Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Καταγγελία για αποκλεισμούς Α΄μηχανικών ΕΝ για την υποψηφιότητα των ναυτοδιδασκάλων

Δημοσιεύτηκε στις

Από καταγγελία που λάβαμε και επισυνάπτουμε, από ναυτοδιδάσκαλους Α’ Μηχανικούς της ΑΕΝ Κρήτης, γίνεται αναφορά στο άρθρο 18 «Ρυθμίσεις για Διευθυντές Σπουδών ΑΕΝ» του ν.4770/2021.

Συγκεκριμένα αυτό το άρθρο προκαλεί άνιση μεταχείριση και αποκλεισμούς, των Α Μηχανικών ΕΝ που υπηρετούν ήδη ως τακτικά μέλη του ΕΠ,  για την υποψηφιότητα των ναυτοδιδασκάλων Μηχανικών στην θέση του Διευθυντή σπουδών.

Απαιτούμε ο υπουργός Ναυτιλίας και οι υπηρεσίες τους να προχωρήσουν στην άμεση τροποποίηση του άρθρου 8, με αντικατάσταση του όρου Μηχανικού ΕΝ με τον όρο Α΄ Μηχανικού ΕΝ οποιασδήποτε βαθμίδας ΕΠ.

 

Υ.Γ: Επισυνάπτεται η καταγγελία

Καταγγελία

Αγαπητοί συνάδελφοι

Τις τελευταίες μέρες είδαμε με έκπληξη και με τον πιο ξεκάθαρο πλέον τρόπο την απαξίωση του υπουργείου ως προς το πρόσωπο  των ναυτοδιδασκάλων Α’ Μηχανικών Ε Ν.

Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4770 (Άρθρο 18 «Ρυθμίσεις για Διευθυντές Σπουδών ΑΕΝ») ο νομοθέτης συμπεριέλαβε και άλλα μέλη  ΕΠ ως προς το δικαίωμα υποψηφιότητας για την θέση του Διευθυντή σπουδών των ΑΕΝ Μηχανικών, αρκεί να φέρει την ιδιότητα του Μηχανικού οποιουδήποτε πεδίου και τάξης, τονίζει λοιπόν (ή μηχανικού διδακτικού αντικειμένου της Σχολής, για τη Σχολή Μηχανικών),κάτι το οποίο δεν ισχύει βέβαια  στην σχολή πλοιάρχων που απαιτεί μόνο πλοίαρχο.

Θα σας θυμίσουμε ότι  αυτήν την στιγμή κανείς  ναυτοδιδάσκαλος Μηχανικός της ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ  δεν έχει το δικαίωμα να φοιτήσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ούτως ώστε να αναρριχηθεί στην επόμενη βαθμίδα  ΕΠ η οποία είναι αυτήν του αναπληρωτή καθηγητή η καθηγητή, καθώς προκύπτει θέμα ισοτιμίας του πτυχίου του με τα αντίστοιχα πτυχία των  A.Τ.Ε.Ι  για τους απόφοιτους δημοσίων σχολών ΕΝ εισερχομένων σε αυτές πριν του 2005. (παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2638/1998). Η παράγραφος 2 συγκεκριμένα τονίζει: τα διπλώματα του Εμπορικού Ναυτικού Α’,Β’,Γ’ τάξης αποφοίτων Α.Ε.Ν και Α.Δ.Σ.Ε.Ν που έχουν συμπληρώσει θαλάσσια υπηρεσία δώδεκα (12) μηνών κατευθυνόμενης εκπαίδευσης, καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής.

Παγιώνεται πλέον μια κατάσταση κατά την οποία οι ναυτοδιδάσκαλοι που υπηρετούν ήδη ως τακτικά μέλη ΕΠ  στην ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ (πιθανότατα το ίδιο να συμβαίνει και σε άλλες ΑΕΝ Μηχανικών) θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα μόνο στην περίπτωση που στην ανάλογη σχολή δεν υπάρχει ΕΠ βαθμίδας αναπληρωτή καθηγητή ή καθηγητή ειδικότητας μηχανικού οποιουδήποτε πεδίου και τάξης,  καθώς οι ναυτοδιδάσκαλοι του παλαιότερου συστήματος εισαγωγής στις σχολές (πριν του 2005)  θα παραμένουν παγιδευμένοι στην βαθμίδα του Επίκουρου καθηγητή.

Καταγγέλλουμε υπόγεια και φωτογραφική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής σε βάρος των Α Μηχανικών ΕΝ που υπηρετούν ήδη ως τακτικά μέλη του ΕΠ  (γνωρίζουμε ότι την τελευταία στιγμή συμπεριλήφθηκαν  οι (Μηχανικοί διδακτικού αντικειμένου της Σχολής).

Καταγγέλλουμε άνιση μεταχείριση  με τους συναδέλφους Πλοιάρχους, των ΑΕΝ  πλοιάρχων που ουσιαστικά και θεσμικά και απολύτως δίκαια  οι διευθυντές πρέπει να είναι ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ.

Θα σας θυμίσουμε  επίσης ότι η ναυτική παιδεία δεν είναι μόνο τα μαθήματα και ποιος μπορεί να τα διδάξει αλλά είναι πολύ βαθύτερη από όσο μπορούν να φανταστούν ορισμένοι αρμόδιοι .

Μετά από όλα αυτά  απαιτούμε την ρύθμιση του άρθρου 8  με αντικατάσταση του όρου Μηχανικού ΕΝ με τον όρο Α΄ Μηχανικού ΕΝ οποιασδήποτε βαθμίδας ΕΠ .

Σας παρακαλούμε να προωθήσετε την ανώτερο καταγγελία στα ανάλογα υπουργεία

Προειδοποιούμε ότι πλέον τις παρούσης καταγγελίας η αντίδραση μας θα είναι δυναμική στην περίπτωση που δεν λάβει θέση το Υπουργείο.   

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Μώκας Δημήτριος   Α Μηχανικός

 Ε.Π ΙΔΑΧ  ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ

 

Βερυκάκης Πέτρος   Α Μηχανικός

Ε.Π ΙΔΑΧ   ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ

 

Πολυράβας Γεώργιος   Α Μηχανικός

Ε.Π ΙΔΑΧ  ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ

 

Λιονάκης Χαράλαμπος  Α Μηχανικός

Ε.Π ΙΔΟΧ  ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ

 

Τσαβολάκης Αλέξιος  Α Μηχανικός

 Ε.Π ΙΔΟΧ  ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ

Περισσότερα

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος : Τεράστιες οι ευθύνες της Διοίκησης της Λυρικής και του ΥΠΠΟ για τον τραυματισμό εργαζομένου

Την Κυριακή το απόγευμα Τεχνικός της Λυρικής που έκανε εργασίες στησίματος σκηνικού έπεσε από...

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ Τραπεζών: Για τη στοχοποίηση των φαντάρων

Γυρνάμε πίσω στις εποχές του μετεμφυλιακού κράτους; Ξαναζούμε εποχές χούντας; Αυτές μας θυμίζουν οι...

Σωματείο Εργαζομένων στην Vodafone – 360 Connect και ΛΘ: Αλληλεγγύη στους φαντάρους που διώκονται

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και εκφράζουν...