Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών : Πλαίσιο Πάλης για το έτος 2021-2022

Δημοσιεύτηκε στις

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ 2021-2022

 ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ! ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ !

 Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απευθύνεται στους χιλιάδες φοιτητές της χώρας με τους οποίους δώσαμε μαζί τη μάχη για να ανοίξουν οι σχολές μας, να μορφωθούμε, να σπουδάσουμε το αντικείμενο μας, να δουλέψουμε μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, της νέας κρίσης. Απευθυνόμαστε σε όσους ανυπομονούν για την επιστροφή στο αμφιθέατρο, μπούχτισαν με την τηλεκπαίδευση, σε όσους θέλουν η νέα χρονιά να μας βρει ξανά φοιτητές, όπως πραγματικά μας αξίζει !!!

Απευθυνόμαστε σε κάθε φοιτητή που αγωνιά για το μέλλον του, σε όσους βλέπουν ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε» ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα μας, σε όσους αγανακτούν με την ένταση της καταστολής, τα σχέδια για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές!! Απευθυνόμαστε στους πρωτοετείς φοιτητές που ξεκινούν τώρα τις σπουδές τους, αλλά και στους δευτεροετείς που δεν έχουν γνωρίσει ουσιαστικά τη σχολή τους. Στους συμφοιτητές μας οικότροφους που δίνουν μάχη για τις σπουδές και την επιβίωση τους στις εστίες όλης της χώρας σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, στους εργαζόμενους φοιτητές που παλεύουν να συνδυάσουν τις σπουδές με τη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια και τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή της διαγραφής!

Απευθυνόμαστε στους εκλεγμένους εκπροσώπους στα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων που θέλουν να αλλάξουν την κατάσταση στη σχολή τους, σε όσους έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τον αγώνα για να μείνουν ζωντανοί ή να αναζωογονηθούν οι Σύλλογοι μας, πρωτοστάτησαν στην ενημέρωση και την αλληλεγγύη. Σε όσους μπήκαν μπροστά για να υψωθεί τείχος στην ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας, να ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

 Καλούμε όλους αυτούς να πάρουν θέση μάχης ώστε το άνοιγμα των Σχολών να συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να μην ξανακλείσουν, για να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές μας, να γίνουμε ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΞΑΝΑ !!

 Τους καλούμε να υιοθετήσουν και να εμπλουτίσουν το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, να μπουν μπροστά σε κάθε Τμήμα και έτος για να φτιάξουμε ένα μαζικό, οργανωμένο και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, ένα μεγάλο συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων για να διεκδικήσουμε: 

  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
  • Να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια! Μαζί με τον αναγκαίο εμβολιασμό, να εξασφαλιστεί η διενέργεια δωρεάν rapidtest για όλους τους φοιτητές από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, η ενίσχυση των υποδομών, οι προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας.
  • Καμία σκέψη για είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές μας!! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη να μείνει στα χαρτιά στο σύνολο του!
  • Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Τμήματα, τα πτυχία, τους αποφοίτους. Όχι στην εξίσωση των πτυχίων κολλεγίων με των ΑΕΙ.
  • Δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Μέτρα στήριξης για τη στέγαση των φοιτητών. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε προπτυχιακά όπου υπάρχουν.
  • Σύγχρονα εργασιακά, επαγγελματικά δικαιώματα για όλους! Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος.

 Σήμερα, στην εποχή του 5G, του InternetofThings, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζούμε και να σπουδάζουμε όπως πραγματικά μας αξίζει στον 21ο αιώνα! Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και των Πανεπιστημίων μας! ΟΜΩΣ οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι διοικήσεις που εφαρμόζουν την πολιτική τους, κρατούν το Πανεπιστήμιο πίσω, υπονομεύουν το δικαίωμα μας στη μόρφωση εξυπηρετώντας τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων!

 Σήμερα μπορούμε να έχουμε όλοι πρόσβαση σε: 

  • Δωρεάν σπουδές, αφού οι γονείς πληρώνουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους. Τα λεφτά αυτά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων καταλήγουν στις τσέπες των λίγων, των μεγάλων ομίλων, στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ στην οποία η χώρα μας απέδωσε φέτος το αστρονομικό ποσό των 6,6 δις ευρώ!
  • Σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, αφού υπάρχουν δεκάδες απόφοιτοι, υποψήφιοι διδάκτορες που περιμένουν να διοριστούν όμως η κυβέρνηση αφήνει τα Πανεπιστήμια με 3000 κενά σε διδακτικό προσωπικό! Υπάρχουν δεκάδες σύγχρονα και αξιόλογα επιστημονικά συγγράμματα που ενσωματώνουν τις νέες ανακαλύψεις, τα συμπεράσματα τις επιστημονικής έρευνας όμως σε δεκάδες σχολές συνεχίζουν να υπάρχουν μαθήματα που δεν παίρνουμε βιβλίο!
  • Σύγχρονες εστίες και αναβαθμισμένες υποδομές αν η κυβέρνηση δεν τις παρέδιδε στα χέρια εργολάβων σχεδιάζοντας να βάλει μέχρι και νοίκι στους εστιακούς φοιτητές!
  • Σύγχρονα εργαστήρια, αφού είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο σήμερα να έχουμε πρόσβαση στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, να εκπαιδευόμαστε στη χρήση και λειτουργία των πραγματικά νέων και καινοτόμων μηχανημάτων, εργαλείων παραγωγής και έρευνας που σήμερα βρίσκονται κλειδαμπαρωμένα στα ιδιωτικά εργαστήρια των μονοπωλίων μέσα στις σχολές μας!
  • Αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και πτυχίο που θα αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού το μόνο εμπόδιο είναι η πολιτική που μας θέλει να κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά για μία ζωή, να είμαστε οι αυριανοί φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι που απαιτεί η αγορά. Για τις γνώσεις μας, τη δυνατότητα μας να εργαστούμε στο αντικείμενο μας έχουμε άλλωστε ήδη «πιστοποιηθεί» με την απόκτηση του πτυχίου μας!

Στην πανδημία μέτρων, μόνο «φάρμακο» ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας!!

Μέσα στην πανδημία αντί να παίρνουν μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μας, έβγαλαν από το συρτάρι όλα τα νομοσχέδια που χτυπούν το δικαίωμα μας στη μόρφωση!! Στους δίκαιους αγώνες μας απαντούν με ένταση της καταστολής! Προσπαθούν να απαγορεύσουν το δικαίωμα στην απεργία, στη διαδήλωση, θέλουν να βάλουν την αστυνομία μέσα στις σχολές μας! Αν όπως λένε «οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα με αυτούς» τότε γιατί όλη αυτή η προετοιμασία για τρομοκρατία και καταστολή; Γιατί προχωρούν στη συκοφάντηση, στην προσπάθεια παρέμβασης στους Συλλόγους μας;

Ρίχνουν το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης” στους φοιτητές για να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας αλλά και την πορεία των σπουδών μας!!Η κοροϊδία δεν έχει όρια! Πανηγύριζαν για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και μετά μας καλούσαν να ξενοικιάσουμε! Μας άφησαν 1,5 χρόνο πίσω από μία οθόνη και τώρα δεν παίρνουν ούτε ένα μέτρο για να καλυφθούν τα μορφωτικά κενά! Πρώτα άδειασαν τα ταμεία των σχολών μας, μετά άδειασαν τα αμφιθέατρα από φοιτητές και τώρα αδειάζουν τα Τμήματα από εισακτέτους! Η κατάσταση δεν πάει άλλο!

Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!!

Α. Παλεύουμε για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσουν να παίζουν με τις σπουδές και την υγεία μας.

Οι σχολές μας ανοίγουν χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο είχαν χρόνο, χρήμα και τα μέσα για να εξασφαλίσουν την αναγκαία ετοιμότητα για το άνοιγμα των σχολών! Πρόθεση δεν είχαν και για αυτό τώρα «το τερματίζουν» με τον εμπαιγμό! Έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε!! Στις δίκαιες διεκδικήσεις των Φοιτητικών μας Συλλόγων η απάντηση ήταν κλειστές πόρτες και καταστολή.

Οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο την ώρα που οι συνταξιοδοτήσεις καθηγητών είναι χιλιάδες και τα Ιδρύματα μας υπολειτουργούσαν ήδη πριν την πανδημία, τα κονδύλια “φιλοδώρημα” που δεν φτάνουν ούτε για τα πάγια έξοδα των Τμημάτων δείχνουν το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη μόρφωση μας!

Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν πείθει πλέον κανέναν! Γιατί την ίδια ώρα που για τις ανάγκες μας “δεν υπάρχει σάλιο”, η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνει 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Γιατί ήταν μέσα σε αυτή τη χρονιά που η κυβέρνηση επέλεξε να περάσει νομοσχέδια που ενίσχυαν την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στα Ιδρύματα μας, που θέσπιζαν τα όρια φοίτησης και τις διαγραφές βάζοντας περισσότερα εμπόδια σε όλους εμάς που εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας.

Ήταν η δική μας πίεση μέσα από τους Συλλόγους μας που εξασφάλισε έστω και στοιχειώδη μέτρα προστασίας στα μαθήματα που δώσαμε δια ζώσης, ήταν ο αγώνας μας που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να πραγματοποιούνται δια ζώσης διαλέξεις σε δεκάδες Τμήματα σε όλη τη χώρα! Έτσι και τώρα με τον αγώνα μας πρέπει και μπορούμε να επιβάλλουμε ότι οι σχολές μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, ώστε να μην ανοιγοκλείνουν όπως τα σχολεία την περασμένη χρονιά! Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση και το Υπουργείο, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Σε κάθε Σύλλογο είναι ανάγκη να διαμορφωθούν τώρα συγκεκριμένα αιτήματα με βάση την κατάσταση, τις ελλείψεις και τις ανάγκες!

Οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα βαραίνουν την κυβέρνηση! Τα μπρος-πίσω, οι αντιφάσεις, τα πρωτόκολλα-λάστιχο των touroperators, τα ΜΜΜ στα οποία «δεν κολλάει» ο ιός, καθώς και το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο για εμβολιασμούς με «δωράκια» ή με την υποχρεωτικότητα και τους εκβιασμούς για απολύσεις εργαζομένων, δυνάμωσαν την αμφιβολία και έδωσαν έδαφος σε επιτήδειους κομπογιαννίτες. Οι νέοι που σπουδάζουμε είμαστε με την επιστήμη, ενάντια σε όσους επενδύουν στην άγνοια, τον ανορθολογισμό αλλά και σε όσους υποτάσσουν την επιστήμη τους στο κέρδος και σε κυβερνητικές εντολές.

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους εκλεγμένους στα Διοικητικά τους Συμβούλια να πρωτοστατήσουν στην ολοκληρωμένη πληροφόρηση των φοιτητών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και στη διεκδίκηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τα αίτια της κατάστασης, να κρύψει τις ευθύνες της αξιοποιώντας τον ανορθολογισμό και “τις ψεκασμένες θεωρίες” δεν πρέπει να περάσει !!

Για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων με τις νέες συνθήκες διεκδικούμε:

  • Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapidtest μέσα στα πανεπιστήμια. Δωρεάν rapidtest και μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με κρατική ευθύνη από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.
  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Καμπάνια ενημέρωσης για τον covid στις σχολές από εξειδικευμένους επιστήμονες.
  • Να υπάρξει άμεσα σχέδιο για την κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης.
  • Κανένας αποκλεισμός φοιτητή από την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Στελέχωση των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες.Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας.
  • Τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, καθηγητές. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών χώρων, υποδομών της εκκλησίας για την αραίωση των φοιτητών.
  • Μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ, με πύκνωση δρομολογίων από και προς τις σχολές και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών από και προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Να υπάρξει κάθε διευκόλυνση ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. 

Β. Δυναμώνουμε τη συλλογική και οργανωμένη δράση μέσα από τους συλλόγους μας! Δίνουμε απάντηση στην καταστολή, την τρομοκρατία!

 Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η δράση των Φοιτητικών Συλλόγων! Αυτή ήταν η ασπίδα μας την περίοδο της καραντίνας, έτσι οργανώσαμε την αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση για τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Μέσα από τους Συλλόγους μας, τη συζήτηση και ενημέρωση σε κάθε Τμήμα και έτος καταφέραμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια, να τσαλακώσουμε την προπαγάνδα της!

Δυνατός Σύλλογος σημαίνει κανένας μόνος τους απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματα μας, κανένας μόνος του απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σχολή, στην εστία, στη δουλειά του!

Αποδείχτηκε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά μέσα από τη συλλογική δράση όταν οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων μας εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών! Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι Σύλλογοι που από την αρχή της πανδημίας έδωσαν τον τόνο σε κάθε πόλη για τη συνέχεια της δράσης! Οι Σύλλογοι που τα Διοικητικά τους Συμβούλια έκαναν τη νύχτα-μέρα για να οργανώσουν την ενημέρωση σε όλα τα τηλε-μαθήματα, να οργανώσουν δράσεις, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες για όλα τα προβλήματα που προέκυπταν στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε! Έτσι εξασφαλίστηκε η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στις δράσεις των Συλλόγων μας, στα φοιτητικά συλλαλητήρια, στις Γενικές Συνελεύσεις. Είναι παράδειγμα οι Σύλλογοι που με άμεσα αντανακλαστικά οργάνωσαν ανταλλαγές βιβλίωνόταν αυτά καθυστερούσαν, που κινητοποιήθηκαν άμεσα για κάθε πρόβλημα της τηλεκπαίδευσης, που οργάνωσαν την αλληλεγγύη για τους σεισμόπληκτους, όσους αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω του χιονιού το χειμώνα, τους πυρόπληκτους πρόσφατα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να δυναμώσει κι άλλο η προσπάθεια που έγινε με πρωτοβουλία μίας σειράς Συλλόγων, για εκδηλώσεις με επιστημονικό περιεχόμενο, με μεγάλη ανταπόκριση, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν το σύνολο των αναγκών και των ενδιαφερόντων των φοιτητών όπως πολιτιστικές, αθλητικές διοργανώσεις κλπ.

Καθοριστικό ρόλο στον αγώνα μας έπαιξαν οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών!! 

