Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας : Όλοι και όλες στο Παναττικό Συλλαλητηρίο 17 Μάρτη στις 6μ.μ. στα Προπύλαια

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΡΤΗ στις 6 μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 Αγωνιζόμαστε για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας!

Στο κλίμα αστυνομοκρατίας, απαντάμε δυναμικά και αγωνιστικά!

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν με όλα τα μέτρα προστασίας στο κάλεσμα σωματείων και ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ώστε να συντονίσουμε τη δράση μας πάνω στα οξυμένα προβλήματα που ζούμε στους χώρους δουλειάς, ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Καθημερινά πλέον ζούμε στο πετσί μας την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με δεκάδες συναδέλφους μας να βρίσκονται θετικοί στον ιό, με πρωτόκολλα που «χαλαρώνουν» μπροστά στην «ανάγκη» να μη θιχτεί η παραγωγική διαδικασία, με τον κίνδυνο διασποράς του ιού από τους χώρους δουλειάς μέσα στις οικογένειές μας.

Η εντατικοποίηση της εργασίας βρίσκεται στα ύψη με πολλές εταιρείες στον κλάδο να έχουν καθιερώσει πλέον ακόμα και το 12ωρο, αποκτώντας σχεδόν μόνιμα χαρακτηριστικά λόγω των κενών που αφήνουν πίσω τους οι νοσούντες, χωρίς να υπάρχει πρόληψη από την εργοδοσία για την έγκαιρη αντικατάστασή τους. Εξάλλου η υποστελέχωση με προσωπικό σε πολλές εταιρείες ήδη υπήρχε σε μεγάλο βαθμό και πριν την πανδημία, τώρα η κατάσταση οξύνεται περισσότερο. Ο έλεγχος από τους κρατικούς μηχανισμούς για το αν εφαρμόζονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις είναι ελλιπής έως και ανύπαρκτος. Νοσοκομεία πρώτης γραμμής που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ΒΙ.ΠΕ. υψηλού κινδύνου έχουν γίνει νοσοκομεία μιας νόσου με αποτέλεσμα η νοσηρότητα σε άλλες ασθένειες να ανεβαίνει ενώ σε περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος ο τραυματίας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε περίθαλψη, γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα στα νοσοκομεία. Τα μέσα μεταφοράς ασφυκτιούν και γίνονται, ένα χρόνο τώρα, ένας από τους κύριους λόγους μετάδοσης του ιού χωρίς να έχει γίνει καμία κίνηση για βελτίωση της κατάστασης.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση νομοθετεί το ένα μετά το άλλο αντιλαϊκά νομοσχέδια που στόχο έχουν πως οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τα δισεκατομμύρια που έχουν «ταΐσει» σε βιομήχανους, εφοπλιστές, καναλάρχες και κλινικάρχες. Παράλληλα εντείνει την βία και την καταστολή απέναντι σε όποιον διαμαρτύρεται και απαιτεί τα αυτονόητα.

Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας από τις εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων είναι αυτό που τους φοβίζει και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους φοιτητές που διεκδικούν να ανοίξουν οι σχολές τους, ως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό,

Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις από το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα.

Απαιτούμε από την εργοδοσία, τώρα πριν να είναι αργά:

  • Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών και ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
  • Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
  • Να εφαρμοστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο εργασίας που θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.
  • Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κλπ) των εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Τήρηση του ωραρίου, του προγράμματος εργασίας και των ρεπό όλων των εργαζομένων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
  • Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙ.ΠΕ. και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση! Απαντάμε αγωνιστικά στη νέα επίθεση!

 

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Για το εργατικό δυστύχημα στο εκκοκκιστήριο της ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Όχι άλλες ανθρωποθυσίες εργαζόμενων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την...

Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου: 11 Οκτώβρη Πικετοφορία αλληλεγγύης τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΤΙΣ 6:30μ.μ ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους...

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω: 9 Οκτώβρη Όλοι στη γενική συνέλευση του Σωματείου μας

Όλοι  στην  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σωματείου  μας ΤΕΤΑΡΤΗ 9η ΟΚΤΩΒΡΗ 2024, στις 18:30 Είναι ώρα να κάνουμε...