Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών : Προετοιμαζόμαστε για Απεργιακή Απάντηση αν τολμήσει η κυβέρνηση και φέρει αυτά τα νομοσχέδια

Δημοσιεύτηκε στις

ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ή ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Η «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΝΕΟΥΣ ΕΠΩΔΥΝΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ομοσπονδία και τα ταξικά συνδικάτα που είναι στην δύναμη της δεν ανέστειλαν τον αγώνα,  καλώντας τους εργαζόμενους  από την πρώτη στιγμή να μείνουν  δυνατοί, να μην υποκύψουν  στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να επιβάλουν γενικό σιωπητήριο. Αντίθετα κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε την προστασία της υγείας και του εισοδήματος μας.

Οι τραγικές ελλείψεις στην δημόσια υγεία, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, η χρόνια υποχρηματοδότηση της Υγείας και Πρόνοιας εμφανίζονται με τραγικό τρόπο σήμερα. Το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης προσπαθεί να κρύψει την τραγική ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ για την εξέλιξη της πανδημίας και να φανερώσει την διαχρονική επιδίωξή τους: την μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα.

Στο όνομα των «έκτακτων αναγκών» νομοθετούνται άθλια αντεργατικά μέτρα

Αν κάτι  επιβεβαιώθηκε, το προηγούμενο διάστημα, είναι πως και αυτή η κυβέρνηση  βρήκε την ευκαιρία με την πανδημία να εντείνει την αντιλαϊκή- αντεργατική της επίθεση για να κάνει ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης και να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων και τη νέα καπιταλιστική κρίση. Επιτάχυναν  την εφαρμογή μιας σειράς αντεργατικών μέτρων όπως εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθών και άλλα μέτρα που βρίσκονταν έτσι κι αλλιώς στην φαρέτρα του ΣΕΒ προκειμένου να εφαρμοστούν. Απολύσεις και ανεργία, άθλια επιδόματα, κατάργηση δικαιωμάτων και ΣΣΕ, τηλεργασία, μαζί με τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την καταστολή περιλαμβάνει το μενού για τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με το ζεστό χρήμα και τα προνόμια, τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο  σχέδιο χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και «εξοπλισμού» τους με νέα εργαλεία για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων εντάσσεται και το ξήλωμα δικαιωμάτων όπως η Κοινωνική Ασφάλιση μέσω της προώθησης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, διαμορφώνοντας ακόμα καλύτερους όρους για την καπιταλιστική κερδοφορία,  με το  πόρισμα  της ¨επιτροπής Πισσαρίδη¨.

Όπου ανάμεσα στα αλλά : Οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων δεν θα είναι εγγυημένες, καθώς το ύψος τους θα εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και γενικώς από την «απόδοση» του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι που πρωτοασφαλίζονται μετά την 1/1/2021 υπάγονται υποχρεωτικά στο νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα και καταβάλλουν το 6,5% επί των αποδοχών τους. Στο πλαίσιο του σημερινού Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δημιουργείται ξεχωριστός νέος κλάδος ιδιωτικής επικουρικής Ασφάλισης και το Ταμείο θα είναι υπεύθυνο για την είσπραξη των εισφορών.

 Παρά τις σκόπιμες ασάφειες για το «κόστος μετάβασης» στο νέο σύστημα, το «Πόρισμα» παραδέχεται ότι τουλάχιστον μετά τα πρώτα δέκα χρόνια, η διακοπή ροής εισφορών στο ΕΤΕΑΕΠ από τους νέους ασφαλισμένους θα προκαλέσει ελλείμματα, τα οποία με τη σειρά τους θα φορτωθούν σε παλιούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους.

Συναδελφισσες και συνάδελφοι ,

Η πλειοψηφία στη διοίκηση της  Γ.Σ.Ε.Ε, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη στα χνάρια της κυβέρνησης και δηλώνει δεξιά και αριστερά  ότι η «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της».  Στην  πραγματικότητα όμως φοβούνται και θέλουν να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα ,που  με πρόσχημα την πανδημία  ήρθε για να μείνει.

Γι΄αυτό και σπεύδουν άρον –άρον να τροποποιήσουν τον 1264/82 με νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση  και του δικαιώματος στην απεργία, αλλά και νέο Νόμο για την εκτίναξη της ευελιξίας, κάνοντας λόγο για τους εργαζόμενους που τάχα θα επιλέγουν πώς θα μοιράζεται το 8ωρο, δηλαδή η εργασία πως θα είναι ποιο κερδοφόρα για τους εργοδότες, καταργώντας αυτήν την τεράστια κατάκτηση της εργατικής τάξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τσακίζει ό,τι απέμεινε ως δικαίωμα. Αυτή η  επίθεση πάει χέρι-χέρι με την ένταση της καταστολής. Ουσιαστικά απαγορεύουν την απεργία. Δίνουν στον εργοδότη το δικαίωμα να μηνύει και να κερδίζει αποζημίωση από τα σωματεία που αποφασίζουν απεργία.
Ορίζουν ως υπέρτατο ρυθμιστή τον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό όπου πλειοψηφεί ο ΣΕΒ και το κράτος. Το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα Ψηφιακά Μητρώα, όπου θα παραδίδουν μέσω του ΕΡΓΑΝΗ το ποιοι εργαζόμενοι είναι μέλη των σωματείων!!!

Καμία θυσία για τα κέρδη τους! Προετοιμαζόμαστε για Απεργιακή Απάντηση αν τολμήσει η κυβέρνηση κα φέρει αυτά τα νομοσχέδια – εκτρώματα.

Συναδελφισσες και συνάδελφοι ,

Δεν χωράει άλλος συμβιβασμός και αναμονή. Να δοθεί απάντηση τώρα. Η δύναμή μας βρίσκεται στον διπλανό μας, στους εργαζόμενους της επιχείρησης που προβληματίζονται το ίδιο όπως και εμείς, σε εργαζόμενους  άλλων επιχειρήσεις του κλάδου που βιώνουν την ίδια εκμετάλλευση και μπορούν να καταλάβουν. Η δύναμη μας βρίσκεται στο σωματείο μας. Πλέον έχουμε το αποκούμπι μας, δεν είμαστε μόνοι μας, αδύναμοι απέναντι στην εργοδοσία.

Με το κεφάλι ψηλά, με όπλο την οργάνωση και τους αγώνες μας,  παλεύουμε για τα μεροκάματα μας, τους μισθούς μας, την καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα μέσα στους χώρους δουλειάς, για το δίκιο μας και την αξιοπρέπεια μας!

Διεκδικούμε ανυποχώρητα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις!

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία κα την ζωή μας από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Περισσότερα

Αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της Ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης...

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Για τη νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης του φιλοδωρήματος

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη νομοθετική ρύθμιση φορολόγησης...

Σωματείο Μετάλλου Αττικής – Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου : Συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη απεργία στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ...