Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείου – Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου : Για την εταιρεία HELP

Δημοσιεύτηκε στις

Ως πότε θα κάνουμε θυσίες για την τσέπη αλλουνού;

 Συνάδελφε εργαζόμενε στη Help. Έχεις κουραστεί να ακούς υποσχέσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων σου εδώ και χρόνια. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ενώ η εταιρεία χρωστάει σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων δεδουλευμένα τριών μηνών, την ίδια ώρα μας εξαναγκάζει να ζητάμε προκαταβολή από τα δικά μας λεφτά, την οποία παρακρατεί από το μισθό μας. Δηλαδή χρήματα που μας χρωστάει, μας τα δανείζει. Γιατί; Ποιος κερδίζει από αυτή την κατάσταση; Ούτε τράπεζα είμαστε να τους δανείζουμε, ούτε μέτοχοι στην εταιρεία για να τσοντάρουμε στο ταμείο.

Την ίδια ώρα με τσαμπουκά ζητάει τα ρέστα με απαντήσεις του τύπου «να μην ξαναγίνει», «τι τα χρειαζόμαστε». Παράλληλα τιμωρεί έναν αριθμό συναδέλφων αφήνοντας τους περισσότερους μήνες μέσα, για να φαίνεται ότι κάποιοι ευνοούνται, να καλλιεργεί καχυποψία και να μας διασπάσει. Αξιοποιεί την απληρωσιά για να εξαναγκάσει συναδέλφους σε παραίτηση, ιδιαίτερα τους πιο παλιούς, ώστε να τους αντικαταστήσει με νέους, πιο φτηνούς, με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα.

Πώς δικαιολογεί η εταιρεία αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Μονότονα μας λέει εδώ και χρόνια «δεν υπάρχουν λεφτά». Όμως εμείς ξέρουμε. Πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας έρχονται, η παραγωγή τρέχει με χίλια, οι εξαγωγές και οι πωλήσεις πάνε σύννεφο. Μόνο για εμάς δεν έχει.

Η help είναι μία από τις προνομιούχες εταιρίες στην Ελλάδα που συγκροτούν τον κλάδο του φαρμάκου, τον δεύτερο σε εξαγωγές στη χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το 2019 οι εξαγωγές έφτασαν τα 1,9 δις ευρώ, 32,5% αύξηση σε σχέση με το 2018. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι εταιρείες του φαρμάκου εκμεταλλευόμενες την Πανδημία αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 59%. Κερδοσκοπούν με τον πόνο του κοσμάκη. Σε 200 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις για το 2021, ενώ την επόμενη πενταετία θα φτάσουν το 1,5 δις ευρώ.

Σε αυτό το πάρτι δεν είμαστε καλεσμένοι. Αντίθετα, πλουτίζουν από τον δικό μας ιδρώτα. Το φάρμακο, ένα κοινωνικό αγαθό, σε αυτό το σύστημα μετατρέπεται σε εμπόρευμα αντί να παρέχεται δωρεάν για να βρίσκει ο κόσμος την υγεία του. Αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού.

Ποιος θα μας σώσει από την βαρβαρότητα που ζούμε; Κανείς δεν πρόκειται να μας σώσει, αν εμείς δεν πιστέψουμε στο δίκιο μας, στη δύναμη μας. Σωστά ο λαός μας λέει «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Όμως δεν είμαστε μόνοι. Σε συνεννόηση με την ομοσπονδία μας αποστείλαμε τη Δευτέρα 8 Μάρτη αίτημα συνάντησης με την εργοδοσία της help, απαιτώντας άμεσα συνάντηση εντός της εβδομάδας για τα εργασιακά ζητήματα και τα δεδουλευμένα.

Σε καλούμε να μη δείξεις άλλη ανοχή σε αυτή την κατάσταση. Ως πότε θα κάνεις πίσω από τις δικές σου ανάγκες, των παιδιών σου, της οικογένειάς σου για να στηρίξεις τις κερδοφόρες business της εταιρείας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι έτσι θα γλιτώσουν τα χειρότερα, την απόλυση, θα σώσουν έστω και ένα λειψό μεροκάματο. Το ίδιο πίστευαν και τόσοι συνάδελφοι μας που εξαναγκαστήκαν σε παραίτηση ή ήρθαν αντιμέτωποι με την απόλυση τους. Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Η ανοχή αποθρασύνει την εταιρεία. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Με αφορμή την Πανδημία η κυβέρνηση διευκολύνει τους φαρμακοβιομήχανους επιτρέποντας τους να πάρουν επιπλέον αντεργατικά μέτρα σε βάρος μας. Η επιβολή της τετραήμερης εργασίας από το Νοέμβρη μέχρι τον Ιανουάριο το απέδειξε.

Μπροστά μας το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ψήφιση νόμου που καταργεί το 8ωρο, επιβάλει την 10ώρη εργασία, την επέκταση της εργάσιμης εβδομάδας τα σαββατοκύριακα, με ανταλλαγή πρόσθετες άδειες. Έρχονται νέοι κόφτες στα επιδόματα ανεργίας. Με λίγα λόγια δουλειά οπότε και όσο μας χρειάζεται η εργοδοσία και από πάνω θα επιδοτούνται με τζάμπα εργασία.

Σε καλούμε να εμπιστευτείς το Σωματείο σου, την Ομοσπονδία Φαρμάκου, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Σε καλούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας με κάθε τρόπο, έστω ανώνυμα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Τώρα να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων.

Τακτική καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας.

Επέκταση του χρόνου διαλλειμάτων  στη μισή ώρα εντός του οκταώρου, χωρίς μείωση μισθού.

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Φωκίδας: Να σταματήσουν οι διώξεις των απεργών εκπαιδευτικών

Όλοι στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας την Πέμπτη 10 Οκτώβρη στη 1:30μμ Στηρίζουμε...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: 20 Οκτώβρη γενική συνέλευση

Το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας συνεδρίασε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την ετήσια...

Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου: Αλληλεγγύη στο ΕΚ Πάτρας

Την ώρα που τα συνδικάτα δίνουν καθημερινά  τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων,...