Αγωνιστικό Μέτωπο στην EUROBANK: Η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας προϋποθέτει ΣΣΕ διεκδικητικές

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η συμφωνία που ανακοίνωσε το UNION με τη διοίκηση της EUROBANK για τη ΣΣΕ παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία, με αναφορές μάλιστα στο ότι δεν παραχωρήθηκε τίποτε στην άλλη πλευρά, παρά το ότι και η εργοδοσία είχε «αιτιάσεις μείωσης κάποιων παροχών».

Όσον αφορά στο χρόνο που έγινε η «διαπραγμάτευση» είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέχτηκε να είναι την ώρα που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα δίναμε τη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.Το αντιπροσωπευτικό επιχειρησιακό σωματείο στην τράπεζα μάλιστα ανακοίνωνε με διθυράμβους την ίδρυση ΤΕΑ και διατύπωνε προτάσεις για βελτιωτικές τροποποιήσεις στο τερατούργημα της κυβέρνησης. Συμφωνούσε με τη διοίκηση για τη νέα ΣΣΕ, αφήνοντας για άλλη μία φορά απ’έξω τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν για οτιδήποτε, δεν ενημερώθηκαν για το τί ζητάμε ως σωματείο, τι αντιπαραθέτει ο εργοδότης, τι ακριβώς συζητείται κατά τη διάρκεια των 3 ολόκληρων μηνών της μετενέργειας.

Η θέση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι σαφής. Η ΣΣΕ πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, οι συνάδελφοι να ενημερώνονται και να έχουν λόγο στις διεκδικήσεις.

