Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων – Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ Αττικής : Κάποια σχόλια για το σχέδιο αναπηρίας της ΝΔ

Δημοσιεύτηκε στις

Ενώ νέα θύελλα ετοιμάζετε να χτυπήσει τα σπίτια και τις οικογένειες των ΆμεΑ με το εθνικό σχέδιο για την αναπηρία, βορά για το ταμείο της ανάκαμψης η κυβέρνηση πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Η Κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, με τη στήριξη της ΕΣΑμεΑ και τα ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία, ενώ χτυπιούνται βάναυσα από την πολιτική της κυβέρνησης οι οικογένειες των αναπήρων των ΧΠ. Έχουν αποδοθεί σ’ έναν καταιγισμό προπαγανδιστικού ευνουχισμού μιλώντας για τον διορισμό φροντιστή για κάθε ΑμεΑ, για τη λειτουργία από τον Σεπτέμβρη του 2021, στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, τμημάτων πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Ενώ θα λύσουν το θέμα της ανεργίας, των ικανών προς εργασία αναπήρων με την προκήρυξη 700 θέσεων εργασίας μετά από 13 χρόνια από την προηγούμενη προκήρυξη με το νόμο 2643/98.

  • Την ίδια στιγμή κουβέντα δεν λένε γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι εμβολιασμοί των κατάκοιτων συναδέλφων και των βαριά αναπήρων που αδυνατούν να πάνε στα εμβολιάστηκα κέντρα. Είχαν το θράσος να εμφανιστούν αυτήν την βδομάδα ότι έλυσαν το πρόβλημα των εμβολιασμών των κατάκοιτων εκχωρώντας σε ιδιώτες ανεξαρτήτου ειδικότητας, επί πληρωμή, να κάνουν εμβολιασμούς στα σπίτια και στα ιατρεία τους. Χωρίς μέσα για την αντιμετώπιση για παράδειγμα μιας αλλεργίας, ενός σοκ ή της υποδομής της ασφαλούς φύλαξης των εμβολίων. Μόνο και μόνο για να μην κάνουν προσλήψεις στο σύστημα, να μειώσουν το κόστος και να χρησιμοποιήσουν την ανάγκη των εμβολιασμών των κατάκοιτων για να σπρώξουν πελατεία στους ιδιώτες. Κατάκοιτοι που θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί από τους πρώτους.
  • Δεν είδαν και δεν άκουσαν για τις απολύσεις ΑμεΑ και γονιών και κηδεμόνων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και πολυετής προϋπηρεσίες παραμονές της ψήφισης του νόμου-έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου. Αλήθεια αν τους αφήσουμε τι μας έχουν για μετά;

Βέβαια δεν είδαν τα ΜΜΕ του κεφαλαίου, ούτε τη ΠΟΣΓΚΑμεΑ και την ΕΣΑμεΑ αφορά, τις αναλύσεις του ενιαίου και της ΣΕΑΑΝ, για τις τραγικές επιπτώσεις, στις οικογένειες των ΑμεΑ από την κατάργηση του 8ώρου.

Προειδοποιούμε, μοιράζουν καθρεφτάκια για να μη δούμε το λεπίδι που έρχεται για να πετσοκόψει ότι έχει μείνει από δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Χατζηδάκης, ο γνωστός δολοφόνος με το μειλίχιο ύφος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, του ασφαλιστικού και του 8ώρου, μαζί με την νέα προστάτιδα (!!) των ΑμεΑ κυρία Μιχαηλιδου ανακοίνωσαν ότι από τον Οκτώβρη θα προκηρύξουν, για δύο χρόνια τη πρόσληψη 2000 φροντιστών ΑμεΑ, στα πλαίσια της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Αναπηρία. Δεν πρόλαβαν να το ανακοινώσουν και άρχισαν οι άνθρωποί τους από τους Δήμους, τις οργανώσεις των ΑμεΑ να τάζουν φροντιστή σε κάθε οικογένεια.