Μέσα από το ΜΑΣ, τη μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων, καταφέραμε oι αγώνες μας:

  • Να βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά στοχεύει τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, τσακίζει τα όνειρα μας. Αποδεικνύεται τελικά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες, ότι μόνο ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας μπορεί να οδηγήσει σε κατακτήσεις, σε διέξοδο από τα προβλήματα μας και τα εμπόδια που συνταντάμε. 
  • Να συντονίζονται πανελλαδικά, να παίρνει δύναμη ο ένας από τον αγώνα του άλλου. 
  • Να περνούν από την άμυνα στην επίθεση, στη διεκδίκηση των σύγχρονων όρων σπουδών αντί για το συμβιβασμό με την υπάρχουσα κατάσταση. 
  • Να αποκτούν αντοχή, μαχητικότητα και συνέχεια μέσα από τη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών στην οργάνωση της πάλης, στις Γενικές Συνελεύσεις, στη λειτουργία των Διοικητικών Συμβουλίων, την ίδρυση Επιτροπών Αγώνα. 
  • Να συναντηθούν με τους αγώνες των εργαζομένων, με τη δράση των σωματείων ώστε οι φοιτητές να γνωρίζουν τα επαγγελματικά και εργασιακά τους δικαιώματα, τους αυριανούς συναδέλφους τους, τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.

Για αυτό ήταν οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ που πήραν πρώτοι την πρωτοβουλία για δια ζώσης μαθήματα, για ξεναγήσεις πρωτοετών, μουσικά αφιερώματα για να σπάσει η μονοτονία του εγκλεισμού, να έχουν οι πρωτοετείς συνάδελφοι μας την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν, να γνωρίσουν τις σχολές τους! Ήταν αυτοί οι Σύλλογοι που πρώτοι έθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας αλλά και το πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα πραγματικά μας αξίζουν για να έχουμε ολοκληρωμένη πρόσβαση στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, να έχουμε πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα πάνω σε αυτό.

Τώρα πρέπει να γίνουν περισσότεροι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που εναντιώνονται στην κυβερνητική πολιτική, που διεκδικούν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας, που αναπτύσσουν ζωντανή και πολύμορφη δράση. Αυτοί οι Σύλλογοι είναι που πρέπει να γίνουν πλειοψηφία πανελλαδικά και σε κάθε πόλη. Για να δυναμώσει ο αγώνας μας πρέπει να γίνουν περισσότεροι οι φοιτητές που συμμετέχουν στη δραστηριότητα των Συλλόγων. Σε κάθε Σύλλογο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα Διοικητικά Συμβούλια να είναι πρωτοπόροι στον αγώνα, στην ενημέρωση, στην οργάνωση της αλληλεγγύης, να βγαίνουν μπροστά για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Συλλόγους τους. Να γίνουν ακόμα μαζικότερες οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συνελεύσεις ετών, να εκλεγούν επιτροπές ετών σε κάθε έτος για το συντονισμό της δράσης και ειδικά στο 1ο και το 2ο που δεν έχουν συμμετάσχει σε φοιτητικές εκλογές. Είναι ανάγκη να αλλάξει η κατάσταση σε Συλλόγους που υπάρχουν εκλεγμένοι συνδικαλιστές που αυτοσυστήνονται ως οι πραγματικοί εκπρόσωποι των φοιτητών, δεν έχουν κουνήσει  όμως ούτε το δαχτυλάκι τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να ιδρυθούν από την αρχή Σύλλογοι μέσα από μαζικές διαδικασίες των ίδιων των φοιτητών στα νέα Τμήματα που ιδρύθηκαν τα 2 τελευταία χρόνια, ώστε να οργανωθεί και εκεί η διεκδίκηση, ο συλλογικός αγώνας.

Αυτοί οι αγώνες, οι ζωντανές διεργασίες μέσα στους Συλλόγους μας είναι που τρομάζουν την κυβέρνηση! Για αυτό καταφεύγει στη συκοφάντηση, την τρομοκρατία και την καταστολή!Αυτό αποδεικνύει η ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας που συνόδευσε τις διαγραφές, τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Το Πανεπιστήμιο που χτίζουν χρειάζεται την αστυνομία για να φιμώνει κάθε φωνή αντίστασης και αγώνα! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά στην εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Έχουμε ήδη αποδείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε! Έχουμε δύναμη! Είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπήκε «στον πάγο» και είναι στο δικό μας χέρι η είσοδος της στα Πανεπιστήμια να ανασταλεί μόνιμα, να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη στο σύνολο τους!

       Όσα μέσα και αν επιστρατεύσουν, όσα διατάγματα και αν βγάλουν, όση τρομοκρατία και καταστολή και αν αξιοποιήσουν, ο δίκαιος αγώνας μας για σπουδές και ζωή με δικαιώματα κάθε μέρα θα δυναμώνει!!

Τους ενοχλούν οι ζωντανές, μαζικές πρωτοβουλίες των Συλλόγων μας! Για αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει “ενιαία ψηφοδέλτια” στις φοιτητικές εκλογές, σε μία προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα! Επιδιώκουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων σε αντιπαράθεση “προσώπων”-“παραγόντων”, σε ατομική συνδιαλλαγή εκπροσώπων των φοιτητών με διοικήσεις και υπουργεία. Να μπορούν οι κυβερνητικές παρατάξεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, τη διαπλοκή και τη διαλυτική κατάσταση στους Συλλόγους, να κρύβουν τις ευθύνες τους, πίσω από το προσωπείο των “ανεξάρτητων υποψήφιων”! Η δικαιολογημένη απέχθεια πολλών φοιτητών για τα φαινόμενα διάλυσης σε ορισμένους Συλλόγους πρέπει να γίνει οργανωμένη πάλη για συλλόγους σε κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης!

 Οι Σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών! Διοικητικά Συμβούλια που εκπροσωπούν πραγματικά τους φοιτητές και υπερασπίζονται τις ανάγκες τους, τα δικαιώματα τους!

  • Ο σύλλογος δίνει καθημερινά την μάχη της πλατιάς ενημέρωσης όλων των μελών του.
  • Πραγματοποιεί ανοιχτές συνεδριάσεις των ΔΣ. για την ενημέρωση των φοιτητών.
  • Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλους τους φοιτητές με ονοματεπώνυμο. Έχουν ευθύνη να είναι τα αυτιά και τα μάτια του συλλόγου, απολογούνται στους φοιτητές που τους εξέλεξαν.
  • Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απαιτούν και επιβάλλουν την παρουσία τους σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων της σχολής. Από εκεί ενημερώνονται και ενημερώνουν άμεσα τα τμήματα και τις σχολές.
  • Με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου συγκροτούνται σε αυτούς τους συλλόγους επιτροπές ετών, που συνεργάζονται με το ΔΣ. είναι τα πόδια του συλλόγου στο έτος.
  • Να πραγματοποιούνται τακτικές Γενικές Συνελεύσεις για την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης, στις οποίες προβλέπεται χρόνος ώστε τα μέλη του συλλόγου να πάρουν το λόγο, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμό. ΓΣ με ημερήσια διάταξη, προεδρείο, χρονοδιάγραμμα.
  • Ο σύλλογος έχει ανοιχτές κεραίες για κάθε πρόβλημα που προκύπτει, οργανώνοντας την πάλη για τα δικαιώματα μας.
  • Ο σύλλογος έχει σταθερή επαφή με το αντίστοιχο σωματείο εργαζομένων, πραγματοποιώντας από κοινού δράσεις για τα δικαιώματα των αποφοίτων στην δουλειά μετά το πτυχίο.
  • Ο σύλλογος είναι σε επαφή με το κομμάτι εκείνων των εκπαιδευτικών που δεν βολεύονται και είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με κατεστημένα συμφέροντα, να συμβάλουν στην αντίσταση και την πάλη για ένα Πανεπιστήμιο των πραγματικών αναγκών του λαού μας. Οργανώνει από κοινού με αυτούς επιστημονικές ημερίδες ενημέρωσης των φοιτητών.
  • Ο σύλλογος οργανώνει την αλληλεγγύη προς τα μέλη του που το έχουν ανάγκη και γενικότερα προς το λαό.
  • Οργανώνει την αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στα πλαίσια του, γιατί ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους!
  • Διεξάγει τις φοιτητικές εκλογές με δικαίωμα συμμετοχής όλων των παρατάξεων (εκτός των φασιστών) και μεμονωμένων υποψηφίων με απλή αναλογική, χωρίς νοθείες και αποκλεισμούς. Πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση για τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και τον καθορισμό των εκλογών του.

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην καταστολή και την τρομοκρατία!!

  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.
  • Όχι στην ίδρυση Πανεπιστημιακής αστυνομίας. Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας.
  • Όχι στην παρέμβαση του υπουργείου και των κυβερνήσεων στη δομή και τη λειτουργία των συλλόγων. Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια. Υπερασπιζόμαστε τη ζωντανή λειτουργία των συλλόγων μας, τις μαζικές τους διαδικασίες. Όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που υπονομεύουν τη ζωντανή συλλογική συζήτηση, τη μυστικότητα και εγκυρότητα της ψηφοφορίας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και διευκολύνει τους μηχανισμούς του κράτους που έχουν στόχο το χτύπημα των συλλόγων μας.
  • Υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο. Εναντιωνόμαστε στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών.
  • Καμία ποινική-πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική δράση. Να αθωωθούν τώρα όλοι οι συμφοιτητές μας που διώκονται με απαράδεκτες κατηγορίες, επειδή διεκδικούν το δικαίωμα τους στη μόρφωση.
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολές μας.
  • Στο πλάι του εργατικού κινήματος παλεύουμε για να καταργηθεί όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλειάς, στην απεργία, στο δικαίωμα στη διαδήλωση. Κανένας συμβιβασμός με το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης μέσω του ηλεκτρονικού μητρώου των σωματείων.

Για τη δομή του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος προτείνουμε:

  • Κάθε έτος να έχει την δική του επιτροπή που θα το ενημερώνει και θα το συνδέει με το Διοικητικό Συμβούλιο. Ειδικά για φέτος είναι επιτακτική ανάγκη να εκλεγούν επιτροπές στα 3 πρώτα έτη, οι φοιτητές των οποίων δεν έχουν συμμετάσχει σε φοιτητικές εκλογές.
  • Κανένας φοιτητής χωρίς συλλογική οργάνωση στο Ίδρυμα, στο Τμήμα, στο έτος. Σε κάθε φοιτητική εστία να υπάρχει ο σύλλογος οικότροφων.
  • Δευτεροβάθμιο όργανο σε επίπεδο ιδρύματος για τον συντονισμό της δράσης των συλλόγων.
  • Τριτοβάθμιο πανελλαδικό όργανο με την επανίδρυση της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας) με την συμμετοχή όλων των συλλόγων για την πανελλαδική έκφραση του φοιτητικού κινήματος. 

Γ. Παλεύουμε για άμεση στήριξη των οικογενειών μας, των εργαζόμενων φοιτητών. Δεν θα παραιτηθούμε από τις σπουδές μας!

Η περίοδος της πανδημίας, η νέα οικονομική κρίση, η ακρίβεια που ήδη φαίνεται σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα πανάκριβα νοίκια επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειες μας! Ο αριθμός των φοιτητών που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους έχει εκτοξευτεί, ενώ χιλιάδες είναι οι συμφοιτητές μας που οριακά παράτησαν τις σπουδές τους για να μπορέσουν να στηρίξουν τις οικογένειες τους.

Την ίδια ώρα, αντί να παρθούν μέτρα στήριξης για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μας να σπουδάζουμε απρόσκοπτα, η κυβέρνηση με βάση της κατευθύνσεις της ΕΕ διαμορφώνει ένα Πανεπιστήμιο που όλο και περισσότερο μας κοιτά στην τσέπη! Από τα επί πληρωμή αναλώσιμα και τα κριτήρια “κόφτες” για την κάρτα σίτισης και τα δωμάτια των εστιών, μέχρι τις προτάσεις για ενοίκια στις εστίες, τα πρώτα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα και τις διαγραφές φοιτητών, τα εμπόδια που συναντάμε πολλαπλασιάζονται καθημερινά!

Εκρηκτική προβλέπεται και για τη νέα χρονιά η κατάσταση με τη φοιτητική κατοικία και τις φοιτητικές εστίες! Για άλλη μία χρονιά τα νοίκια εκτοξεύονται, ενώ ακόμα περισσότεροι φοιτητές δυσκολεύονται να βρουν σπίτι, αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να πληρώσουν το νοίκι και τα υπόλοιπα έξοδα τους. Για άλλη μία χρονιά η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για ανέγερση νέων εστιών, για ανακαίνιση-συντήρηση όσων υπάρχουν και βρίσκονται στην πλειοψηφία τους σε απαράδεκτη κατάσταση. Μάλιστα φέτος το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού ουσιαστικά σπίτι αναζητούν και οι φοιτητές του 2ου έτους που δεν πρόλαβαν ποτέ να μπουν στη σχολή τους και όσοι ξενοίκιασαν λόγω κλειστών σχολών.

Όμως κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος! Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την πρόσβαση στην ολοκληρωμένη μόρφωση. Για αυτό διεκδικούμε:

 Για τη στέγαση:

  • Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ, σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους. 
  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες. Κανένας φοιτητής να μη μείνει χωρίς σπίτι! 
  • Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες οι πυρόπληκτοι φοιτητές χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.
  • Άμεση ανέγερση νέων εστιών, επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών με κρατική δαπάνη.
  • Δωρεάν ίντερνετ για όλους τους φοιτητές.
  • Αποζημίωση στέγασης για τα ενοίκια που πλήρωσαν οι φοιτητές όλο το διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
  • Αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία δήμων, περιφερειών, της εκκλησίας κλπ, για τη διαμόρφωση νέων εστιών ειδικά για τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν δική τους εστία.
  • Εξασφάλιση της σίτισης, της συντήρησης, της φύλαξης και της καθαριότητας σε όλες τις εστίες με ευθύνη του κράτους. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.
  • Κατάργηση των δημοτικών τελών για τους φοιτητές και ένταξη τους στο κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
  • Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών. Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους. Όχι στο ξεσπίτωμα των οικότροφων στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς για την εμπορική αξιοποίηση-ενοικίαση των κλινών. Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
  • Αγορά καινούριων και σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων. Πλήρης φωτισμός σε όλες τις εστίες και γύρω από αυτές.
  • Δημιουργία χώρων αναψυχής, αναγνωστηρίων, χώρων άθλησης σε όλες τις εστίες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική:

  • Άμεσα μέτρα και σχέδιο για ενισχυτική διδασκαλία για την κάλυψη των διδακτικών κενών από τον 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης.
  • Εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για φοιτητές που νοσούν ή δεν μπορούν να προσέλθουν.
  • Διπλές εξεταστικές για τους επί πτυχίω φοιτητές.
  • Δημοσίευση του προγράμματος της εξεταστικής από την αρχή του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εξεταστικής σε διάστημα 3 εβδομάδων μετά το πέρας της εξέτασης και ηλεκτρονικά.
  • Τα θέματα των απαλλακτικών εργασιών και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους να ανακοινώνονται έγκαιρα.
  • Υποχρεωτική επίδειξη γραπτών από όλους τους καθηγητές σε συγκεκριμένη ημερομηνία και δυνατότητα αναβαθμολόγησης μετά τον έλεγχο του γραπτού.
  • Επανεξέταση του μαθήματος σε περίπτωση που το 60% και άνω των φοιτητών έχουν κοπεί.
  • Δυνατότητα επανεξέτασης για τη βελτίωση βαθμού στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου για όλους τους φοιτητές.
  • Όχι στις αλυσίδες και τα προαπαιτούμενα, που πετάνε εκτός σπουδών εργαζόμενους φοιτητές.
  • Ανάρτηση όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού υλικού στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου. Ηλεκτρονική ανάρτηση των σημειώσεων των καθηγητών.
  • Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών (επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, αίθουσες ΗΥ, κλπ), άμεσο άνοιγμα όλων των βιβλιοθηκών.
  • Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και τα επιστημονικά περιοδικά για όλους τους φοιτητές.
  • Ενίσχυση των δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων.
  • Εκτύπωση όλων των συγγραμμάτων από ενιαίο κρατικό εκδοτικό φορέα και με ευθύνη των πανεπιστημιακών τυπογραφείων. Δωρεάν αναλώσιμα, υλικά εργαστηρίων, σημειώσεων  για όλους τους φοιτητές.

