Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Εύβοιας : Διαδικτυακή σύσκεψη του κλάδου Κυριακή 21 Φλεβάρη 6μ.μ.

Δημοσιεύτηκε στις

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΛΕΒΑΡΗ 6μμ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΛΑΔΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ–ΠΟΤΩΝ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ένας χρόνος έχει περάσει από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας χωρίς να έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα που από τη μία να αποτρέπουν τη διασπορά του κορονοϊού και από την άλλη να παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όσους τις έχουν ανάγκη. Οι χώροι δουλειάς έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να αποτελέσουνεστίες μαζικής διασποράς του ιού, ειδικά οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών λόγω των συνθηκών (κατά κανόνα κλειστοί χώροι με υψηλά ποσοστά υγρασίας και πολλούς εργαζόμενους, έρχονται σε επαφή με το ίδιο προϊόν κτλ).

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας εδώ και μήνες επισημαίνει τον κίνδυνο η περιοχή της Χαλκίδας να γίνει Βόρεια Ιταλία λόγω των πολλών εργοστασίων. Σήμερα η Εύβοια και ειδικότερα η Χαλκίδα βρίσκεται στην 1η θέση των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους. Σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα. Η οργανωμένη διεκδίκηση στους χώρους δουλειάς πολλές φορές έχει επιβάλλει ορισμένα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής κάτι που δείχνει ότι πολλά περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν αν δεν έμπαινε εμπόδιο το κέρδος των βιομηχάνων. Αλλού προσλήφθηκαν επιπλέον καθαρίστριες, αραίωσαν λεωφορεία, έγιναν τεστ, απολυμάνσεις, έγινε κενό από βάρδια σε βάρδια ώστε να γίνεται απολύμανση, τοποθετήθηκαν πλέξιγκλας ανάμεσα σε πόστα, φτιάχτηκαν–αραίωσαν αποδυτήρια, διαμορφώθηκαν χώροι διαλείμματος κτλ.

Κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι δεν πλησιάζουν στους χώρους δουλειάς παρότι είναι μπροστά μας ο κίνδυνος περισσότεροι τέτοιοι χώροι να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ)

Από τον Νοέμβριο ζητούσαμε συνάντηση με την εταιρεία για να συζητηθεί η λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής. Η απάντηση της εταιρείας ήταν ότι λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στον ελέγχο που έγινε μετά από ενέργειές μας. Ζητούσαμε ενέργειες από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ τόσο σε κεντρικό όσο και σε επίπεδο περιφέρειας αλλά δεν τους συγκινήσαμε. Τέλος Γενάρη που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 50 έστειλαν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να καταγραφεί ότι πήγε αλλά μέχρι εκεί και τίποτα περισσότερο. Κανένας δεν παρακολουθεί της εξέλιξη της πανδημίας στον εργασιακό χώρο, τα τεστ σταμάτησαν, συνάδελφοι πιέζονται να γυρίσουν στην δουλειά γιατί δεν βγαίνει η παραγωγή ενώ δεν έχει τελειώσει η καραντίνα και μάλιστα χωρίς να τους γίνει επαναληπτικό τέστ για να εξακριβωθεί αν είναι αρνητικοί στον κορονοϊό. Υπάρχουν συνάδελφοι στην εντατική, άλλοι που έχουν ασθενήσει οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η εργοδοσία βάζει και εμπόδια στην πληρωμή των ημερών που οι συνάδελφοι απουσίαζαν λόγω καραντίνας παρότι από το νόμο Ν.4722/2020 (ΦΕΚ 177/Α/15-9-2020) στο άρθρο 15 προβλέπεται να πληρωθούν κανονικά.

Ότι συμβαίνει στην ΜΙΜΙΚΟΣ-HQF (όμιλος ΦΙΛΙΠΠΟΥ) δεν είναι εξαίρεση αλλά κάνονας.