Αλήθεια οι ανάγκες θα τελειώσουν μετά από δύο χρόνια; Αλλά και τι ανάγκες να καλύψουν οι 2000, αν τους πάρουν και όταν τους πάρουν, όταν οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες στη χώρα μας;;

Θα στείλουν μερικούς στους ημέτερους των διεφθαρμένων που κυριαρχούν στις συμβιβασμένες αναπηρικές οργανώσεις, άντε και κάποιους άλλους μια φορά την εβδομάδα να περνούν από κανα σπίτι, πότε στον έναν πότε στον άλλον και να τους πούμε και ευχαριστώ. Αλλά και ποιος θα χαρακτηριστεί φροντιστής κι για ποιά κατηγορία αναπήρων γι’ αυτούς που κάνουν ένα 24ωρο σεμινάριο και μάλιστα μέσω ιντερνέτ με 80€, θα θεωρηθεί ότι είναι ειδικός; Ή αυτό θα αναιρέσει την ανάγκη για δημόσιες δομές, μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης των βαριά αναπήρων που δεν έχουν άνθρωπο ή που οικογένειες τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.

Μα τι νομίζουν, τρώμε κουτόχορτο ότι θα καλύψουν με φροντιστές όλους τους βαριά αναπήρους, όταν δεν έδωσαν 1€ για να πάρουν μια καθαρίστρια στα ειδικά σχολεία ή έναν νοσηλευτή. Όταν δεν έδωσαν φράγκο για να αυξηθούν τα δρομολόγια στα σχολικά που κουβαλούσαν τα παιδιά μας, εν μέσω πανδημίας, το ένα πάνω στο άλλο. Όταν δεν έκανα μια πρόσληψη ουσιαστικά στα ιδρύματα βαριά αναπήρων, εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουμε θύματα και να βιώσουν δράματα εργαζόμενοι και περιθαλπόμενοι, και επειδή θα μας πουν πως έκαναν κάποιες προσλήψεις για τον Covid ή επικουρικών, ας μας πουν όμως πόσα είναι τα κενά στα ιδρύματα με αυτούς τους απαρχαιωμένους αντιδραστικούς οργανισμούς. Αλλά και πόσοι από τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια αντικαταστάθηκαν έστω και με αυτές τις απαράδεκτες συμβάσεις. Αλλά επιτέλους θα μας πουν, πόσα ήταν τα κρούσματα στα διάφορα ιδρύματα, πόσοι επέζησαν από αυτούς και σε ποιες συνθήκες νοσηλεύτηκαν αυτοί που νόσησαν; Μήπως άκουσαν πουθενά σε τι συνθήκες νοσηλεύτηκαν τα 23 παιδιά με αυτισμό των Αγίων Αναργύρων; Μα θα καλύψουν με φροντιστές όλους τους ανάπηρους, όταν έχουν αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και πάμε στο 4ο κύμα της πανδημίας με σπαραλιασμένο το σύστημα υγείας και πρόνοιας;

Για την πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση της κας Μιχαηλίδου.

Καταρχήν δεν υπάρχει υπουργός όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 40 χρόνια που δεν ανακοίνωσε ξανά και ξανά την ίδρυση υπηρεσιών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Δεν υπάρχει επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του που να μην μιλάει για την επιτακτική ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών, ομολογώντας ότι η ανυπαρξία αυτών των υπηρεσιών μετατρέπει τη χώρα μας, σε χώρα παραγωγής βαριά αναπήρων.

Σε απλά ελληνικά για όσους δεν γνωρίζουν, χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα, αν διαγνωστούν έγκαιρα πριν τα 5χρόνια, ακόμη και το 1ο, 2ο χρόνο της ζωής τους θα αντιμετωπίσουν και 100% το πρόβλημα τους ή θα το περιορίσουν σε μεγάλο ποσοστό. Αλλιώς θα βιώσουν τη βαριά αναπηρία για όλη τους τη ζωή με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια αλλά και τους γονείς τους, που βιώνουν την απόλυτη καταστροφή.