 Για τις μετεγγραφές διεκδικούμε:

  • Δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές:
    -με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά       παιδί

–    των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών

–    που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω

–    όταν τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο

  • Την ίδια δυνατότητα μετεγγραφής διεκδικούμε και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.
  • Να αντιστοιχηθούν άμεσα τα παλιά και νέα Τμήματα. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές των τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν στα ομοειδή Τμήματα.
  • Κατάργηση των απαράδεκτων βαθμολογικών κριτηρίων για μετεγγραφή ανάμεσα στα Τμήματα.
  • Να ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία για να μην χάνουν οι φοιτητές το εξάμηνο.
  • Οι φοιτητές που εγκρίνεται η μετεγγραφή τους, να παίρνουν άμεσα κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα.

Για τη μετακίνηση και τη σίτιση

  • Δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, ΚΤΕΛ, ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ).
  • Μειωμένες των τιμών εισητηρίων σε ΚΤΕΛ, πλοία, τρένα, αεροπλάνα. Δωρεάν επιστροφή από τα νησιά στον τόπο σπουδών.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας των εστιατορίων σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Να μην κλείνουν στις διακοπές ώστε να σιτίζονται οι φοιτητές που παραμένουν στις πόλεις. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα εστιατόρια με πλήρη δικαιώματα.
  • Δωρεάν σίτιση με την επίδειξη του πάσο ή βεβαίωσης φοίτησης.
  • Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους και όχι των ιδιωτών.

Για τους εργαζόμενους φοιτητές:

  • Ειδικά ωράρια και αναπληρώσεις μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια).
  • Επέκταση της φοιτητικής άδειας στον απαιτούμενο χρόνο για τη συμμετοχή στην εξεταστική.
  • Δικαίωμα να εγγράφονται στον ΟΑΕΔ και να παίρνουν επίδομα ανεργίας για όσο καιρό μένουν άνεργοι.

 

Για τους πυρόπληκτους φοιτητές

  • Άμεσα να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να εισαχθούν στις εστίες χωρίς άλλα κριτήρια και κόφτες.

  • Άμεσα να δοθεί ειδικό επίδομα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για την πρακτική άσκηση

  • Εξάμηνη πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθό 751 ευρώ.
  • Να πραγματοποιείται με ευθύνη του τμήματος, με επιβλέποντα καθηγητή.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις που διακόπηκαν λόγω της πανδημίας με όλα τα μέτρα προστασίας και με ευθύνη των Τμημάτων.

 Ιδιαίτερα για τους μετανάστες και αλλοδαπούς φοιτητές:

  • Ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες φοιτητές. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Rapidtest για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ.
  • Δωρεάν ανανέωση της άδειας παραμονής.
  • Δωρεάν προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
  • Ειδικές εξετάσεις (προφορικές, κλπ).

 Για τους φοιτητές με ειδικές ανάγκες:

  • Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων, συγγραμμάτων για την εκπαίδευση και την καθημερινή τους ζωή.
  • Διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμΕΑ στους χώρους των πανεπιστημίων με δημιουργία ραμπών και συντήρηση των ανελκυστήρων. Ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια στις εστίες και χώροι παρακολούθησης που να τους διευκολύνουν.
  • Ειδικός τρόπος εξέτασης προσαρμοσμένος σε κάθε περίπτωση στις ανάγκες του φοιτητή.
  • Μέτρα στήριξης για την εργασιακή τους αποκατάσταση και την εύρεση εργασίας.

Δ. Παλεύουμε για ολόπλευρη μόρφωση, για αναβαθμισμένες σπουδές!       Μπλοκάρουμε την εφαρμογή των νόμων Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και Γαβρόγλου!

 

 

            Το σημερινό Πανεπιστήμιο έχει παρελθόν και μακριά διαδρομή! Το διαμόρφωσαν με σειρά νόμων και παρεμβάσεων όλες οι κυβερνήσεις. Η συνέχεια στον ίδιο δρόμο, με τα ίδια δοκιμασμένα υλικά που έφτιαξαν το Πανεπιστήμιο που έχουμε σήμερα, δεν μας ικανοποιεί, δεν καλύπτει τις ανάγκες μας για ολοκληρωμένη μόρφωση, πρόσβαση στο επιστημονικό μας αντικείμενο!! Οι αλλεπάλληλοι νόμοι για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχουν ένα και μόνο σκοπό: την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, των αποφοίτων, της ίδιας της λειτουργίας των ΑΕΙ στις ανάγκες των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!! Αυτές είναι άλλωστε και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες «ορκίζονται» όλες οι κυβερνήσεις. Αυτή την προσαρμογή προσπαθούν να ελέγξουν μέσα από τις επαναλαμβανόμενες αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων, των οποίων τα κριτήρια δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.

H απόκτηση των “απαιτούμενων δεξιοτήτων και προσόντων”, η αναπροσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών με βάση τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων, η ύπαρξη Γραφείων Διασύνδεσης μέσα στα Ιδρύματα κλπ, δεν βελτίωσαν τους όρους σπουδών και εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων. Και αυτό γιατί όπως λέει ο ίδιος ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας καθιστούν ξεπερασμένες τις αποκτημένες δεξιότητες μέσα σε διάστημα 2,5 – 5 χρόνων, η εργασιακή περιπλάνηση και η συνεχής επανακατάρτιση είναι «καθεστώς» στην αγορά!!

Η εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης, οι νέες ανάγκες και δυνατότητες που δημιουργούνται στην παραγωγική διαδικασία θέτουν και νέες απαιτήσεις για εμάς, τους αυριανούς επιστήμονες. Όμως η επικέντρωση στις εφήμερες και αποσπασματικές δεξιότητες, μία σειρά αλλαγές στα προγράμματα σπουδών δεν υπαγορεύονται από αυτή την εξέλιξη αλλά από αυτά που ζητάει η αγορά. Για παράδειγμα η δημιουργία τριετών προγραμμάτων σπουδών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η στροφή στην κατάρτιση με τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα Πανεπιστήμια που έφερε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αποτελεί απαίτηση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων που επισημαίνει την ανάγκη για γρήγορη διαμόρφωση φτηνού εργατικού δυναμικού που θα ικανοποιεί συγκεκριμένες εργασιακές απαιτήσεις και στη συνέχεια θα οδηγείται στην εργασιακή περιπλάνηση, στην επί πληρωμή επανακατάρτιση. Η κατεύθυνση για διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών με κύριο σκοπό την παροχή συγκεκριμένων δεξιοτήτων υπονομεύει την ανάγκη και δυνατότητα για παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης με διαμόρφωση ολοκληρωμένου υποβάθρου για το επιστημονικό αντικείμενο.

