Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Κανείς εργαζόμενος να μην εκτεθεί στον κίνδυνο της πυρκαγιάς

Δημοσιεύτηκε στις

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πυροπαθείς των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή την ώρα πρέπει να διατεθούν όλες οι δυνάμεις και τα μέσα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ζωής του λαού, το βιός του και το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτή την κατάσταση, καλούμε όλους τους εμποροϋπαλλήλους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες με συγκέντρωση όσων έχουν άμεσα ανάγκη.

Σε αυτές τις συνθήκες και με την ανυπαρξία κατάλληλων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, πολλοί εργαζόμενοι και ιδιαίτερα σε Σουπερμάρκετ εργάζονταν δίπλα στις φλόγες με σκοπό να προμηθεύσουν με είδη πρώτης ανάγκης κάτοικους της περιοχής, που εγκατέλειψαν άρον άρον τα σπίτια τους.

Χαρακτηριστικά, πολλοί ήταν οι χώροι εργασίας που παρέμειναν ανοικτοί έως αργά την νύκτα. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να προσφέρουν την εργασία τους, ενώ σήμερα παραμένουν χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από την εργοδοσία τι θα κάνουν από δω και μπρος καθώς είναι δεδομένο το αίσθημα φόβου αλλά και η αδυναμία για πολλούς εργαζόμενους να μεταβούν ξανά στο χώρο εργασίας τους. Απαιτούμε από Κυβέρνηση κι εργοδοσία να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία όλων των εργαζομένων!

Ακόμα και σε χώρους μακριά από την πυρκαγιά, γινόμαστε αποδέκτες δεκάδων καταγγελιών όπου εμποροϋπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε χώρους χωρίς κλιματισμό, να κάνουν παραλαβές στα πεζοδρόμια μες στο καταμεσήμερο, να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια. Η κατάσταση αυτή έχει γίνει ασφυκτική τις τελευταίες μέρες λόγω και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας σχεδόν στο σύνολο του λεκανοπεδίου. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας έχει ήδη πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στους εργοδότες για όλα τα παραπάνω ζητήματα και θα συνεχίσει.

Μόνο οργή μας προκαλούν οι δηλώσεις της κυβέρνησης που αποσιωπά τις δικές της ευθύνες όπως και όλων των προηγούμενων για την παντελή έλλειψη πρόληψης, αντιπυρικού σχεδίου, την δραματική υποχρηματοδότηση για πυροπροστασία, ενώ ρίχνει την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή και μας λέει κυνικά πως «τα χειρότερα έρχονται».

Να εξασφαλίσει τώρα όλα τα μέσα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, για να αποφευχθεί η ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, για να μην κινδυνέψουν άλλα σπίτια ή ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να έρθει σε επαφή με το σωματείο. Να αντιμετωπίσουμε από κοινού κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Να μην επιτρέψουμε στην εκάστοτε κυβέρνηση να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας και τους κόπους μιας ζωής παρηγορώντας μας ότι όλα ξαναγίνονται. Να μην επιτρέψουμε στην εργοδοσία να βρει πάτημα για μεγαλύτερη εντατικοποίηση και κατάργηση δικαιωμάτων. Να απαιτήσουμε:

  • Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση στο 100% των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
  • Άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές
  • Να εξασφαλιστούν τώρα με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα για την επιβίωση των πληγέντων.
  • Άδεια με αποδοχές όλων των εργαζομένων που δεν μπορούν να φτάσουν στον χώρο εργασίας τους
  • Έγκαιρη απομάκρυνση των εργαζομένων από καταστήματα και αποθήκες που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα της φωτιάς, καθώς και όσων οι κατοικίες βρίσκονται περιοχές που εκκενώνονται ή πλησίον τους.
  • Απομάκρυνση από την εργασία όσων εργαζομένων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από την αποπνικτική και επικίνδυνη ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί λόγω του καπνού.

Περισσότερα

Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί): Καταγγελία του Ενιαίου Συλλόγου

Σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων ενάντια στο νόμο που κλείνει και διαλύει ότι έχει...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας Φούρνων: Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά στην Ικαρία και τους Φούρνους

Τη Δευτέρα  πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε κενά που τα περισσότερα είναι ανοικτά από...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Αλληλεγγύη στο φαντάρο που στοχοποιήθηκε από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΕΜΕΝ εκφράζει την απερίφραστη αλληλεγγύη της στους φαντάρους, τα παιδιά μας, που ασκούν...