Αλλά αλήθεια, το ότι στα μαιευτήρια κυριαρχεί ο ιδιωτικός τομέας, ο χρηματισμός, δεν είναι ο βασικός λόγος που τον 21ο αιώνα το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή της νοσηρότητας στα νεογνα; Όμως αλήθεια πως θα τη λειτουργήσει η κυρία Μιχαηλίδου, τη πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση, όταν δεν κάνει προσλήψεις, δεν φτιάχνει δημόσιες δομές;

Μας είπε περισπούδαστα από το συνέδριο των Δελφών και τα επανειλημμένα δελτία τύπου, ότι θα επισκέπτονται ειδικοί τα παιδιά και αν διαπιστώσουν πρόβλημα θα τα παραπέμπουν, που;;;;; Σε ποιες δομές; Στα ιδιωτικά κέντρα; Και αν ο γονιός δεν έχει να πληρώσει;

Αλλά και ποια ιδιωτικά κέντρα, που οι εργοδότες το παίζουν ειδικοί και για όλα; Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω; Ή μήπως οι ίδιοι οι ειδικοί θα αντλούν πελατεία για τα ιατρεία τους. Ή τα ιδιωτικά τους κέντρα μέσα από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Εκτός από αυτά. Αρκεί μια επίσκεψη ενός ειδικού, αλλά ποια ειδικότητας, και αρκεί μια συνάντηση ενός κάποιου ειδικού για να γίνει αντικειμενική εκτίμηση ενός παιδιού;

Όσον αναφορά τις 700 θέσεις που θα προκηρυχθούν με βάση το νόμο 2643/98 αυτό που προέχει είναι να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες και οι προσλήψεις γιατί με βάση την παράδοση γίνεται ένας διαγωνισμός σήμερα και οι προσλήψεις ολοκληρώνονται μετά από 5 χρόνια. Όμως επειδή η κυβέρνηση δεν προήλθε από παρθενογένεση αυτοί δεν είναι που έχουν κυβερνήσει κάμποσα χρόνια μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και έκαναν μόνο 2 περιορισμένες προκηρύξεις ενώ άλλες 2 έκανε το ΠΑΣΟΚ και μία ο ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμένες θέσεις. Δηλαδή οι προκηρύξεις που βγήκαν με βάση το νόμο ήταν επτά, ενώ θα έπρεπε να είχαν γίνει 23, δηλαδή μια προκήρυξη το χρόνο.

Από αυτές τις επτά, οι τρείς αφορούσαν και τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ οι θέσεις που προκηρύχτηκαν ήταν και θα είναι, ελάχιστες σε σχέση με αυτό που ο δικός τους νόμος επιβάλλει.

Γιατί απλά το κυνηγητικό του κέρδους, όχι μόνο δεν μας προστατεύει από την αναπηρία, όχι μόνο παράγει αναπήρους αλλά ούτε τη ζωή τους προστατεύει, αλλά δεν θέλει και την εκπαίδευση τους γιατί κοστίζει αλλά ούτε και στην παραγωγή γιατί δεν μπορούν να απομυζήσουν τα κέρδη που επιθυμούν. Γιατί σου λέει πώς να βάλουμε τον ανάπηρο να δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, τώρα με την κατάργηση του 8ώρου. Ή στην αποθήκη το πρωί, στην οθόνη το μεσημέρι και στη διανομή το βράδυ.

 Όταν με βάση αυτόν τον ίδιο το νόμο θα έπρεπε με ευθύνη του ΟΑΕΔ να γίνετε μία προκήρυξη κάθε χρόνο έτσι ώστε να εξασφαλίζετε για τις προστατευόμενες ομάδες συγκεκριμένο ποσοστό στην σύνθεση των εργαζόμενων στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Ο ΟΑΕΔ αν μη τι άλλο θα έπρεπε να έχει επ’ ακριβώς τα στοιχειά από 31 Μάρτη του 21 για το πόσες προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν για να εξασφαλιστεί το ποσοστό του 4% στην σύνθεση των εργαζομένων στους ως άνω φορείς, όσον αναφορά τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους. Ούτε αυτό το στοιχείο δεν έχουν πολύ περισσότερο δεν έχουν σκοπό ούτε αυτό το νόμο που τον ονόμασαν επανάσταση να εφαρμόσουν. Γιατί ούτε αυτά που λένε στα συντάγματα τους, τους νόμους, τις διακηρύξεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, για τα διάφορα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αναπήρων έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν. Γιατί, η κυρίαρχη δέσμευση και αποστολή τους είναι να εξασφαλίσουν, να στηρίξουν τη κερδοφορία, το κυνηγητό του κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Εκεί είναι και συγκεκριμένοι και έχουν το απαραβίαστο. Όλα αυτά όταν η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνά το 95%.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...