  • Παρουσιάζεται ως τεράστια επιτυχία η νέα ΣΣΕ, με την οποία για μία ακόμη φορά δεν βλέπει καμία ουσιαστική αύξηση η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων. Όλα αυτά, λίγους μήνες πριν η τράπεζα ολοκληρώσει ένα ακόμη πρόγραμμα «εθελούσιας» εξόδου, έχοντας«απαλλαγεί» από εκατοντάδες συναδέλφους και το αντίστοιχο «κόστος», έχοντας ανακοινώσει άκρως ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα για εκείνη.Έχουν το θράσος με 247 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη μετά φόρων το 2020 να μας δίνουν αύξηση €10 στο επίδομα εξομάλυνσης.Μπορεί ποσοστιαία να εμφανίζεται ως υψηλή η αύξηση του συγκεκριμένου επιδόματος, αλλά ας σκεφτούμε για τί ποσό μιλάμε στην πραγματικότητα και ποιες από τις πραγματικές μας ανάγκες μπορούμε να καλύψουμε με αυτό. Αντίστοιχα είναι ελάχιστες οι αυξήσεις στα επιδόματα γέννησης τέκνων την τελευταία 12ετία, σε σχέση με την τεράστια αύξηση των εξόδων για την ανατροφή των παιδιών στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
  • Η πραγματικότητα είναι ότι τα όρια της διαπραγμάτευσης της ΣΣΕ τέθηκαν από την ηγεσία του UNION. Έφεραν όλους εμάς για μία ακόμη φορά προ τετελεσμένων γεγονότων και τολμάνε να ζητάνε και συναίνεση. Η ΣΣΕ όμως αφορά τη ζωή μας και δεν μπορεί να καθορίζεται πίσω από κλειστές πόρτες.
  • Η ηγεσία του σωματείου βρίσκεται σε αγαστή σύμπλευση με την τράπεζα για το μετασχηματισμό και την περιστολή του κόστους.Δεν κάνουν τον κόπο να μας εξηγήσουν τί εννοούν με φράσεις όπως «Τα μέρη αποδέχονται ως βασική αρχή ότι η εκτός χρόνου εργασίας χρήση των παραπάνω ψηφιακών μέσων για την επικοινωνία μεταξύ Τράπεζας και εργαζομένων πρέπει να γίνεται λελογισμένα και σε αναγκαίες περιπτώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, η χρήση των ψηφιακών μέσων πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων».Άρα, θα μας απασχολούν και σε χρόνο εκτός εργασίες σε αναγκαίες περιπτώσεις;Μα οι αναγκαίες περιπτώσεις μπορεί να προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, πώς γίνεται να μας ενοχλούν εκτός ωραρίου χωρίς να διαταράσσεται η προσωπική και οικογενειακή μας ζωή;
  • Παρουσιάζεται ως επίτευγμα η άδεια νοσηλείας τέκνων και η επιδότηση μισθοδοσίας για σοβαρούς λόγους ασθενείας, αυτά δηλαδή που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
  • Σήμερα η τράπεζα συνεχίζει να προσλαμβάνει εργαζόμενους σε αρκετές υπηρεσίες μέσω διαφόρων «δουλεμπορικών» και όλοι αυτοί οι συνάδελφοι φυσικά δεν καλύπτονται από τη ΣΣΕ. Αποκορύφωμα είναι το τμήμα του EUROPHONEBANKING, όπου δουλεύουν κυριολεκτικά με μισθούς πείνας (μιλάμε για μηνιαίες καθαρές αποδοχές που μετά βίας φτάνουν τα €600!), επί πολλά χρόνια, χωρίς να προσλαμβάνονται από την τράπεζα με σταθερή σχέση εργασίας, με δικαιώματα Συνεχίζει η Τράπεζα να κάνει προσλήψεις στο συγκεκριμένο τμήμα με τους ίδιους όρους. Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες συναδέλφους μέσω ADECCO οι οποίοι επίσης καλύπτουν τα τεράστια κενά του δικτύου καταστημάτων. Η απαίτηση των εργαζομένων είναι να ισχύσει η ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως, να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Προβάλλεται από το σωματείο η καμπάνια της τράπεζας γύρω από το δημογραφικό. Ποιον κοροϊδεύουν;Το πόσο σέβεται η τράπεζα τους εργαζόμενους με παιδιά το δείχνει καθημερινά. Το αποδεικνύει τις περιόδους που ενεργοποιεί προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», όπου οι εν λόγω συνάδελφοι κάθε άλλο παρά εξαιρούνται της πίεσης να αποχωρήσουν «εθελοντικά». Αντίθετα, οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης με την αβεβαιότητα του τι θα γίνει στο μέλλον αν δεν «θελήσουν» να φύγουν τώρα. Επίσης με μεγάλη δυσκολία, ιδιαίτερα οι γυναίκες τραπεζοϋπάλληλοι στη Eurobank, παίρνουν άδειες σχολικής προόδου, μια λέξη άγνωστη για τα καταστήματά της.

Οι εργαζόμενοι της EUROBANK έχουμε μία επιλογή:

Γυρίζουμε την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες του Σωματείου. Δεν αποδεχόμαστε το άθλιο καθεστώς συνεχούς εντατικοποίησης, που γίνεται εν γνώσει της διοίκησης του σωματείου. Η τεράστια έλλειψη προσωπικού έχει φέρει το σύνολο των συναδέλφων στα όρια των αντοχών τους και η μισθολογική τους καθήλωση έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό. Απαιτούμε η Τράπεζα να σταματήσει τους καθημερινούς εκβιασμούς για την επίτευξη των στόχων. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε μορφής εργοδοτική τρομοκρατία.

Διεκδικούμε συμβάσεις που να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας, συμβάσεις που να καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, χωρίς διακρίσεις.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Καμία στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στους Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας στις...

Συνδικάτο Εργ. Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής: Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή μας σε κάθε ξενοδοχείο.

«Το «θαύμα» του τουρισμού που οι εργαζόμενοι του κλάδου «χτίζουν» καθημερινά αποκαλύπτεται! Άλλος ένας συνάδελφος...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας

Ψήφισμα των Γενικής Συνέλευσης μελών του Σωματείου Εργαζομένων Mitel Networks για την έναρξη διαδικασιών...