Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Ρεύμα φθηνό για το λαό. Πάρτε πίσω τις αυξήσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, πάρτε μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στα κεντρικά της ΔΕΗ, την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., Χαλκοκονδύλη 30.

            Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν νέους δυσβάσταχτους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη αφού εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε άλλο ένα μέρος στο «δράμα της απελευθέρωσης» της ενέργειας, η οποία από βασική ανάγκη του λαού, έχει πλέον καταντήσει πανάκριβο χρηματιστηριακό εμπόρευμα.

Η εκτίναξη στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας  έχει αρχίσει ήδη να περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε πολλές περιπτώσεις ο λογαριασμός του Αυγούστου θα είναι αυξημένος έως και 40%.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής τον Αύγουστο του 2021 έφτασε στα 121 €/MWh, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ήταν 46 €/MWh, δηλαδή αυξήθηκε κατά 164% μέσα σε ένα μόλις έτος.

Η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ, επιβάλλει «πράσινους φόρους» στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας έτσι, τεχνητά, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος είναι το φθηνό εγχώριο καύσιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται «αντιοικονομικές» και τις οδηγούν σε κλείσιμο. Η παραγωγή τους και ο ρόλος τους στο σύστημα αναπληρώνονται από σταθμούς που χρησιμοποιούν εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, από τη μια τη μείωση της ενεργειακής αυτονομίας και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ακολούθως την αύξηση της τιμής παραγωγής από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του αερίου.

Τα παραπάνω, παρουσιάζονται από τα επιτελεία της κυβέρνησης ως «εξωτερικοί – συγκυριακοί παράγοντες», ωστόσο η μεγάλη αλήθεια είναι ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά, υπηρετώντας με θέρμη τις αξιώσεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Υπηρέτησαν και υπηρετούν τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας και στηρίζουν σήμερα την «πράσινη ανάπτυξη» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός!

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος δεν αποτελεί κάποια «παρενέργεια». Αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να θησαυρίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι που για να «επενδύσουν» απαιτούν εγγυημένη κερδοφορία.

Κάτω από το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός θα έριχνε τις τιμές, όλες οι κυβερνήσεις, από τη δεκαετία του ‘90 και μετά, συνέβαλαν ποικιλόμορφα και αποφασιστικά στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών κερδοφορίας του κεφαλαίου στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και το εμπόριο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 1 στα 4 νοικοκυριά αδυνατεί να θερμάνει το σπίτι του το χειμώνα και να το δροσίσει το καλοκαίρι, ενώ 1 στα 3 νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες με την αποπληρωμή λογαριασμών. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις που οι λαϊκές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με το κόψιμο του ρεύματος αφού οι πάροχοι με μηδενική ανοχή στα χρωστούμενα προχωράνε σε αποκοπές. Ταυτόχρονα οι όροι και τα τέλη επανασύνδεσης είναι αφόρητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στο άμεσο μέλλον θα γιγαντωθεί.

Πίσω από τον αναπτυσσόμενο τομέα της ενέργειας, κρύβονται εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με εργαζόμενους 8μηνους, συμβασιούχους, με μπλοκάκι. Η εργολαβία καλά κρατεί αποτελώντας το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Ακόμα και αυτοί που είναι με εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου, χωρίζονται σε εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, ξεχωρίζοντας νέους και παλιούς. Ταυτόχρονα, οι επικείμενες αλλαγές στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, θα συνοδευτούν από αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, μειώνοντας συνολικά το προσωπικό, κατακερματίζοντας τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις τους.

Ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια σε αυτή την πολιτική είναι μονόδρομος. Καλούμε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν να πληρώσουν άλλη μια φορά για τα κέρδη των αφεντικών και των μονοπωλιακών ομίλων. Τώρα, να οργανωθούν στα σωματεία τους, στους φορείς στη γειτονιά τους, να δυναμώσουμε τη δύναμή μας για να αντεπιτεθούμε. Για να διεκδικήσουμε τη ζωή που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας. Απαιτούμε:

  • Κανείς εργαζόμενος, βιοπαλαιστής, αυτοαπασχολούμενος χωρίς ρεύμα.
  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
  • Δωρεάν ρεύμα για τους πυρόπληκτους. Πάγωμα και διαγραφή των χρεών.
  • Σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους. Δουλειά με δικαιώματα. Ο νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά.

 

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...