται τέσσερις επιπλέον λόγω του νέου κυλιόμενου ωραρίου. Μετά την επιστροφή τους από τις άδειες, τους ενημέρωσαν ότι στις τρείς βδομάδες που έκλεισε το εργοστάσιο της Παπαστράτος (21 μέρες) έχουν χρεωθεί 18, άλλοι 19, άλλοι συνάδελφοι ακόμη και με 20, μέρες άδεια! Οι εργαζόμενοι ζήτησαν εξηγήσεις και τους λόγους που συνέβη κάτι τέτοιο. Μέχρι τώρα όμως κανείς δεν τους έχει ενημερώσει επίσημα, ενώ σε επανειλημμένες προσπάθειες του Σωματείου μας να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο προσωπικού της εταιρείας ABS δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την εταιρεία.    Αντ’ αυτού  διαδίδονται μόνο φήμες και εικασίες από την πλευρά της εταιρίας για αυτή την εξέλιξη με το επιχείρημα  ότι οι εργαζόμενοι εργολαβικοί απασχολούνται με το καθεστώς της εξαήμερης απασχόλησης!

Έδωσαν λοιπόν τέσσερις μέρες για να τις πάρουν μετά πίσω, και με το παραπάνω, αφού χρέωσαν 5, 6 ακόμη και 7 μέρες επιπλέον, ενώ αυτό που πραγματικά έπρεπε να χρεωθούν είναι οι εργάσιμες μέρες που υπήρχαν μέσα στο σχετικό διάστημα. Αυτός ο τρόπος χρέωσης αδειών πρακτικά σημαίνει ότι ένας για παράδειγμα νέος εργαζόμενος κατά το πρώτο έτος που δικαιούται 24 ημέρες αν τον χρεώσουν 18, 19 ή ακόμη και 20 ημέρες στην άδεια του καλοκαιριού, θα έχει στη διάθεση του για όλο το υπόλοιπο χρόνο, δηλαδή για τα κλεισίματα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και ότι άλλο του προκύψει, σαν έκτακτη ανάγκη, 5-6 μέρες! Συνυπολογίζοντας σε αυτό την επιβάρυνση του νέου κυλιόμενου ωραρίου αφού οι εργαζόμενοι θυσιάζουν τα σαββατοκύριακα τους και το φαινόμενο ότι αρκετές αργίες πέφτουν πάνω σε ρεπό δηλαδή σε ήδη ημέρες ξεκούρασης.

Οι εργολαβικές επιχειρήσεις SARMED/ABS κατάφεραν για μια ακόμη φορά να ξεχωρίσουν πέρα από την «δημιουργική» λογιστική στην οποία επιδίδονται συστηματικά αλλά και στον ευφάνταστο και ευρηματικό τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους τους με στόχο βέβαια την περαιτέρω εκμετάλλευση τους προς εξυπηρέτηση των δικών τους σχεδιασμών και συμφερόντων. Η σύμβαση των εργολαβικών, σε σχέση με το σύστημα εργασίας τους, όχι μόνο δεν αναφέρει ότι απασχολούνται με το καθεστώς της εξαήμερης απασχόλησης, αλλά αντιθέτως δηλώνει ότι βασίζεται στη παράγραφο 7 της επιχειρησιακής σύμβασης της Παπαστράτος όπου αναφέρει το καθεστώς της πενθήμερης απασχόλησης σε επταήμερη λειτουργία με μοντέλο εργασίας 4 (μέρες απασχόλησης) + 2 (μέρες ρεπό) σε κυλιόμενες βάρδιες.

Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι εργολαβικοί παρέλαβαν, κάτω από την πίεση τους, μόλις πριν λίγες μέρες και μόνο πέντε μήνες μετά, από την υπογραφή τους, τα αντίγραφα των συμβάσεων τους, που υπέγραψαν και που δικαιούντοαπό τη πρώτη στιγμή να πάρουν. Καθόλου τυχαία, αφού έτσι εντείνεται η σύγχυση και η ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων για το τί δικαιούνται.

Το Σωματείο και η εργοδοσία της Παπαστράτος να πάρουν θέση

Μην αφήνοντας άλλα περιθώρια οι SARMED/ABS στους εργαζόμενους εργολαβικούς, εκείνοι ενημέρωσαν τη διοίκηση του Σωματείου της Παπαστράτος να πάρει θέση και ταυτόχρονα πήραν την πρωτοβουλία και προσπάθησαν να ενημερώσουν τους εργαζομένους της Παπαστράτος την ημέρα της γενικής τους συνέλευσης, μιας και παραβιάζονται συστηματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους. Δικαιώματα τα οποία απορρέουν πρώτα από όλα από τις ανάγκες τους και έπειτα από τη σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει και η οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι εναρμονισμένη, έχει δηλαδή ως βάση και αναφορά,  την επιχειρησιακή σύμβαση της Παπαστράτος. Θεώρησαν λοιπόν χρήσιμο να  γνωστοποιήσουν τα γεγονότα αυτά στους συναδέλφους τους με τους οποίους δουλεύουν δίπλα-δίπλα, και να τους ζητήσουν μία έμπρακτη δήλωση στήριξης και συμπαράστασης στο δίκαιο αίτημα τους, κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη δύναμη στον αγώνα τους και θάρρος και σε άλλους εργαζόμενους.  