            Στη βάση της κατάστασης που διαμορφώνει η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και με βάση τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νόμο-πλαίσιο για την αναδιαμόρφωση του χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οδηγεί ουσιαστικά στο κλείσιμο ή τη συγχώνευση δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα!! Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα τμήματα που θα κλείσουν αφορούν επιστημονικά αντικείμενα που δεν είναι κοινωνικά αναγκαία αυτή τη στιγμή ή κορεσμένα επαγγέλματα είναι απαράδεκτο! Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τμήματα Δασοπονίας και Επιστημών Περιβάλλοντος που έχουν μείνει χωρίς εισακτέους λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που έδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την έλλειψη διαμόρφωσης επιστημονικού σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες.

            Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα τμήματα που δημιουργήθηκαν με τους νόμους Γαβρόγλου χωρίς κανένα σχέδιο για την προοπτική τους, την κάλυψη των αναγκών τους σε χρηματοδότηση! Οι ελλείψεις καθηγητών ήδη από την ίδρυση τους που τώρα «βγάζει μάτι», τα προγράμματα σπουδών «σούπα» στα τμήματα Φρανκενστάιν που συγχωνεύτηκαν, η σύγχυση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων που σε άλλη σχολή πέρασαν και από άλλη αποφοιτούν είναι λίγα μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι φοιτητές των Τμημάτων αυτών. Είναι στο δικό μας χέρι να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση!

Διεκδικούμε:

  • Ένα Πανεπιστήμιο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν. Ένα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους.
  • Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών. Έκτακτο κρατικό κονδύλι για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των Ιδρυμάτων.
  • Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο.Όχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
  • Όχι στην ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση! Όχι στην εφαρμογή της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής.
  • Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων για απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στις επαγγελματικές ενώσεις ή σε οποιοδήποτε φορέα πιστοποίησης, κρατικό ή ιδιωτικό. Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
  • Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους όλων των τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν.
  • Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θα προωθούν τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής με κριτήριο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  • Σύγχρονα επιστημονικά συγγράμματα σε κάθε μάθημα που να καλύπτουν ολόκληρη την ύλη.
  • Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών στα ομοειδή τμήματα με βάση τις απαιτήσεις της επιστήμης.
  • Όχι στην εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων.
  • Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • Δωρεάν περιοδική επιμόρφωση όλων των αποφοίτων για να συμβαδίζουν με την επιστημονική εξέλιξη. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.
  • H εκμάθηση ξένων γλωσσών και ΗΥ, να κατοχυρώνεται στο πτυχίο.
  • Όλοι οι απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό που δημιουργείται στη θέση του.
  • Όχι στη μετατροπή τμημάτων σε διετή και τριετή προγράμματα κατάρτισης.

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στις σχολές!!

  • Κατάργηση των διδάκτρων και τελών στα προπτυχιακά οποιουδήποτε είδους με οποιαδήποτε μορφή.
  • Άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά. Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Διαγραφή των διδάκτρων για το εαρινό εξάμηνο του 2020 που τα Πανεπιστήμια δε λειτούργησαν.
  • Όχι στο εμπόριο προγραμμάτων e-learning, σεμιναρίων, πιστοποιητικών. Η αναγκαία επιμόρφωση να παρέχεται δωρεάν σε όλους
  • Να φύγουν οι εργολάβοι από τις λειτουργίες σίτισης, καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης των πανεπιστημίων και των εστιών.
  • Όχι στο ξεπούλημα και την εμπορική αξιοποίηση της περιουσία των ιδρυμάτων.
  • Καμία συμμετοχή των επιχειρηματικών ομίλων στην διοίκηση και λειτουργία των ιδρυμάτων.
  • Δωρεάν περιοδική επιμόρφωση όλων των αποφοίτων για να συμβαδίζουν με την επιστημονική εξέλιξη. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.
  • Έρευνα που να συμβάλλει στη λαϊκή ευημερία, στην κοινωνική εξέλιξη, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.Ελεύθερη και πλατιά διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Όχι στην εμπορευματοποίηση της Έρευνας.

 

Ε. Παλεύουμε για δουλειά στο αντικείμενο σπουδών μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την εργασία και την έρευνα μας να συμβάλλει στην κάλυψη των δικών μας αναγκών και των οικογενειών μας!

            Σήμερα τα επιστημονικά επιτεύγματα που αφορούν την πληροφορική, τη ρομποτική, την αυτοματοποίηση, τα οποία αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας και μπορούν αντικειμενικά να μειώσουν τον γενικό εργάσιμο χρόνο, να βελτιώσουν τους όρους εργασίας, μετατρέπονται στα χέρια της μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε όπλο για να αυξηθεί η εντατικοποίηση ειδικά των νέων εργαζομένων, την ίδια ώρα που αυξάνονται οι άνεργοι. Ταυτόχρονα, παρά την άνοδο της παραγωγικότητας οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι «μπουκώνονται» με υπέρογκα κέρδη, κρατικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές!!

Για να αυξήσουν τα κέρδη τους, να βγουν μπροστά στην κούρσα του ανταγωνισμού, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, αύξηση του εργάσιμου χρόνου. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, οι κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό αποδεικνύουν οι μνημονιακοί νόμοι, η καθήλωση των μισθών με Υπουργική Απόφαση, ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη που καθιερώνει τη 10ωρη εργασία, η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κ.α .

Δεν συμβιβαζόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση!! Στο πλάι των εργατικών σωματείων μπορούμε να επιβάλλουμε τους όρους δουλειάς και ζωής που ταιριάζουν στον 21ο αιώνα! Μας εμπνέει ο αγώνας των εργαζομένων της E-food που γονάτισε την πολυεθνική ηλεκτρονική πλατφόρμα, την ανάγκασε σε αναδίπλωση! Αποδεικνύεται ότι η δύναμη βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση, στα σωματεία, στον αγώνα που θα στοχεύει τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους!

Μαζί με όλο το λαό παλεύουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για τις ανάγκες των οικογενειών μας, διεκδικώντας:

  • Κατοχύρωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καθορίζουν το επίπεδο του μισθού, της ασφάλισης, τις παροχές υγείας και άδειας ενιαία για όλους τους εργαζόμενους ενός κλάδου, τους απόφοιτους μιας σχολής.
  • Κανένας νέος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ και κανένας απόφοιτος να μην αμείβεται με λιγότερα από την αντίστοιχη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει τη 10ωρη εργασία. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχτισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Συλλογικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους με αυτό το καθεστώς.
  • Κατάργηση όλων των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε άμεση και έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την κατάργηση της αποζημίωσης.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση – Κατρούγκαλου – Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
  • Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.
  • Να κλείσουν τα γραφεία διασύνδεσης των ιδρυμάτων, που παίζουν το ρόλο του δουλεμπόρου και του μεσάζοντα των επιχειρήσεων στις σχολές. Δημιουργία γραφείων με αντικείμενο την ενημέρωση των φοιτητών για την επαγγελματική τους προοπτική, τον έλεγχο της τήρησης των όρων της πρακτικής εργασίας από τους εργοδότες, την επιστημονική ενημέρωση των φοιτητών και των αποφοίτων.