Ν.4722/2020 (ΦΕΚ 177/Α/15-9-2020), άρθρο 15

Παράγραφος 1: Εργαζόμενος ο οποίος τίθεται σε περιορισμό 7 ή 14 ημερών, στο πλαίσιο μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού Covid19, σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δύναται:

  1. να παρέχει την εργασία του εξ’ αποστάσεως.
  2. αν δεν είναι εφικτή η εξ’ αποστάσεως εργασία τότε ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα (όχι την υποχρέωση)να απασχολήσει τον εργαζόμενο μετά την καραντίνα για μία ώρα την ημέρα χωρίς πληρωμή μέχρι να συμπληρωθούν οι μισές ώρες των ημερών που απουσίαζε. πχ αν έλειπε μία εβδομάδα (40ώρες) ο εργοδότης έχει δυνατότητα μετά την καραντίνα να ζητήσει μία ώρα εργασία την ημέρα (χωρίς πληρωμή) πέρα του ωραρίου τις επόμενες 20 εργάσιμες ημέρες.

Παράγραφος 2:Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα παραμονής κατ’ οίκον του εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών.

 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα αλλά έχει εκμεταλλευτεί την πανδημία για να ψηφίσει νέα αντεργατικά–αντιλαϊκά μέτρα. Ετοιμάζεται να φέρει νέες ανατροπές που θα προβλέπουν μισθούς ακόμα και 200€, 10ωρα με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, πλήρη αποδιοργάνωση των ωραρίων εργασίας, επέκταση της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και στη βιομηχανία, νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό που θα μειώσουν τα ψίχουλα των συντάξεων. Επιτίθεται σε κάθε πλευρά της ζωής, με κλειστά τα πανεπιστήμια βρήκε χρήματα για σώμα αστυνομίας που θα προστατεύει την επιχειρηματική δράση σε αυτά ενώ εδώ και μήνες δεν βρίσκει χρήματα για το σύστημα υγείας κα.

Η απεργία στις 26 Νοέμβρη και όλη η αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στην πανδημία βάζει εμπόδια σε νέες ανατροπές των δικαιωμάτων μας και έχει ορισμένα αποτελέσματα παρότι σε καμία περίπτωση αυτά δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της σημερινής εποχής. Ενόψη της νέας σχεδιαζόμενης επίθεσης είναι ανάγκη να απαντήσουμε αγωνιστικά, μαχητικά.

Αυτοί οι αγώνες οργανώθηκαν παρά τον υπονομευτικό και αντιδραστικό ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των ομοίων της πανελλαδικά που είναι απόντες από την οργάνωση της πάλης.

Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης στον κλάδο τροφίμων-ποτών διοργανώνει διαδικτυακή σύσκεψη την Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021 στις 6μμ και καλούμε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν.

Για τη συμμετοχή σας στη σύσκεψης επικοινωνήστε στο email [email protected]

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

  • Ενίσχυση δημόσιου συστήματος υγείας. Με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των εμπλεκομένων επαναλαμβανόμενα δωρεάν τέστσε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Μέτρα υγιεινής-ασφάλειας. Να στελεχωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ για να πυκνώσουν οι έλεγχοι για τέτοια μέτρα αλλά και για καταπάτηση δικαιωμάτων.
  • Εργαζόμενος που μπαίνει καραντίνα να απαγορεύεται να εργαστεί σε αυτό το διάστημα με ενημέρωση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και να διασφαλίζονται οι αποδοχές του.
    Να επανέρχεται στην εργασία μετά από νέο τεστ όπου θα βγει αρνητικός.
  • Να μην εφαρμοστεί η απλήρωτη αναπλήρωση εργασίας για όσουςβγαίνουν καραντίνα.

ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΦΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Περισσότερα

Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής: Αλληλεγγύη στους στρατευμένους νέους

Το Συνδικάτο μας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους στρατευμένους νέους, που εναντιώνονται και...

Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου: Καταδίκη τρομοκράτησης στρατιώτη

H EΓΕΣΥΝΗ καταδικάζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει και να τρομοκρατήσει τους φαντάρους,...

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης: Οι φαντάροι μας έχουν δικαίωμα να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους

“…Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί / Οι έμποροι φωνάζουν γι’αγορές / Οι άνεργοι πεινούσαν...