Αντ’ αυτού ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου  της Παπαστράτος βρίσκοντας διάφορες προφάσεις δεν άφησαν τους εργολαβικούς να ενημερώσουν του εργαζομένους της Παπαστράτοςαφήνοντας πολλά ερωτηματικά γι’ αυτή τους τη στάση. Αλήθεια, τι θα πείραζε αν για 2-3 λεπτά τους δινόταν το βήμα για να ακουστεί η φωνή τους; Αλήθεια πέρα από τις εργοδοσίες ποιος άλλος θα μπορούσε να μην στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργολαβικών; Το σωματείο μας θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις οποίες θα καλέσει ανοιχτά να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι. Η κινητοποίηση των εργαζομένων είναι αυτή που θα φέρει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, η ενότητα με τους εταιρικούς θα βάλει φρένο στην επιθετικότητα της εργοδοσίας που αφορά και εταιρικούς και εργολαβικούς. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε συντονισμό δράσης το σωματείο της επιχείρησης.

Το ότι αντιμετωπίζονται οι εργολαβικοί σαν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας χωρίς δικαιώματα ευθύνεται πρώτα και κύρια η Παπαστράτος, αφού  δικιά της απόφαση ήταν να βάλει εργαζόμενους, μέσω εργολάβων στη παραγωγή και αλλού, για να ρίξει το κόστος. Επομένως και η ίδια η διοίκηση της πρέπει να πάρει θέση, λαμβάνοντας υπόψη και την αναφορά της στο Σωματείο μας (Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής), ότι έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία της, με τις εργολαβικές εταιρίες, την πιστή συμμόρφωση τους στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Οι εργαζόμενοι τωνSARMED/ABS να πάρουν τώρα την υπόθεση στα χέρια τους!

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η διαίρεση των εργαζομένων σε μόνιμους και εργολαβικούς ως μόνο αποτέλεσμα έχει την αποδυνάμωση συνολικά των εργαζομένων απέναντι στις εργοδοσίες. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από δήθεν σωτήρες  και από μηχανής θεούς για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για μια ακόμη όμως φορά αποδεικνύεται ότι πρέπει οι εργαζόμενοι εργολαβικοί να αντικρούουν κάθε επίθεση που δέχονται και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους με οργανωμένο και  συλλογικό τρόπο μέσα στο χώρο δουλειάς τους και να διεκδικούν αυτό που δικαιούνται, αφού η επίθεση είναι σταθερή και συστηματική. Για μια ακόμη φορά  αποδεικνύεται πως απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο συντονισμένος αγώνας μέσα από τα συνδικάτα και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση της πάλης. Η επιτυχία του πρόσφατου αγώνα των ντελιβεράδων αποτελεί παράδειγμα για όλους τους εργαζομένους.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ, ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Καλούμε τους εργαζόμενους εργολαβικούς των SARMED/ABS σε σύσκεψη για να συζητήσουν και να αποφασίσουν όλοι μαζί τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους και τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΟΚΤΩΒΡΗ στις 14:30

στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας (Χαριλάου 28, Ελευσίνα)

Καλούμε τους εργαζόμενους των SARMED/ABS να διεκδικήσουν:

  • H εργοδοσία να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή, στα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους, λόγω του νέου μοντέλου εργασίας. Να επανορθώσουν και να τους χρεώσουν τις άδειες με βάση το πρόγραμμα που εργάζονται.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Αναδρομική καταβολή όλων των νυκτερινών επιδομάτων για όλους τους εργαζομένους από τον Μάιο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
  • Επίδομα εναλλασσόμενων βαρδιών αφού εργάζονται σε επιχείρηση συνεχούς λειτουργίας
  • Επίδομα μετακίνησης και σίτισης. Πρόσβαση στην διανομή των τσιγάρων.
  • Κατοχυρωμένες περιγραφές θέσεων εργασίας και καθήκοντα για όλους τους εργαζομένους.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.
  • Να αποδίδονται οι αποδείξεις μισθοδοσίας έγκαιρα και όχι μετά από την καθυστέρηση πολλών μηνών
  • Χορήγηση ιματισμού και

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Να σταματήσουν οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών

Όλοι στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας την Πέμπτη 10 Οκτώβρη στη 1:30μμ Στηρίζουμε...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: 20 Οκτώβρη γενική συνέλευση

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας συνεδρίασε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ετήσια...

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: Αλληλεγγύη στο ΕΚ Πάτρας

Την ώρα που τα συνδικάτα δίνουν καθημερινά  τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων,...