 

ΣΤ. Θέλουμε να ζούμε οι λαοί ειρηνικά! Απορρίπτουμε τα επικίνδυνα σχέδια κυβερνήσεων- ΝΑΤΟ- ΕΕ

 

Η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έστρωσαν το δρόμο, μετατρέπεται σε απέραντο ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο. Μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους διεθνείς ανταγωνισμούς με στόχο την αναβάθμιση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την αύξηση των κερδών τους. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν που δηλώνουν ανοιχτά ότι σε ενδεχόμενη επίθεση εναντίον τους θα ανταπαντήσουν με στρατιωτικά χτυπήματα σε χώρες που διαθέτουν ευρωατλαντικές υποδομές.

            Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Αντίθετα μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και απαιτείται να δυναμώσουμε την κοινή πάλη.Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η πάλη μας. Η επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους συμβαδίζει με την αντιλαϊκή πολιτική , έχοντας ως κοινό παρονομαστή τα κέρδη και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι φοιτητές έχουμε πείρα! Ξέρουμε ότι την ώρα που δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας, προχωρούν κανονικά μία σειρά από ερευνητικά προγράμματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.Δε θα επιτρέψουμε στις σχολές μας να διεξάγεται έρευνα που θα αξιοποιείται για να δολοφονούνται λαοί! Έχουμε τη δύναμη να σταθούμε απέναντι στα σχέδιά τους! Αυτό απέδειξε ο αγώνας των Συλλόγων του ΕΜΠ που τα προηγούμενα χρόνια μπλόκαρε το ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα Ranger που προωθούσε η Πρυτανεία του Ιδρύματος. Καλούμε κάθε φοιτητή να μη δεχτεί να θέσει την επιστήμη, την έρευνα, την εργασία του στην υπηρεσία εγκλημάτων, να δικαιολογεί τις επεμβάσεις, να γίνει συνένοχος! Να μη δεχτούμε να φτιάχνουμε “έξυπνες βόμβες”, να εφευρίσκουμε προσχήματα για τη σφαγή άλλων λαών!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά μπροστά και σε μία νέα πιθανή έξαρση του προσφυγικού μετά και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να μη γίνει η χώρα και τα νησιά μας “αποθήκες ψυχών” και το Αιγαίο “υγρός τάφος” για χιλιάδες κατατρεγμένους και βασανισμένους ανθρώπους. Τα σχέδια της κυβέρνησης για στρατόπεδα συγκέντρωσης που απορρίφθηκαν από την παλικαρίσια πάλη του νησιώτικου λαού δεν πρέπει να περάσουν!

 

Διεκδικούμε:

  • Να κλιμακωθεί ο αγώνας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις, να μη δημιουργηθεί καμιά νέα ευρωατλαντική υποδομή, να μην εγκατασταθούν στη χώρα πυρηνικά όπλα.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να επιστρέψουν οι Έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά στον Περσικό Κόλπο, στο Μάλι της Αφρικής, σε άλλες περιοχές του κόσμου.
  • Να σταματήσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις που στοχεύουν στην περικύκλωση της Ρωσίας και σημαδεύουν άλλους λαούς.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που είναι στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Να ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση για την αύξηση της διάρκειας θητείας στο στρατό ξηράς και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των φαντάρων.

  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό και απαιτούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015. Να καταργηθούν οι συμφωνίες οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ το οποίο δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό.

  • Καμία σκέψη για ερευνητικά προγράμματα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

  • Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

  • Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το προσφυγικό πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού.

 

Ζ. Παλεύουμε για ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό ελεύθερο και δωρεάν για όλους!

 

Στον 21ο αιώνα υπάρχουν πλέον όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για αποκλειστικά δωρεάν πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στην ψυχαγωγία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό! Αυτή το δικαίωμα τσακίζει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που βλέπει την πρόσβαση μας σε αυτά τα αγαθά ως πεδίο κερδοφορίας! Η υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας έχει καταδικάσει ακόμη και τις υπάρχουσες υποδομές στην εγκατάλειψη, ενώ η ιδιωτικοποίηση πολιτιστικών και αθλητικών δομών μας αναγκάζουν να βάζουμε βαθιά το χέρι την τσέπη.

Ειδικά μέσα στην περίοδο της καραντίνας, εντάθηκαν φαινόμενα κοινωνικής αποξένωσης, έντασης ψυχολογικών προβλημάτων αλλά και έξαρσης του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών. Αυτή η περίοδος στέρησε την αναγκαία κοινωνικοποίηση, έβαλε εμπόδια στην πρόσβαση σε χώρους αθλητισμού και πολιτισμού. Με ευθύνη των κυβερνήσεων κυριαρχεί η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών μέσα και έξω από τα Πανεπιστήμια, προωθείται η απαράδεκτη πολιτική “μείωσης της βλάβης” που τελικά συντηρεί την συντηρεί, ενώ προχωρά η κατεύθυνση για ίδρυση χώρων εποπτευόμενης χρήσης, δηλαδή χώρων “εποπτευόμενου θανάτου”.

Η ζωντανή αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα των Συλλόγων μας, η δημιουργία ομάδων και στεκιών σε κάθε Ίδρυμα μαζί με την αναγκαία διεκδίκηση μπορούν να δώσουν απάντηση στην κατάσταση που βιώνουμε! Άλλωστε έχει αποδειχτεί, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ότι ανάλογες πρωτοβουλίες συναντούν μεγάλη αποδοχή και αγκαλιάζονται πλατιά από τους φοιτητές.

 

Διεκδικούμε:

  • Δωρεάν, καθολική και αναβαθμισμένη πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
  • Να ανοίξουν, να ανακαινιστούν και να είναι δωρεάν όλοι οι χώροι άθλησης που έχουν στην ευθύνη τους τα Ιδρύματα (γυμναστήρια, γήπεδα, πισίνες κ.α.). Σύγχρονος εξοπλισμός και επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των πανεπιστημιακών γυμναστηρίων.
  • Πρόσβαση όλων των φοιτητών στους χώρους άθλησης μόνο με την επίδειξη του πάσο.
  • Πρόσληψη γυμναστών, δασκάλων χορού, μουσικής και όλου του κατάλληλου προσωπικού για την στήριξη των ομάδων αθλητισμού και πολιτισμού που υπάρχουν στα πλαίσια των συλλόγων. Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλου του αναγκαίου εξοπλισμού για την λειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών ομάδων.
  • Δημιουργία πολιτιστικών στεκιών των συλλόγων στις σχολές. Παραχώρηση χώρων μέσα στο Πανεπιστήμιο για το σκοπό αυτό.
  • Αναβάθμιση των ψυχαγωγικών- πολιτιστικών-αθλητικών υποδομών, των χώρων πράσινου των ιδρυμάτων για να αποκτήσουν «ζωή τα ιδρύματα» και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων.
  • Πολλαπλασιασμός των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, των θεραπευτικών κοινοτήτων και των κέντρων πρόληψης με άμεση κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Ανάπτυξη του δικτύου των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, δωρεάν και χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.
  • Καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.
  • Δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Πανελλαδικού Φορέα πρόληψης – θεραπείας- κοινωνικής επανένταξης, χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτών.
  • Άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές.

  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης στις σχολές κοινωνικών επιστημών, σε ιατρικές και νομικές σχολές.

 

 

Η.  Διεκδικούμε μέτρα στήριξης και προστασίας για το γυναικείο οργανισμό. Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στις αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις, την πολύμορφη βία κατά των γυναικών!

Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση-τη δουλειά-τη ζωή, η συλλογική δράση, η συζήτηση, η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι τα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε την πολύμορφη βία της σύγχρονης βαρβαρότητας, παλιές και νέες αντιδραστικές κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα, να ανοίξουμε δρόμο για τη ζωή που μας αξίζει. Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, εργοδοτικής τρομοκρατίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, ρατσιστικών επιθέσεων που ολοένα και πληθαίνουν επιβεβαιώνουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν  αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό, αλλά στο έδαφος του σάπιου συστήματος στο οποίο ζούμε, στηρίζονται από την πολιτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων που διατηρεί και ενισχύει τη νομοθεσία ακόμη και για να ρίχνουν «στα μαλακά» τους ενόχους. Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας και στήριξης “ευάλωτων” κοινωνικών ομάδων, απομονώνουμε κάθε φαινόμενο ρατσιστικής, φασιστικής έκφρασης και βίας μέσα στις σχολές μας.

Για την προστασία και στήριξη των νέων φοιτητριών:

 

  • Με ευθύνη του κράτους να καλύπτονται δωρεάν όλες οι απαραίτητες γυναικολογικές εξετάσεις.

  • Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι σε κάθε κοινωνική ανισότητα, τις διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, το χρώμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη βία κατά των γυναικών μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.α), με την άμεση και πλήρη στελέχωση τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Να γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε οι καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης να παίρνουν άμεσα το δρόμο της δικαιοσύνης και να αποδίδονται οι απαραίτητες ευθύνες.

  • Ενημερωτικά προγράμματα στις σχολές μας αλλά και σε σχολεία, αθλητικά σωματεία και χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

  • Στελέχωση Ιδρυμάτων και Φοιτητικών εστιών με ιατρικές μονάδες, παροχές συμβουλευτικής και ψυχολογική υπηρεσία.

  • Στις φοιτητικές εστίες να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του γυναικείου οργανισμού.

 

Θ. Παλεύουμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα!

 

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, η έλλειψη προστασίας από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές δεν είναι ουρανοκατέβατες, ούτε ξεκίνησαν τώρα. Οι ίδιοι που αφήνουν τα Πανεπιστήμια μας χωρίς καθηγητές και χρηματοδότηση, που τσακίζουν τα δικαιώματα μας, είναι οι ίδιοι που αφήνουν απροστάτευτες τις γειτονιές μας και τα δάση μας από  φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς!

 

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσα στην πανδημία να περάσει περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, που σαρώνει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες. Ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Έχει το θράσος να βαφτίζει “περιβαλλοντική προστασία” τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορυφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά που γεμίζει τη χώρα, την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που οδηγεί στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, των πλημμυρών, όπως στην Εύβοια, την Αττική και αλλού με αποτέλεσμα τον 21ο αιώνα να έχουμε καταστροφές, μέχρι και ανθρώπινες απώλειες! Αφήνει εκτεθειμένες τις λαϊκές οικογένειες σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως η καύση καρκινογόνων σκουπιδιών στο Βόλο, η επέκταση της χωματερής στη Δυτική Αττική.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την ατομική ευθύνη και στις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως έκανε στην πανδημία, δεν πρέπει να περάσει!  Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων δίνεται μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού για την προστασία των δασών που αποτελούν το 65% της επιφάνειας της χώρας μας. Με ευθύνη της κυβέρνησης έλαβαν τα δασαρχεία μόλις 1,7 εκατομμύρια από τα 17,7 που ζητούσαν. Το ίδιο πρέπει να πέσει στο κενό και η προσπάθεια να φορτώσει την κατάσταση στην κλιματική αλλαγή. Άλλωστε και αυτή ακόμα η κλιματική αλλαγή, όπου παίζει αποφασιστικό ρόλο σε τέτοια φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα της δικιάς τους πολιτικής που στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 100 εταιρείες αποτελούν την πηγή άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 1988.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό και τη νεολαία, παρουσιάζοντας ως σωτηρία και απάντηση στο πρόβλημα την “Πράσινη Ανάπτυξη”. Ο νέος περιβαλλοντικός νόμος, οι φυσικές καταστροφές μόνο της τελευταίας χρονιάς, η καταστροφή ολόκληρων περιοχών από δεκάδες ανεμογεννήτριες παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αποδεικνύουν ότι αυτό που τους απασχολεί πραγματικά είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και ότι η λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη” δεν έχει αφήσει πράσινο στο δρόμο της! Οι όροι της «πράσινης μετάβασης» που αποτελεί πολιτική της ΕΕ, δηλαδή η εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, των δασών, της υγείας, της ίδιας της εργατικής δύναμης, υπονομεύουν την ισορροπημένη  σχέση ανθρώπινης δραστηριότητας και περιβάλλοντος. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι οικογένειες μας καλούνται να πληρώσουν τα ανεβασμένα τιμολόγια του ρεύματος λόγω της “Πράσινης Μετάβασης” που μάλιστα οδηγεί σε ενεργειακή φτώχεια και νέους δυσβάσταχτους «πράσινους» φόρους που φορτώνονται στο λαό.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα που αφορά τους ίδιους τους όρους ζωής του λαού και της νεολαίας! Είναι υπόθεση της δικής μας πάλης κόντρα στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ που συμβάλλουν καθοριστικά στην περιβαλλοντική καταστροφή! Σε αυτό τον αγώνα έχει θέση κάθε νέος που νοιάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος! Για αυτό πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στα υποκριτικά δάκρυα όλων των κυβερνήσεων. Οι νέοι επιστήμονες μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά ώστε η πρόοδος της επιστήμης, της τεχνολογίας να αξιοποιηθούν ώστε τον 21ο αιώνα να υπάρχει η αναγκαία και εφικτή πια προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Διεκδικούμε:

  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμόςσυνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Να ληφθούν τα αναγκαία άμεσα μέτρα πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.
  • Να εκπονηθείολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιηθούν οι χιλιάδες άνεργοι απόφοιτοι των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών με ευθύνη της κυβέρνησης!Να αξιοποιηθούνοι καινοτόμες προτάσεις ερευνητικών ομάδων όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση των drones στην αντιπυρική προστασία.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις στην επιχειρηματική δράση.
  • Να καταργηθεί στο σύνολό του ο νόμος 4662/2020 που “θεσμοθετεί” την υποχρηματόδοτηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την πυροσβεστική και όλους τους φορείς της πολιτικής προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
  • Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.
  • Με ευθύνη των διοικήσεων να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από όλες τις σχολές.
  • Τώρα να γίνει έλεγχος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση όλων των Ιδρυμάτων.
  • Με ευθύνη των Ιδρυμάτων να υπάρξει άμεση καταγραφή των φοιτητών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα από τις πρόσφατες πυρκαγιές ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη τους.
  • Να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ειδικά στις περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
  • Άμεσα μέτρα αναβάθμισης και προστασίας των γειτονιών μας με χώρους πρασίνου, πάρκα. Καμία ιδιωτικοποίηση σε πάρκα και αθλητικούς χώρους. Δωρεάν πρόσβαση για όλους.

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Να σταματήσουν οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών

Όλοι στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας την Πέμπτη 10 Οκτώβρη στη 1:30μμ Στηρίζουμε...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: 20 Οκτώβρη γενική συνέλευση

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας συνεδρίασε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ετήσια...

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: Αλληλεγγύη στο ΕΚ Πάτρας

Την ώρα που τα συνδικάτα δίνουν καθημερινά  τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων,...