Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Κάτω τα χέρια σας από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Δημοσιεύτηκε στις

Κάτω τα χέρια σας από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά, με γοργό βηματισμό ετοιμάζει νέο σαρωτικό χτύπημα στην επικουρική Ασφάλιση. Εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας φέρνεινομοσχέδιο άμεσα στη Βουλή για ψήφιση, που ανάβει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής Ασφάλισης.

Αξιοποιώντας το νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά η ΝΔ υπόσχονταν την κατάργηση του, κλιμακώνει την επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θέτοντας στην λοταρία του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις.

Με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, από 1.1.2022, γίνεται υποχρεωτική η ένταξη στο νέο σύστημα της επικουρικής Ασφάλισης όλων των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους είναι μέχρι 35 χρονών.Όπως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και η σημερινή, με οδηγό τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», ετοιμάζει να προσφέρει τις εισφορές κάθε εργαζόμενου ως ζεστό χρήμα στις τσέπες των διαφόρων επενδυτών.

Η κυβέρνηση αποτινάζει από την ευθύνη του κράτους ότι είχε απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.Τα αποθεματικά της επικουρικής Ασφάλισης θα ριχτούν στις χρηματαγορές για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια επενδύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο «ατομικός κουμπαράς» θα γεμίζει από τις εισφορές που θα πληρώνει κάθε ασφαλισμένος και θα τοποθετείται σε πακέτα με μικρότερο και μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο. Που σημαίνει, ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα γνωρίζει αν και πόσο θα πάρει επικουρική σύνταξη. Θα γνωρίζει μόνο πόσο πληρώνει και θα περιμένει να βγουν «αληθινές» οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Εργασίας ότι «σώζουν» τις επικουρικές συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Για τους ασφαλισμένους τίποτα δεν είναι εγγυημένο όταν μπαίνει κάτω από την «δαμόκλειο σπάθη» του κυνηγητού του κέρδους των διαφόρων επενδυτών. Πολύ γρήγορα ο κίνδυνος νέων μειώσεων των επικουρικών συντάξεων θα εμφανιστεί μπροστά σε όλους τους ασφαλισμένους. Όχι μόνο στους νέους ασφαλισμένους, αλλά και στους παλιούς.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το παράδειγμα της «ΑΣΠΙΣ», εδώ στη χώρα μας, αλλά ούτε το παράδειγμα μεγάλων επενδυτικών ομίλων στο χώρο της Ασφάλισης διεθνώς, που με την βοήθεια των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικοποίησης των συστημάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, άρπαξαν τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και στο τέλος έγιναν «καπνός».

Αντίστοιχα το παράδειγμα στον κλάδο μας για την πορεία της επικουρικής ασφάλισης είναι αποκαλυπτικό. Το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών, (ΕΤΕΑΠΕΠ) από τη στιγμή που έγινε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου χρησιμοποιώντας τα κεφάλαιά του, τις εισφορές των εργαζομένων δηλαδή, σε επενδυτικά προγράμματα έχει οδηγήσει σε κούρεμα τις επικουρικές συντάξεις. Ενδεικτικά, συνάδελφοι που είχανετήσιες απολαβές επικουρικής σύνταξης11.956€ το 2013 είδαν να πέφτει τσεκούρι καθώς το 2020 οι απολαβές έφτασανμόλις τα 2.486€. Μείωση επικουρικής σύνταξης κατά 79,3% σε 7 χρόνια!

Στον όμιλο των ΕΛΠΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου προχωράνε ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου.Υλοποιώντας το λεγόμενο δεύτερο πυλώνατης ασφάλισης, ο οποίος θα συμπληρώνεται από μια χαμηλή σύνταξη – «δίχτυ προστασίας» από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, και τα ατομικά συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης,τα οποία οδηγούν στο ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Ασφάλισης

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα!

Για αυτούς, το ασφαλιστικό είναι μπίζνες, νέο πεδίο κερδοφορίας. Για εμάς είναι δικαίωμα, όρος ζωής και αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης.

Μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας

Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του κεφαλαίου συνεχώς θα φέρνουν νόμους που θα οδηγούν τη ζωή μας σε αδιέξοδο. Αποτελούν προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Όπως ποτέ δεν μας χαρίστηκε τίποτα, αλλά κερδήθηκε με την πάλη μας,  έτσι και τώρα θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και θα διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για εμάς και τις οικογένειές μας.

Οργανώνουμε την πάλη μας! Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις μας για πιο μεγάλους, πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που θα κάνουν την μεγαλοεργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν να βλέπουν εφιάλτες.

Απαιτούμε:

  • Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια καθολική για όλους.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, κάτω τα χέρια από τα βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης. Να επιστραφούν τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των Ταμείων!

Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα!

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...